November 11. jól ismert a hazai kultúrkörökben, ha másról nem, hát arról, hogy ilyenkor libafogásokat szokás készíteni és fogyasztani. De hova menjünk, ha a Márton-napi libalakoma ízletes fogásaira vágyunk? És hogyan készítsünk tökéletes libasültet otthon? A cikkből kiderül!
A Márton-napi libalakoma a bőséget és a gazdagságot szimbolizálja, de a madár csontját időjárás-jóslásra is használták. A vásárok, mulatságok talán ritkábbak manapság ilyenkor, de attól még az asztalnál adózhatunk a hagyománynak. A különleges fogásokat beszerezhetjük, vagy akár el is készíthetjük otthon: a cikkben mindkettőhöz adunk tippeket.
Az ünnep eredete
A Márton-nap eredete Szent Mártonhoz kapcsolódik, aki a IV. században élt, és katonaként szolgált, mígnem megkeresztelkedett és pappá szentelték.
A helyiek meg akarták választani püspöknek a francia Tours városában, de ő elbújt – a libák azonban elárulták gágogásukkal. Gyógyító tevékenységének hála a természetgyógyászat védőszentje lett, de a libák is összeforrtak a nevével.
Libalakoma a böjt előtt
Novemberre minden mezőgazdasági munka befejeződött, az ünnep közeledésével pedig az adventi böjtre is készültek.
A Márton-napi libalakoma ezért minden évben eljött, ahol egy-egy falat a püspöknek is jutott (ez a “püspökfalat”), ráadásul a hordókból is ekkor kóstolták az év újborát. A libasült, libacomb gyakran került az asztalra krumplival, sült lilakáposztával, de a libanyakleves, vagy a szárnyas belsőségeit (zúza, máj) tartalmazó, gerslivel és zöldségekkel főtt ludaskása is népszerű fogásnak számított.
“Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik.” – tartja a mondás, de nem szégyen, ha ebben az időszakban többször is megkóstoljuk. Még a különlegesen nemes libamájjal is kísérletet tehetünk, ha pedig valaki kevésbé zsíros vagy drága alapanyagot keres, a kacsa ugyanilyen jól működik a célra.
De hol kóstoljuk meg ezeket a hagyományos vagy éppen különleges libából készült fogásokat? Mutatjuk a kedvenceinket!
Fotó: Kami Kisvendéglője
Erős kezdésként mindenképpen ajánlott Kami Kisvendéglője. Az Újpest határában található étterem tulajdonosa, Fülepi Kálmán nem viccelt a Márton-napi libaságokkal és külön étlapot állított össze: találunk ezen bodzás pecsenye libamájat salátával, szilvalekváros libaburgert, vargányás libakolbászt sütőtökös rizottóval vagy rozé libamellet marcipános sárgarépapürével.