Rómát a világ egyik legszebb városaként tartják számon, de nem csak a lenyűgöző történelmi látnivalóiról híres, hanem a gazdag mediterrán gasztronómiájáról is. Ha lehetőséget van ellátogatni ebbe a gyönyörű városba, a legváratlanabb helyeken felbukkanó látványosságok csodálata mellett csak úgy érezheted át igazán a város lelkét, ha beleveted magad a római konyhába, vagy ahogyan a helyiek mondják a “la cucina romana-ba”. Mutatjuk melyik az a 4 római étterem, amit semmiképp se hagyj ki, ha arra jársz!
A cikkben négy olyan, különböző római étterem kerül bemutatásra, ami szinte könyörög, hogy meglátogasd, ha az idei nyári vakációt vagy őszi kiruccanást az olasz fővárosba tervezed. Ha Olaszországba mennél, de kerülnéd a tömeget, kevésbé ismert olasz üdülőcélpontokért erre tessék.
Da Enzo al 29 – Hagyomány és otthonosság
Az első étterem, amelyet meg szeretnék osztani veled, a Da Enzo al 29. Ez a gyöngyszem a Trastevere negyedben található és tökéletes hely, hogy a hagyományos római konyha ételeit kóstold meg. Amikor belépsz, azonnal otthonos és barátságos hangulat fogad, és a római életérzés rögtön magával ragad.
Az étterem specialitása a carbonara és a cacio e pepe. Utóbbi a római konyha egy ikonikus fogása, mely őrölt fekete borssal és Pecorino Romano sajttal készül. A tésztaételek és a tradicionális római fogások mellett a desszertekben sem fogsz csalódni.
Il Convivio Troiani – Róma fine dining-ja egy elrejtett kis utcában
Következő kulináris kalandunk az Il Convivio Troiani római étterem falai közé vezet, amely az olasz fine dining élmény egyik csúcspontja. Ez az egy csillaggal büszkélkedhető Michelin-csillagos étterem igazi különlegességeket kínál, és a modern olasz konyha legújabb trendjeit követi. Az Il Convivio Troiani konyhájának főszereplői a friss és minőségi helyi alapanyagok, amelyekből nemcsak a gasztronómiai szempontból, hanem a művészeti értelemben is lenyűgöző mesterműveket alkotnak.
Fotó: Nìcole Caìnni
Az ételek között olyan újításokat találunk, mint a Görögdinnye carpaccio 60 hónapig érlelt parmezánnal, illetve személyes kedvencem, az úgynevezett Raviolo “Yellow Green”, ami tengeri sügérrel, erjesztett citromos burgonyával, sáfránnyal és édesgyökérrel tálalt tésztaétel.
A széles választék nemcsak a menüre igaz, hanem a borlapra is, ahol a világ minden tájáról találhatunk borokat. Érdekesség, hogy a kínálatban megtalálható a Velence borvidékéről származó bor is, amit sokszor hívnak az olasz Tokajnak is. Ha erről a vidékről szeretnénk bort kóstolni, akkor válasszuk az “I clivi” Collio 2018 Brasan- Zanusso nevű bort.
Fotó: Nìcole Caìnni
Armando al Pantheon – A hagyomány és a modernitás kapcsolata
A következő állomás Róma központjába vezet, ahol a Pantheon mellett megtalálhatod az Armando al Pantheon nevű római éttermet. A hangulata kicsit elegánsabb és viszafogottabb, mint a Da Enzo al 29-nek, de hagyományos római eredete ugyanúgy visszatükröződik a menüben és a kiszolgálásban is. Az Armando al Pantheon konyhája egyszerre mutatja meg a hagyományos római és a modern olasz konyha legjavát.
Az étlapon megtalálhatók a klasszikus római fogások, például a saltimbocca alla romana vagy a trippa alla romana, valamint izgalmas és kreatív újítások is. Utóbbi egy kiadós római módra készült pörkölt, melynek a menta és a római pecorino sajt a legjellegzetesebb összetevői.
A személyzet rendkívül figyelmes és barátságos, és mindent megtesznek azért, hogy felejthetetlen élményben legyen részed.
Ristorante All’Oro – Róma Michelin-csillagos étterme, mintha egy gasztronómiai kiállítás lenne
A Ristorante All’Oro egy másik Michelin-csillagos étterem Róma szívében, és méltán mondhatjuk, hogy a város top éttermei között van. Ez a hely egy elrejtett kis ékszerdoboz egy hotel alsó szintjén, ami egy misztikus és egyben elegáns világba repít minket. A modern és elegáns belső tér tökéletes háttér az ételkülönlegességek bemutatásához. Az étterem konyhájának séfje, Riccardo Di Giacinto, elképesztően kreatív és játékos ételeket alkot, amelyekben az ízek harmonikusan egyesülnek. A menüben megtalálhatók a hagyományos olasz alapokra épülő fogások, de a séf innovatív megközelítése valóban egyedivé teszi ezeket az ételeket.
Fotó: Belayane Najoua
A menün kívüli előételek 11 apró fogásból állnak, amelyek mind egy egyedi tálalást kapnak – van amelyiket egy mini széken tálalják, de olyan is akad, amelyet egy sajtreszelőnek tűnő tálon tesznek le elénk. Személyes kedvencem a “Zito alla “Nerano”, Zucchine, Tonno, Zenzero e Limone” volt, ami egy cukkini habbal, nyers tonhallal, gyömbérrel és citrommal öszehangolt házi készítésű tésztaétel.
A vacsorát öt desszert falattal zártuk, amely méltó lezárása volt ennek a felejthetetlen gasztronómiai élménynek.
Fotó: Belayane Najoua
Ha a szerelem városában jársz és valódi olasz ízeket szeretnél tapasztalni, legyen szó a hagyományos római konyháról, vagy a modernebb fogásokról, ez a 4 római étterem igazán különleges élményt kínál. Nemcsak az étel és az ital területén emelkednek ki, hanem a kiszolgálásban és a hangulatukban is, ami egy kicsit kiszakít a való világból és a teljessé teszi ezt a gasztronómiai utazást.
Főképek: Nìcole Caìnni , Belayane Najoua