Fehérbab, madársaláta, káposzta: tele vannak értékes tápanyagokkal, könnyen beszerezhetőek és isteni ételeket készíthetsz belőlük! Ez a 3 könnyű recept már a tavaszt hirdeti: próbáld ki mindhármat!
Ha szezonális és helyi alapanyagokból főzöl, nem csak az egészséged támogatod, de a környezetednek és a helyi termelőknek is jót teszel, sőt, még a pénztárcád is hálás lesz érte.
A márciusi idényzöldségek közé tartozik a bab, a burgonya, a cékla, a dió, a fejes káposzta, a fekete retek, a hagyma, a karalábé, a madársaláta, a medvehagyma, a mandula, a petrezselyem/gyökér, a póréhagyma, a sárgarépa, az újhagyma és a zeller.
Ha van gyerkőcöd, de nem szereti a zöldségeket, van pár tippünk arra is, hogyan szerettesd meg vele a vitaminbomba finomságokat. Sőt, a fenti zöldségekből mennyei fermentált csemegét is készíthetsz. Még sosem csináltad és fogalmad sincs hogyan csináld? Itt mutatunk pár sikerbiztos tippet kezdőknek.
Könnyű recept tápláló alapanyagokból
A fő márciusi alapanyagok, amikből ez a 3 könnyű recept is készül: a bab, burgonya, madársaláta és káposzta. De miért pont ezek?
A leveles zöldek, például különböző saláták többek között értékes, létfontosságú ásványi sókat tartalmaznak, úgy mint nátrium, jód, kén, magnézium, kalcium, kálium, szilícium, mangán és molibdén.
A „babfélék tele vannak rosttal, folsavval és fitátokkal, és ezáltal segítenek csökkenteni a stroke, a depresszió és a vastagbélrák kockázatát.” – írja Dr. Michael Greger, a Hogy ne halj meg című könyvében.
A fehér káposzta pedig káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat, klórt, nátriumot, nagy mennyiségben A vitamint, B vitamin komplexet, C vitamint és U vitamint tartalmaz.
Fotó: Németh Anna
Extra madársaláta dióval és pirított mandulával
Hozzávalók 2 adaghoz:
- madársaláta
- római saláta
- uborka
- retek
- dió
- mandula szeletek
Öntet:
- fehérborecet
- só, bors
- citromlé
- extra szűz olívaolaj
Elkészítése:
Mosd meg alaposan a salátákat. A római saláta helyett használhatsz nyugodtan fejes salátát is. Nagyjából darabold vagy tépked össze a rómait, a madársaláta maradhat úgy, ahogy van. Az uborkát, retket mosd meg és falatnyi darabokra vágd össze.
A diót elég, ha a kezeddel szét tördeled, de használhatsz mozsarat is. Nem kell nagyon apróra törni. A mandulaszeleteket száraz serpenyőben pillanatok alatt pirítsd meg egy kicsit.
Az öntethez keverd össze a hozzávalókat és locsold meg vele a salátádat.
Egy bepácolt és kisütött barbecue szójaszelet, krumplipüré vagy rizs jól illik hozzá. A szójaszelet helyett használhatsz pirított tofut is.
A Gazdag fehérbab leves és a Tavaszi thai tészta receptje is érdekel? Katt tovább értük!
Főkép: Shutterstock