A fűszernövények legnagyobb előnye, hogy nem szükséges hozzájuk óriási kert, a teraszon vagy az ablakban is nagyon jól érzik magukat. Így aztán számos fűszer kéznél van a főzéskor, és látványnak sem utolsó a sok változatos zöld növény. Ha eddig nem tudtad, melyek a leghasznosabb fűszernövények otthonra, hoztunk egy listát az alapokkal.
A legnépszerűbb fűszernövények otthonra
Fotó: Shutterstock
Petrezselyem
A petrezselyem könnyen termeszthető növény. Külső leveleit gyakran kell szedni, hogy a belsők szépen kifejlődjenek.
Nincs napfényigénye, de érzékeny a talaj kiszáradására, ezért gyakran kell öntözni.
Frissen és szárított állapotban levesekhez, töltelékek, főzelékek, főtt és pirított burgonya, tojásételek, saláták ízesítésére, liba, kacsa, csirke sütésekor és ételek díszítésére használjuk.
Inkább a készételhez adjuk, mert nem csak aromáját, de vitamintartalmát is elveszíti, ha hőhatás éri. Levele elrágcsálva kiválóan tisztítja a légutakat. Szára is ehető, ami sokkal intenzívebb ízű, mint a levelei.
Bazsalikom
Jellegzetes illatú és dús aromájú, színe zöld, virága pedig fehér színű. Mindössze egy évig él.
Kifejezetten igényli a meleget és a napfényt. Ha nagyon hűvös éri tönkremennek a levelei. A szárazságot rosszul viseli, ezért folyamatos öntözést igényli.
Fanyar illatú, pikáns ízű fűszernövény. A zöld növényi részekben sok a C-vitamin. Igen sokoldalúan használható: levesek, főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, gyógytea készítésére.
Főtt ételekhez a főzés utolsó perceiben kell hozzáadni. Íze a legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül.
Rozmaring
A teljes napfényt vagy a félárnyékot kedveli. Sütéshez, grillezéshez ideális, de szörpöt és ecetet is készítenek belőle.
Számos pozitív tulajdonságának köszönhetően az egészségre is kitűnően hat.
Oregánó
Az oregánó elsősorban a pizzák fűszereként terjedt el, de természetesen ennél jóval sokoldalúbb növény. A friss oregánó a spenóthoz, leveles zöldségekhez hasonlóan kiváló rostforrás. Magas vas-, mangán-, kalcium-, kálium és C-vitamin-tartalma van, valamint omega 3 zsírsavak is találhatóak benne.
Antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, az oregánóból készült tea (1 tk. oregánó, 2 dl forró víz) görcsoldó, étvágygerjesztő, segíti az emésztést.
Enyhíti az influenzás, megfázásos tüneteket, köhögéscsillapító hatása is van. Kis mennyiségű oregánóolajjal kezelhetőek a bőrproblémák, de gombásodás és korpa ellen is használható.
Az oregánó nem igényel sok gondozást, jól bírja a tűző napfényt és a vízigénye sem magas. Öntözésre csak nagyon nagy hőségben és szárazságban van szüksége nyáron.
Ha még nem vagy profi kiskertész, ezek a fűszernövények otthonra nem okoznak majd csalódást. Vágj bele!
Forrás: gardena.com, ankert.hu
Főkép: Shutterstock