• Karrier
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Sütiszabályzat
  • Tartalom felhasználása
  • Felhasználási feltételek
  • Kapcsolat
  • Hírlevél feliratkozás
  • LB ikon a kezdőképernyődre!
Life & Body
Advertisement Banner
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp
Life & Body
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp
Nincs találat
Mutasd az összes eredményt
Life & Body

Fermentálás házilag – sikerbiztos tippek kezdőknek

Szerző Németh Anna
2021.11.10.
0
Megosztás a FacebookonMegosztás a Twitteren

Az otthoni fermentálás csak addig ijesztő, amíg nem ismered az alapokat! Ezzel a technikával magad készíthetsz isteni savanyított zöldségeket, egyúttal az emésztőrendszeredet támogató probiotikumokat, felesleges adalékanyagok nélkül.

Mi is az a fermentálás?

Konyhatechnológiailag úgy határozhatjuk meg, mint szerves anyagok mikroorganizmusok segítségével, kontrollált körülmények között történő bontását.

Fermentálással megőrizhetjük a zöldségek, gyümölcsök eredeti állapotát és tápanyagtartalmát. Tehát tartósíthatunk, mindenféle adalékanyag nélkül.

fermentálás

Ezek isérdekelhetnek

stressz a terhesség alatt

Stressz a terhesség alatt – így hathat a babára

2023.12.04.
A papíralapú határidőnapló használatának előnyei és 4 kedvencünk a hazai kínálatból

A papíralapú határidőnapló használatának előnyei és 4 kedvencünk a hazai kínálatból

2023.12.02.
baba elsősegély

Győrfi Pál elárulja a babaelsősegély legfontosabb teendőit

2023.11.30.
hátfájdalmak

6 gyakori tévhit a hátfájdalmakról és megelőzésükről

2023.11.29.
Továbbiak
Fotó: Sigmund, Unsplash

Mi történik a fermentáláskor?

Zöldségek fermentálásakor a növények felületén természetesen is megtalálható baktériumkultúrák végzik az erjesztést. Mivel ilyenkor az ún. Lactobacillus baktériumfajok dominálnak, ezt a típusú erjesztést laktofermentálásnak, azaz tejsavas erjesztésnek nevezzük.

Miért fogyassz fermentált ételeket?

A fermentált ételek ún. funkcionális probiotikumként működnek, legfontosabb előnyük, hogy segítenek visszaállítani a tápanyagszegény étkezés és stressz következtében megbomlott bélflórát annak normál állapotára. Bizonyítottan segítik emésztés közben a gyomorsav munkáját, megszüntetik a refluxos, puffadással és égő érzéssel járó tüneteket, de menstruáció alatt is kifejezetten jót tesznek. Néhány esetben viszont tilos, vagy csak fokozatos bevezetéssel ajánlott fogyasztásuk, erről a Fermentor blog posztjában olvashatsz bővebben.

Hogyan kezdj neki?

Mindenekelőtt olvass utána részletesen. Csatlakozz Facebook csoportokhoz, olvass blogokat, mint például a már említett  Fermentor blogot. Kicsit mélyülj bele a témába, hogy megértsd, mi megy fermentáláskor végbe az üvegekben.

Ezután kezdődhet a kísérletezés! A legjobb tanulóterep a káposzta, karfiol, répa vagy a retek, de nincs konkrét recept, csak néhány alapvető tudnivaló, hogy neked is sikerüljön a savanyítás.

