A pénzügyi tudatosság és a takarékoskodás, spórolás ma már nem csupán trend, hanem létszükséglet. Bármennyire is szeretnénk okosan terezni előre, most még kiszámíthatatlan 2025-re a gazdasági környezet, de éppen ezért nagyon fontos, hogy mi nők, minél tudatosabban, aktívabban vegyünk részt saját pénzügyeink kezelésében.
Keressünk bármennyit, arra kell törekedni, hogy a megkeresett pénzt úgy osszuk be, jusson is, maradjon is. Még akkor is, ha hónap elején azt látjuk, esélytelen lesz bármennyit is félretenni majd a hónap végén, adjunk esélyt arra, hogy ha csak pár ezer forint is, de maradjon a kasszában.
Haladjunk kicsi lépésekkel – hiszen akár az is előrelépés lehet, ha nullára jövünk ki, főleg, ha az elhatározás és a tudatos pénzkezelés nélkül eddig csak kölcsönökből tudtuk végigvinni a hónapot.
Nem könnyű az út, ha változtatni akarunk, de nem is lehetetlen, sőt! Időnként kifejezetten meglepő, hogy mennyire egyszerű praktikák is jól működnek a hétköznapokon.
Gondoljunk csak a nagyszüleinkre, akik végigéltek akár két világégést is. Hogy csinálták? Mi volt a módszer? Hogyan győztek a lehetetlennek tűnő helyzetek fölött?
Nincs titok esetükben sem: egyszerűen megtanultak bánni a kevéssel, például szinte a semmiből is tudtak főzni. Az én családomban a Dédi például a hússal spórolt, tőle tanultam, hogy bármilyen aprólékból lehet finom húslevest főzni, és ha valamiről azt gondolom, annyi kell a levesbe….. na annak a pont a fele is elég. Tőle tanultam azt is, hogy a friss fűszernek nincs párja, mert nem csak a hús, az üde, zamatos leveszöldségek, fűszerek varázsolják ízletessé, gazdaggá a leveseket.
Takarékoskodtak okosan, pedig ők se születtek ezzel a tudással, voltak olyanok, akiknek volt érzékük a spóroláshoz, másoknak meg nem. De figyelték egymás módszereit, és megtanulták, hogyan kell megfogni minden fillért. Nem kellett ahhoz folyamatos kommunikáció, hogy megértésék, miért kell spórolni az energiával- lekapcsolták a lámpákat, ahol, amikor nem volt arra szükség, vagy még régebben- elfújták a gyertyákat. Aki meg vidéken élt, az megtermelte magának az eleség java részét is.
Tudjuk, hogy ez városi körülmények között nehezebb – hiszen ha mindenért, az utolsó petrezselyem levélért is fizetni kell, akkor nehéz a nincsből főzni. Bár egy egyszerű kis párkány-kert, fűszersarok létrehozásához minimális anyagi befektetés szükséges, és minimális erőkifejtéssel lehet a levesbe valót megtermelni.
Ezzel a kis visszatekintéssel csak arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy sokszor a mentalitás kicsi változtatásával is lehet jó eredményeket elérni. meglehet eleinte csak a zajló élet egy színterén- az élelmiszerrel való bánásmód változik.
Esetleg tervszerű vásárlás indul el, vagy átláthatóvá rendezzük a hűtőt, a kamrát.
Hiszen, ha látjuk, mi van a polcokon, nem vesszük meg kétszer ugyanazt. Sok esetben a rövid határidős élelmiszerek hátraszorulnak, el is felejtjük, hogy a múlt héten már vettünk tejlt, joghurtot, májast, felvágottat….
De ha ráérzünk az „ízére” a takarékoskodásnak, ha jó érzéssel tölt el az, hogy nem adtunk ki feleslegesen pénzt élelmiszerre, ha megértjük, milyen nagyszerű dolog az, hogy nem hagyjuk megromlani az élelmiszert, akkor tudunk tovább is haladni.
Ebben a hónapban több alkalommal is foglalkozunk majd a takarékoskodással. És azért januárban, mert év elején érdemes nagyobb távlatokban gondolkodni, felmérni erőforrásainkat, lehetőségeinket. Összevetni az álmokat, célokat a valósággal.
Foglalkozunk majd a pénzügyi nagytakarítással,
költségvetés készítésével, tippeket adunk arra, hogyan lehet résen lenni a kuponok, akciók területén, és természetesen pénzügyi szakembert is bevonunk ebbe a munkába, mert azt szeretnénk, hogy a lehető leghitelesebb információkkal segítsük a tudatos pénzügyi magatartás elsajátítását.
Nem titok, veletek együtt tanulunk majd mi is, és nagyon készülünk erre az edukációra.
Főkép: Shutterstock