Nincsen húsvét kalács nélkül, de ha az idei ünnepre a bevált édes verziók mellé most valami sósat is kipróbálnál, ne keress tovább! Ez a húsvéti sós kalács minden földi jóval párosítható, és remekül illik hozzá a házi készítésű tormakrém. Próbáld ki te is!
Mindjárt itt a húsvét, a családi összejövetelek és az együtt töltött tartalmas reggelik ideje. A húsvéti asztalok klasszikusan sonkától, tojástól és tojáskrémtől roskadoznak, de ha te, vagy egy családtagod nem eszik állati eredetű ételeket, ez a húsvéti sós kalács és tormakrém telitalálat lesz! Mindenképp próbáld ki a medvehagymás zsemléket is!
Húsvéti sós kalács hozzávalók:
- 300 g búzaliszt
- 200 ml kézmeleg növényi tej
- 60 g rétesliszt
- 30 g olaj (olíva/napraforgó)
- ½ kocka élesztő (vagy 1 cs. szárított)
- ½ tk. cukor
- 8 g (csapott teáskanál) só
Fotó: Németh Anna
Elkészítés:
A búzalisztet szitáld egy keverőtálba, majd mérd hozzá a réteslisztet. Add hozzá a sót és keverd alaposan össze.
A kézmeleg növényi tejbe szórd a cukrot és morzsold bele az élesztőt. Keverd el és fedd le 10 percre.
Az élesztős tejet öntsd a liszthez és egy fakanál segítségével kezd el összekeverni. Amikor már nagyjából összeállt, szedd le a fakanálra ragadt tésztát, add hozzá az olajat és gyúrd 1-2 percig. A tészta akkor jó, ha olajos érzetű marad.
Konyharuhával fedd le, majd tedd félre és hagyd, hogy a duplájára keljen. Ez nagyjából 1 órát fog igénybe venni.
Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, légkeveréses fokozaton. (legkeverés nélkül 200 °C-ra).
Egy kenyérsütőformát bélelj ki sütőpapírral.
Ha megkelt a tészta, vékonyan lisztezd be a gyúródeszkát és óvatosan gyúrd át rajta a tésztát. Nyomkodd téglalap alakúra és az egyik hosszabbik oldalát hajtsd be középre, majd a másik oldalt is. Csipkedd össze, hogy összeragadjon.
A kezeddel formálj belőle egy téglatestet és tedd át a formába. Takard le és 15 percig hagyd még kelni.
Tedd be és süsd nagyjából 20-25 percig, amíg szép barna nem lesz.
Vegán majonézes tormakrém
A boltokban nem, vagy ritkán kapható majonézes (tejszínes) tormakrém, de sebaj, hiszen ezt a finomságot magad is elkészítheted. Ha nem találsz friss tormát, használj ecetes tormát.
Fotó: Németh Anna
Hozzávalók:
- 100 g ecetes (mentes) torma
- 2-3 ev. vegán majonéz
- 2-3 tk. vegán tejföl
- 1 tk. mustár
- kevés fekete bors
Elkészítése:
Keverj össze mindent egy tálba. Ha nagyon csípősnek érzed, több majonézt és tejfölt is tehetsz bele. Tedd be a hűtőbe egy kis időre, hogy jobban összeérjenek az ízek.
Ha mégis friss tormád van, akkor vegyél fel egy gumikesztyűt és reszeld le finomra. A friss tormáról jobb, ha tudod, jobban megsirat, mint a hagyma! A további teendőd ugyanaz, keverd össze minden más hozzávalóval!
Még több vegán húsvéti receptekért látogass el a Tudatosan Élni weboldalra.
Főkép: Németh Anna