Két év kihagyás után idén ismét megrendezésre került a Gourmet Fesztivál. Aki követi a hazai gasztronómia történéseit, az nagyon várta, hogy az ország legjobb éttermei mivel rukkolnak elő, hiszen ez minden alkalommal az ételek őszinte örömünnepe. Bár az emberhiány vagy más akadályok miatt jó néhány kedvenc hely nem vett részt végül a programon, így is több mint 50 vendéglátóhely és megannyi borászat várta az érdeklődőket május utolsó hétvégéjén a Millenárison.
Az örökség mindenkinek mást jelent. A gyerekkor ízeit, a családi asztal körül történt nagy beszélgetéseket. A nagymama süteményreceptes füzetét, a magyar alapanyagokat, mint a szivárványos pisztráng vagy a paszternák.
Az idei Gourmet Fesztivál témája is ez volt: mindenki a számára fontos receptekkel érkezett, apró trükkökkel megfűszerezve azt.
A rengeteg stand között kavarogtak az illatok, a nevetés és a jó hangulat, ezért jó volt meg-megállni, kóstolni és beszélgetni. Az esemény nem titkolt célja volt, hogy közelebb hozza a fine dining világát a hazai közönséghez is, hiszen a Gourmet Fesztivál standjainál akár Michelin-csillagos helyek kínáltak fogásokat néhány ezer forintért. Onyx Étterem, Borkonyha, Essência Restaurant – csak néhány példa, ahol kitelepült a csapat. Mindenki általában 3-4 fogással készült, amelyet a Kitchy Design tányérjain tálalt – akkor is lehetetlen lett volna végigpróbálni mindent, ha valaki mindegyik nap kilátogat a rendezvényre, ezért a véleményünk természetesen szubjektív.
Örökség és innováció kéz a kézben járt a Gourmet Fesztivál standjain
Az egyik legérdekesebb koncepcióval az Onyx Étterem Műhelye rukkolt elő. Felismerték, hogy a nekik is otthont adó Gerbeaud Kávéházban rengeteg kávézacc keletkezik nap mint nap. Bár ez szerves hulladék és komposztálható, gondolkodóba estek, vajon mi másra használhatnák az örökségüket.
A zaccból a Woplával együttműködésben lebomló tálakat és evőeszközöket készítettek, emellett a budafoki Gombajóval közösen laskagombát is termeszteni kezdtek, amihez a kávé adta az alapot. A Betakarítás nevű fogás ebből a laskából, valamint shimejii-ből, csiperkéből, zellerből állt, rozskenyeres jus-vel, fenyőrüggyel és citromfűvel.
Fotó: Kőrösi Tamás, Gourmet fesztivál
A meglepő párosítás úgy született, hogy az étterem kutatóséfje az aromavegyületek között hasonlóságot talált. A kávé persze másként is visszatért, például az Áztatás desszert piskótáján (mint rumos kávézacc-kivonat) A könnyen fogyasztható, gombócként tálalt ételeket a Gerbeaud régi fagylaltos kanalával adagolták.
Mellettük a szomszédban a csoporthoz tartozó Émile és Gerbeaud is izgalmas ételeket kínált. Az 1895-ös Royal Gerbeaud Pavilon emlékére, ami a világkiállításra készült, almapürével tálalt kacsamájas molnárka volt kóstolható (aminek egy hasonló változata szerepelt az akkori étlapon), míg a Gerbeaud a névadó desszert izgalmas átiratait készítette el. Szatmári szilva–mogyoró–tejcsokoládé, konyakmeggy–mák–étcsokoládé és szezám–körte–szőkecsoki ízekkel.
Régi ízek új köntösben
A retró ételek kifordítása máshol is jellemző volt, szórakoztató és ínycsiklandó eredménnyel.
Bíró Lajos és a Bujda Disznó(k) sült csirkecombot és mellé sült békacombot kínált csalános spenótfőzelékkel, Rácz Jenő és a Rumour a zsíros kenyeret emelte magasabb szintre, míg a szegedi Alabárdos tokhallal dúsított hallevessel és barna sörös keksszel tálalt csíramáléval érkezett, valamint kovászos uborka juice-zal.
A gyöngyösi Bori Mami pirított káposztás tésztája kacsamájszósszal, vagy a MÁK és Mizsei János töltött paprikája, esetleg a MÁKlángos szintén jó választásnak bizonyult. Különösen játékos volt a Laurel és Ötvös Zsuzsanna cukrász puncskockája, ami malátás piskótát, vadborsos meggylekvárt és füstölt meggy tett felejthetetlenné. Vagy nagy kedvencünk, a zebegényi Natura Hill mákpestós, fermentált barackos, burgonya karamelles dödölléje.
Ha pedig valaki szívesen kalandozott volna új világokba is, alternatív vagy világkonyha-fogásokat próbálhatott. Az Ensō a japán izakayák hangulatát hozta el füstölgő faszénnel és azon piruló ördögszekérgombával, vagy angus marhával, kovászos kenyéren tálalva. De a kacsazúza kho-ért is sorok álltak. De Keve Márton és a 101Bistro sem okozott csalódást.
A tajvani beütésű, ragacsos-ropogós san bei-csirkeszárnnyal, klasszikus malaccsászáros baóval és a kókusztejszínből készített, málnás, földimogyoró-tahinis fagylaltjukkal.
Fotó: Kőrösi Tamás, Gourmet fesztiávál
A Naspolya Nassolda pedig a város egyik legjobb vegán, mindenmentes cukrászdájaként Rákóczi túróst hozott fermentált kesutúróval. Kompromisszumot nem kellett kötni, csak élvezni az ízeket.
Főkép: Shutterstock