Nem kell a boltok külföldről importált terményei között válogatnod, ha egészségesen és fenntarthatóan szeretnél étkezni. Ez a 7 magyar superfood ugyanis itthon is megterem és jól alkalmazkodik a zord időjárási viszonyokhoz is, így joggal kerülhet a jövő ételei közé. Ismerd meg őket a Felelős Gasztrohős jóvoltából!
Sokat beszélünk róla, milyen ételek tesznek jót a környezetnek és a szervezetünknek egyaránt. Az egészséges étkezés ugyanis nem csak azon múlik, mi kerül a tányérra, legalább annyira fontos, hogy az élelmiszer honnan és milyen úton érkezik hozzánk. Ha szeretnénk figyelembe venni a fenntarthatósági szempontokat is, akkor érdemes körbenézni és megismerni a helyben termő növényeket is – a Felelős Gasztrohős kampányában idén nyáron ez a 7 magyar superfood áll.
Mit eszünk a jövőben?
Sok kutatás zajlik a jövő ételeiről. Rovarfogyasztás, élelmiszeripari futurisztikus készítmények (mint a laborban „nevelt” hús), algafélék, csak hogy néhányat említsünk. Az igazság azonban az, hogy bár ezek hasznos kísérletek, csak sokára kerülhetnek be a konyhánkba, ezért érdemes megismerni a már most és reálisan, mi több, könnyen elérhető lehetőségeket.
A klímaváltozást ugyanis mindannyian érezzük a bőrünkön, a szélsőséges időjárás teljesen átalakítja a termények elérhetőségét.
A négy leggyakoribb növény (kukorica, rizs, búza, szója) hozama folyamatosan csökken, de semmi pánik: a Felelős Gasztrohős mezőgazdászokkal, kutatókkal és dietetikusokkal egyeztetve 7 olyan terményt ajánl, ami joggal viselheti a magyar superfood címet. Kattintsd végig értük a galériánkat!
A 7 magyar superfood
Fotó: Felelős Gasztrohős
A cirok az egyik olyan gabonaféle, aminek a kutatók a legnagyobb jövőt jósolják.