Fotó: Rebeca G Sendroiu, Unsplash

A sikeres fermentáláshoz…

  • A zöldségek, gyümölcsök mindig legyenek tiszták, egészségesek. Ha a karfiolon pici barna pöttyök vannak, vágd le őket és mehetnek a fejek az üvegbe.
  • Az üvegeket, fedők és eszközök mind legyenek sterilek, de elég egy jó alapos forró vizes mosás is.
  • Mindig tiszta, szűrt vizet használj, vagy forralj fel csapvizet és hagyd, hogy szobahőmérsékletűre (22-25 °C) hűljön. Ha túl meleg a víz, a zöldségeken lévő baktériumok elpusztulnak és nem fermentálódnak.
  • A só lehetőleg ne jódozott legyen. A legjobb a természetes só.
  • Az üvegekben a zöldségeket mindig érje víz! A vízből kilógó részeken könnyen megjelenhet a penész, amit nagyon nem szeretnénk, mert ebben az esetben mehet az egész a kukába.
  • Állandó, kellemesen meleg (20-22 °C) helyen tartsd a savanyítani valót, amíg erjed.

Az elkészítéshez besózhatod a zöldséget, vagy készíthetsz sós levet (brine is).

Metódus, szárazon sózáskor:

  • Vegyél egy tetszőleges zöldséget. Kezdésként a káposztát ajánljuk.
  • Mosás után reszeld le, vagy vágd csíkokra. Tedd egy nagy keverőtálba.
  • Aztán sózd be, kilónként 1 csapott evőkanálnyi sóval.
  • A kezeddel masszírozd át alaposan, hogy kiengedje a levét. Hagyd a pulton cirka félórára.
  • Közben előkészíthetsz fokhagyma gerezdeket, szemes feketeborsot, színes borsot, babérlevelet.
  • Egy befőttesüveget és a fedőjét mosd el alaposan. Még jobb, ha forró vízben kifőzöd, vagyis csírátlanítod őket.
  • Az üvegbe töltsd bele a káposztát, egyszerre mindig csak két marékkal, majd alaposan nyomkodd le. Ehhez használhatod a kezedet, vagy fakanalat is. Adagonként tehetsz hozzá borsot, fokhagymát, az üveg oldalára babérlevelet.
  • Figyelj rá, hogy buborék ne maradjon az üvegben, a lényeg a levegőmentes környezet.
  • Az üveg teteje és a káposzta között hagyj kb. 1,5 centiméter helyet. Ha maradt leve a keverőtálban, akkor azt most öntsd hozzá. A lényeg, hogy a káposztát teljesen fedje be a víz. Egy nagyobb káposztalevelet használhatsz leszorítónak, úgy, hogy az üveg nyaka alá szorítod.
  • Tekerd rá a kupakot és tedd egy tányérra, a pultra.

Metódus felöntőlével:

  • A felforralt és lehűtött (vagy tisztított) vízben keverd el a sót. Minden literhez 20 g só, azaz egy csapott evőkanálnyit keverj. Így 2%-os töménységű felöntőlevet (brine) kapsz.
  • Tedd a zöldségeket az üvegbe a fűszerekkel együtt, de ne túl lazán, majd öntsd fel a felöntőlével. Az üveg nyaka alá tegyél egy nagyobb zöldségdarabot, hogy a többit is a víz alá nyomja. Erre is önthetsz egy kis vizet pluszba.
  • Buborék ne maradjon a zöldségek között, ezen egy hústűvel vagy kanállal segíthetsz.
  • Csavard rá alaposan a kupakot és mehet egy tányérra, tálcára s pultra.

fermentálás

Fotó: Németh Anna

Hogyan érleljük?

Ne lepődj meg, ha a pulton pihenő üvegek felől akár már aznap, de másnap biztosan fura, sziszegő hangokat hallasz. Ez annak jele, hogy megindult az erjedés, a jó bacik dolgozni kezdtek.

Türelmetleneknek most jön a neheze: várnod kell, amíg megérlelődik az erjesztett finomság.

Ezt kétféleképpen csinálhatod:

  1. A pulton hagyod az üveget 7-10 napig, úgy, hogy nem bontod fel. Ahogy abba hagyta a sziszegést és már nem enged levet, elteszed a kamrába, hűvösre. Később bontod fel, ez igazából a télire való eltevés.
  2. Minden másnap/harmadnap picikét megszisszented az üveget, de nem csavarod le a kupakot. Addig csinálod, amíg már nem sziszeg, nagyjából ez is 7-10 napig tart. Mikor már nem engedi a levét, a hűtőbe teszed és már fogyaszthatod is.

