Rómát a világ egyik legszebb városaként tartják számon, de nem csak a lenyűgöző történelmi látnivalóiról híres, hanem a gazdag mediterrán gasztronómiájáról is. Ha lehetőséget van ellátogatni ebbe a gyönyörű városba, a legváratlanabb helyeken felbukkanó látványosságok csodálata mellett csak úgy érezheted át igazán a város lelkét, ha beleveted magad a római konyhába, vagy ahogyan a helyiek mondják a “la cucina romana-ba”. Mutatjuk melyik az a 4 római étterem, amit semmiképp se hagyj ki, ha arra jársz!
A cikkben négy olyan, különböző római étterem kerül bemutatásra, ami szinte könyörög, hogy meglátogasd, ha az idei nyári vakációt vagy őszi kiruccanást az olasz fővárosba tervezed. Ha Olaszországba mennél, de kerülnéd a tömeget, kevésbé ismert olasz üdülőcélpontokért erre tessék.
Da Enzo al 29 – Hagyomány és otthonosság
Az első étterem, amelyet meg szeretnék osztani veled, a Da Enzo al 29. Ez a gyöngyszem a Trastevere negyedben található és tökéletes hely, hogy a hagyományos római konyha ételeit kóstold meg. Amikor belépsz, azonnal otthonos és barátságos hangulat fogad, és a római életérzés rögtön magával ragad.
Az étterem specialitása a carbonara és a cacio e pepe. Utóbbi a római konyha egy ikonikus fogása, mely őrölt fekete borssal és Pecorino Romano sajttal készül. A tésztaételek és a tradicionális római fogások mellett a desszertekben sem fogsz csalódni.
Il Convivio Troiani – Róma fine dining-ja egy elrejtett kis utcában
Következő kulináris kalandunk az Il Convivio Troiani római étterem falai közé vezet, amely az olasz fine dining élmény egyik csúcspontja. Ez az egy csillaggal büszkélkedhető Michelin-csillagos étterem igazi különlegességeket kínál, és a modern olasz konyha legújabb trendjeit követi. Az Il Convivio Troiani konyhájának főszereplői a friss és minőségi helyi alapanyagok, amelyekből nemcsak a gasztronómiai szempontból, hanem a művészeti értelemben is lenyűgöző mesterműveket alkotnak.
Fotó: Nìcole Caìnni
Az ételek között olyan újításokat találunk, mint a Görögdinnye carpaccio 60 hónapig érlelt parmezánnal, illetve személyes kedvencem, az úgynevezett Raviolo “Yellow Green”, ami tengeri sügérrel, erjesztett citromos burgonyával, sáfránnyal és édesgyökérrel tálalt tésztaétel.
A széles választék nemcsak a menüre igaz, hanem a borlapra is, ahol a világ minden tájáról találhatunk borokat. Érdekesség, hogy a kínálatban megtalálható a Velence borvidékéről származó bor is, amit sokszor hívnak az olasz Tokajnak is. Ha erről a vidékről szeretnénk bort kóstolni, akkor válasszuk az “I clivi” Collio 2018 Brasan- Zanusso nevű bort.
Fotó: Nìcole Caìnni
Armando al Pantheon – A hagyomány és a modernitás kapcsolata
A következő állomás Róma központjába vezet, ahol a Pantheon mellett megtalálhatod az Armando al Pantheon nevű római éttermet. A hangulata kicsit elegánsabb és viszafogottabb, mint a Da Enzo al 29-nek, de hagyományos római eredete ugyanúgy visszatükröződik a menüben és a kiszolgálásban is. Az Armando al Pantheon konyhája egyszerre mutatja meg a hagyományos római és a modern olasz konyha legjavát.
Az étlapon megtalálhatók a klasszikus római fogások, például a saltimbocca alla romana vagy a trippa alla romana, valamint izgalmas és kreatív újítások is. Utóbbi egy kiadós római módra készült pörkölt, melynek a menta és a római pecorino sajt a legjellegzetesebb összetevői.
A személyzet rendkívül figyelmes és barátságos, és mindent megtesznek azért, hogy felejthetetlen élményben legyen részed.
Ristorante All’Oro – Róma Michelin-csillagos étterme, mintha egy gasztronómiai kiállítás lenne
A Ristorante All’Oro egy másik Michelin-csillagos étterem Róma szívében, és méltán mondhatjuk, hogy a város top éttermei között van. Ez a hely egy elrejtett kis ékszerdoboz egy hotel alsó szintjén, ami egy misztikus és egyben elegáns világba repít minket. A modern és elegáns belső tér tökéletes háttér az ételkülönlegességek bemutatásához. Az étterem konyhájának séfje, Riccardo Di Giacinto, elképesztően kreatív és játékos ételeket alkot, amelyekben az ízek harmonikusan egyesülnek. A menüben megtalálhatók a hagyományos olasz alapokra épülő fogások, de a séf innovatív megközelítése valóban egyedivé teszi ezeket az ételeket.
Fotó: Belayane Najoua
A menün kívüli előételek 11 apró fogásból állnak, amelyek mind egy egyedi tálalást kapnak – van amelyiket egy mini széken tálalják, de olyan is akad, amelyet egy sajtreszelőnek tűnő tálon tesznek le elénk. Személyes kedvencem a “Zito alla “Nerano”, Zucchine, Tonno, Zenzero e Limone” volt, ami egy cukkini habbal, nyers tonhallal, gyömbérrel és citrommal öszehangolt házi készítésű tésztaétel.
A vacsorát öt desszert falattal zártuk, amely méltó lezárása volt ennek a felejthetetlen gasztronómiai élménynek.
Fotó: Belayane Najoua
Ha a szerelem városában jársz és valódi olasz ízeket szeretnél tapasztalni, legyen szó a hagyományos római konyháról, vagy a modernebb fogásokról, ez a 4 római étterem igazán különleges élményt kínál. Nemcsak az étel és az ital területén emelkednek ki, hanem a kiszolgálásban és a hangulatukban is, ami egy kicsit kiszakít a való világból és a teljessé teszi ezt a gasztronómiai utazást.
+1: Moma
A Moma egy egyedülálló olasz étterem, amelynek két különböző arcát is láthatjuk attól függően, hogy a nap melyik részében látogatjuk meg. Nappal egy kortárs, élénk bisztró képében tűnik fel, míg este Michelin csillagos fogásokkal kápráztat el. Az étterem különlegessége, hogy rengeteg nulla kilométeres alapanyagot használnak, legyen szó itt a fogásokhoz szükséges hozzávalókról, a borról vagy éppen a designról. A fogások kialakításánál az a cél, hogy minden étel a lehető legkevesebb feldolgozással és az eredeti ízek megőrzésével emelje ki az alapanyagokat. A mi személyes kedvencünk kamillával, füstölt angolnával és mézzel gazdagított rizottó volt, aminek az ízét csodás római borok emelték ki.
Főképek: Nìcole Caìnni , Belayane Najoua