Ha szeretsz sütni-főzni, vagy csak törekszel az egészséges táplálkozásra, akkor bizonyára te is észrevetted, hogy sok konyhai hulladék keletkezik. Van viszont egy jó hírünk: a legtöbb maradék visszakerülhet a körforgásba – a Felelős Gasztrohős segítségével megmutatjuk, mik az otthoni komposztálás első lépései!
Nyáron fantasztikus bőség van a piaci árusoknál, a pultok csak úgy roskadoznak a zöldségektől, gyümölcsöktől. Ugyanakkor még a legtudatosabb fogyasztók is szembesülnek a megmaradó héjakkal, magházakkal, esetleg a picit nyomott, vagy túlérett, ezért kivágott példányokkal. És akkor még nem is beszéltünk a teafűről, kávézaccról és más élelmiszer- hulladékokról. Aki kertes házban él, viszonylag könnyedén ki tud alakítani házi komposztálót, de mi a helyzet a belvárosi lakókkal? Nekik hogyan működhet az otthoni komposztálás?
Fotó: Pexels
Legyél felelős hulladékgyűjtő!
A szelektív szemétgyűjtés szinte mindenhol megoldott, papír, fém és műanyag, üveg, elektronikai eszközök, olajak, ha figyelünk a táblákra, mindnek megtaláljuk a helyét. A maradék hulladék nagyrészt szerves, ezért a kommunális kukába szokás tenni, holott mehet a komposztba.
Mi az, ami ide tartozik?
Rengeteg minden, a háztartási szemét kb. 30%-a is alkalmas erre.
Zöldségek, gyümölcsök héja, szára, magja és magháza, erjedésnek indult darabok, kávé és tea. Az állati eredetű maradékot van, ahová lehet tenni és van, ahová nem – ilyen például a tojáshéj.
Érdemes mindig tájékozódni, attól függően, milyen típusú komposztálót használunk.
Hogyan lehetséges az otthoni komposztálás?
Több módszer is létezik.
Nagyon sok társasházban vagy városrészben van közösségi komposztáló, amit a lakók vagy az önkormányzat gondoz.
Ide nyugodt szívvel vihetünk hulladékot, de el is hozhatunk a kész hummuszból (pl. tápanyagként a virágainkra).
Fotó: Pexels
Az otthoni komposztálás másik formája a gilisztakomposzt, ami egy kis doboz, felül szorgos lakókkal, akik lebontják a maradékot. Előnye, hogy olcsó, pár ezer forintból otthon is elkészíthető. Hátránya, hogy mivel élő állatokról van szó, gondoskodni kell róluk.
Legjobban fénytől elzárva, 10 °C és 27 °C között, nedves és oxigéndús környezetben környezetben érzik magukat, elegendő tápközegben, amit időről időre pótolni kell. Ha viszont túl sok a nedvesség, vagy nem zár megfelelően, megjelenhetnek a muslincák is.
Mindkét esetben igaz, hogy főtt és sült ételek, pékáruk, tejtermékek, biológiailag lebomló műanyag, csontok és húsok, déli gyümölcsök nem kerülhetnek bele, mert tönkre teszik a komposzt minőségét. (És természetesen teafilter is csak a textil nélkül.)
Vannak professzionálisabb megoldások is?
Abszolút, az elmúlt években sok újdonság jelent meg a piacon.
Az egyik legnépszerűbb módszer a Bokashi láda, ami egy komposztáló láda. Ebben különböző mikroorganizmusokkal beoltott gabonakorpát kell starterként használni.
Ezek végzik a lebontást, nekünk csak le kell csapolni a keletkező, tápanyagdús folyadékot. A rendszer zárt, nincsen szaga, ezért teljesen biztonságosan alkalmazható. További előnye, hogy szinte bármilyen szerves anyagot bele lehet dobni, azt is, amit a fentiekben nem (a folyadékok és a túl nagy csontok, zöldhulladék tiltott csak).
Fotó: Pexels
Időközben az ipar is belépett, és egy magyar start-up, a Compocity izgalmas terméket dobott a piacra.
A CompoBot egy okos beltéri komposztáló rendszer, amely elsősorban vállalatok számára kínálhat megoldást, miközben a céges közösséget is építi, a komposzt megfelelő helyre történő elszállításáról pedig a háttércsapat gondoskodik.
Egyéb hasznos tipp, amivel még segíthetjük a konyhai hulladék csökkentését?
Fontos, hogy tudatosan vásároljunk, azt vegyük meg, amire szükségünk van. Próbáljunk minél több dolgot felhasználni, ha például túl sok gyümölcsöt vettünk, készítsünk lekvárt, befőttet, zöldségekből chutney-t, fagyasszuk le vagy fermentáljuk.
A héjak alaplé főzésére is kiválóan alkalmasak, vagy éppen készülhet belőlük chips, rágcsálnivaló.
Ne dobjunk ki valamit automatikusan azért, mert nem a legtökéletesebb, becsüljük meg a termények minden formáját.
További tippekért keresd a Felelős Gasztrohős oldalát!
Főkép: Shutterstock