A fermentálás nagyszerű kikapcsolódás lehet, ha szeretsz a konyhában tevénykedni. Bevonhatod a gyerkőcöt is, hiszen sok mindenben tud segíteni. Fermentáláskor hasznos, jó baktériumokat, azaz probiotikumokat viszel be a szervezetedbe, így érdemes fokozatosan enni ezeket a zöldségeket.

Fogyaszd egészséggel a saját savanyúságodat!

 

Főkép: Little Plant, Unsplash

Cimkék: csináldmagaddiyegészségéletmódfermentálássavanyítássavanyúság
Előző bejegyzés

Akinek a tányér a festővászon – Milutinovits Panka food stylist, a Hello Garlic bloggere

Következő bejegyzés

Az ülőmunka a tested ellensége. Ezekkel a gyakorlatokkal kompenzáld

Németh Anna

Németh Anna

A vegán életmódról, növényi receptekről és környezettudatosságról írok, amellett, hogy a weboldalam és az énmárkámat is építem. Számomra a legfontosabb a fenntartható, tudatos élet kialakítása és bemutatása. Emellett 3 vegán szakácskönyv büszke szerzője vagyok. Minden nap jógázom, cukrász is vagyok és imádok a konyhában tevékenykedni.

Kapcsolódó cikkek

stressz a terhesség alatt
Anyaság

Stressz a terhesség alatt – így hathat a babára

Szerző Life&Body
2023.12.04.

Rózsaszín köd és felhőtlen babavárás? A várandósság sajnos nem minden pár számára ilyan romantikus. A stressz a terhesség alatt rengeteg leendő kismama és születendő gyermek életét befolyásolja. A kicsik egyharmada nem kívánt...

Részletek
A papíralapú határidőnapló használatának előnyei és 4 kedvencünk a hazai kínálatból
Életmód

A papíralapú határidőnapló használatának előnyei és 4 kedvencünk a hazai kínálatból

Szerző Varjú Viktória
2023.12.02.

A papíralapú határidőnapló létjogosultsága az online fókuszú világban is megkérdőjelezhetetlen. Amellett, hogy léteznek belőle igazán szép példányok, még egészségünkre is pozitív hatással bír. De miért és hogyan érdemes kézzel írott határidőnaplót vezetni?...

Részletek
baba elsősegély
Egészség

Győrfi Pál elárulja a babaelsősegély legfontosabb teendőit

Szerző Frank Fruzsina
2023.11.30.

Vészhelyzetben létfontosságú, hogy gyorsan és hatékonyan hívjunk segítséget. Még jobb, ha megtanulunk elsősegélyt nyújtani, ​és​ ez nem csak felnőtt ​esetekre​ érvényes, hanem kisbabákra is! A piciknek még annyi lehetőségük sincsen megvédeni magukat,...

Részletek
hátfájdalmak
Mozogj jól

6 gyakori tévhit a hátfájdalmakról és megelőzésükről

Szerző Bogár Orsolya Erika (Solya)
2023.11.29.

Aki ülőmunkát végez vagy tanuló, akár napja 40-50 százalékát is asztalhoz kötve tölti. Az így kialakuló mellékhatások ellensúlyozásához holisztikus szemlélet szükséges. Ha te is sokat ülsz és szeretnéd megelőzni a bajt, vagy...

Részletek
Következő bejegyzés
Az ülőmunka a tested ellensége. Ezekkel a gyakorlatokkal kompenzáld

Az ülőmunka a tested ellensége. Ezekkel a gyakorlatokkal kompenzáld

Nincs találat
Mutasd az összes eredményt

Hírlevél feliratkozás

Népszerűek

  • Ezt kérd a fodrászodtól: a 4 legjobb tavaszi frizuratrend

    Ezt kérd a fodrászodtól: a 4 legjobb tavaszi frizuratrend

    25038 megosztás
    megosztás 9986 Tweet 6241
  • “Ha nem használjuk, a testünk fellázad és elkezdi leépíteni magát.”

