Közeleg a farsangi mulatságok ideje! Ha családi, baráti vagy akár iskolai összejövetelre keresel nagy adagban is könnyen elkészíthető, laktató és pénztárcabarát ételt, ez a hamis babgulyás recept mindenképpen kerüljön fel a listádra!
A bab kitűnő fehérjeforrás, egész évben elérhető és már kis adagban is meglepően eltelít. Bátran fogyaszd a téli időszakban is, hiszen hozzájárul az egészséges emésztéshez. Ráadásul a vörösbabban sok az antioxidáns, az omega-3 zsírsav, és tele van thiaminnal, ami kutatások szerint gátolja az Alzheimer-kór kialakulását. A vörösbab antioxidáns-tartalma miatt öregedés- és gyulladásgátló hatású is.
De hogyan is készül ebből az értékes alapanyagból a hamis babgulyás? Máris mutatjuk!
A hamis babgulyás hozzávalói (4 főre):
- 1 konzerv vörösbab
- 1 közepes burgonya
- 1 paradicsom
- 1 tv paprika
- 2 szál közepes sárgarépa
- 1 szál közepes fehérrépa
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2-3 l víz
- 1 dl vörösbor (feldobja, pikánssá teszi a levest, elhagyható)
- 2 ev. olaj
- 2 babérlevél
- 1 tk. pirospaprika
- 1 tk. füstölt pirospaprika (elhagyható)
- 1 mk. őrölt fűszerkömény
- 1 ev. petrezselyem
- só, bors
Fotó: Németh Anna
A hamis babgulyás elkészítése:
Pucold meg, majd vágd fel a zöldségeket, a hagymát is aprítsd fel. A fokhagymát nagyon finomra vágd!
Kevés olajon, alacsony lángon dinszteld meg a hagymát, majd add hozzá a fokhagymát. Kevergesd egy kicsit, hogy illatozzon a fokhagyma is.
Szórd meg pirospaprikával. Gyorsan keverd össze, nehogy leégjen!
Szórd bele az apróra vágott paradicsomot és paprikát. Önts rá egy kevés meleg vizet.
Fűszerezd be jól, dobd bele a babérleveleket is, majd önts rá a maradék meleg vizet. Ha használsz vörösbort, most add hozzá!
Tedd bele a felkockázott sárgarépát és fehérrépát is. Tedd rá a fedőt és főzd, amíg a répa félig meg nem fő.
Öntsd hozzá a burgonyát, majd 10 perc múlva a lecsepegtetett vörösbabot és a (fagyasztott vagy szárított) petrezselymet. Tedd rá a fedőt és főzd készre.
Elkészült a hamis babgulyás! Tálalhatod frissen sült kenyérrel és egy evőkanál (vegán) tejföllel.
Főkép: Németh Anna