    18935 megosztás
    megosztás 7569 Tweet 4731
  • 6 esküvői tortatrend, ami 2023-ban hódítani fog

    13963 megosztás
    megosztás 5585 Tweet 3491
  • Csak semmi pánik?! Így néz ki egy pánikroham

    7867 megosztás
    megosztás 3146 Tweet 1966
  • Megdöbbentő, miért lépünk félre valójában: ez a megcsalás 8 oka

    5800 megosztás
    megosztás 2320 Tweet 1450
Life & Body

© 2021 Life and Body

Hasznos

  • Karrier
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Sütiszabályzat
  • Tartalom felhasználása
  • Felhasználási feltételek
  • Kapcsolat
  • Hírlevél feliratkozás
  • LB ikon a kezdőképernyődre!

Kövess minket!

Nincs találat
Mutasd az összes eredményt
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp

© 2021 Life and Body

Süti tájékoztató
A lifeandbody.hu weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. További részletek a sütiszabályzatról: Részletek

Kérjük, engedélyezze az Önnek megfelelő sütibeállításokat!
BeállításokElfogadás
Sütibeállítások

Süti szabályzat áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ az Ön felhasználói élményének javítása érdekében, miközben böngészi weboldalunkat. Az alap működéshez szükséges sütiket tárolja a böngészője amennyiben meg szeretné tekinteni a weboldalt. Harmadik féltől származó sütiket is használunk, amelyek segítenek elemezni és megérteni, hogy hogyan használja a weboldalt. Ezeket a sütiket csak az Ön beleegyezésével tároljuk a böngészőben. Önnek lehetősége van ezekről a sütikről lemondani, azonban ez befolyásolhatja a böngészési élményt.
Alapműködéshez szükséges sütik
Mindig bekapcsolva
A szükséges sütik elengedhetetlenek a weboldal megfelelő működéséhez. Ezek a sütik név nélkül biztosítják a weboldal alapvető funkcióit és biztonsági jellemzőit.
SütiIdőtartamLeírás
cookielawinfo-checkbox-advertisement11 monthsEzt a sütit a GDPR Cookie Consent plugin állítja be. A sütik a "Hirdetési célú sütik" kategóriába tartozó sütik felhasználói hozzájárulásának tárolására szolgálnak.
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsEzt a sütit a GDPR Cookie Consent plugin állítja be. A sütik "Az alapműködéshez szükséges sütik" kategóriába tartozó sütik felhasználói hozzájárulásának tárolására szolgálnak.
viewed_cookie_policy11 monthsA cookie-t a GDPR Cookie Consent plugin állítja be és tárolja, függetlenül attól, hogy a felhasználó beleegyezett-e a sütik használatába. Nem tárol személyes adatokat.
Statisztikai célú sütik
Analitikai sütiket használunk annak megértésére, hogy a látogatók hogyan lépnek kapcsolatba a weboldallal. Ezek a cookie-k segítenek információkat gyűjteni a látogatók számáról, a visszafordulási arányról, a forgalmi forrásról stb.
SütiIdőtartamLeírás
_ga, _gat, _gid1 évA fenti sütik információkat gyűjtenek arról, hogy a látogatók hogyan használják a portált. Minden információ (böngésző használat, új látogatók száma, stb.) névtelenül kerül összegyűjtésre és elküldésre a google analytics szerverre azzal a céllal, hogy javítani tudjunk a weboldal által nyújtott szolgáltatásokon. Részletek
Hirdetési célú sütik
A hirdetési sütiket arra használjuk, hogy releváns hirdetéseket és marketing kampányokat biztosítsunk a látogatók számára. Ezek a sütik nyomon követik a látogatókat az összes webhelyen, és információkat gyűjtenek testreszabott hirdetések biztosítása érdekében.
MENTÉS ÉS ELFOGADÁS