Nincs annál kiábrándítóbb látvány, mint amikor kinyitjuk a hűtőszekrényt, és szinte kidől a nem megfelelően tárolt élelmiszer a hűtőből. Meg kiáramlanak a szagok is. A hűtőszekrény kínos pontja a háztartásnak- lehet bármilyen tiszta a ház, ha a hűtő nem higiénikus, ha nincs kényes gonddal kezelve, kiábrándító képet mutatunk magunkról.

A hűtőszekrény hatékony rendszerezése nemcsak a hely kihasználását segíti, hanem az ételek frissességét is megőrzi, csökkenti a pazarlást és megkönnyíti a mindennapi főzést. A megfelelő tárolási módszerekkel hosszabb ideig tarthatjuk frissen az élelmiszereket és elkerülhetjük a kellemetlen szagokat. Nézzük, hogyan rendszerezzük és tisztítsuk hatékonyan a hűtőt!
A hűtő ideális elrendezése nem bonyolult
A hűtő különböző részein nem ugyanolyan a hőmérséklet, nem mindegy, hogy az ételeket hova pakoljuk.
- Felső polcok: Ide kerülnek a készételek, a maradékok, tejtermékek illetve a felvágottak.
- Középső polcok: Ide is kerülhetnek tejtermékek, például a joghurtok, sajtok.
- Alsó polc: Nyers húsok, illetve a halak is, mert itt a legalacsonyabb a hőmérséklet. Plusz, ha bármilyen okból csöpögne a hús, nem szennyezi be az alatta lévő polcokon tárolt élelmiszert.
- Zöldségtároló rekesz: Friss zöldségek és a gyümölcsök kerülhetnek ide.
- Ajtó rekeszei: Italok, szószok, lekvárok, illetve ide kerülhet a mustár és tojás is, de mivel itt a legmelegebb, a tejtermékeket ne itt tároljuk hosszú távon.
Praktikus rendszerezési tippek
- Használjunk átlátszó tárolókat – ez segít a kisebb élelmiszerek csoportosításában, hiszen könnyebben átlátható a tartalmuk.
- Címkézzünk, dátumozzunk-a maradékokat és a bontott termékeket érdemes felcímkézni a lejárati dátummal, így szépen nyomon követhető az eltarthatóság.
- Forgassuk az élelmiszereket- a legrégebbieket húzzuk előre.
- Ne zsúfoljuk tele – ha a levegő nem tud áramolni, akkor nem lesz hatékony a hűtés.
A hűtő rendszeres tisztítása elengedhetetlen
A rendszeres takarítás az alapja a hűtő egészségének- a baktériumok és a kellemetlen szagok elkerülése érdekében.

- Hetente: Minden polcot töröljünk le – az oldalsó rekeszeket se hagyjuk ki.Az ecet, a szódabikarbóna jó barát ehhez.
- Havonta: Vegyük is ki az összes polcot és rekeszt, így a hútő oldalsó, hátsó felületeihez is hozzáférünk.
- Félévente: Ellenőrizzük a leolvasztást igénylő hűtőkben a jégréteg vastagságát, mert a felhízlalt jég csökkenti a hűtő hatékony működését.
- Szagtalanítás folyamatosan: Egy kis tálka szódabikarbóna vagy egy félbevágott citrom segít semlegesíteni a kellemetlen szagokat.
Hűtő kisokos- mire figyeljünk az élelmiszerek tárolásánál?
- Ne hagyjuk sokáig nyitva a hűtőajtót, bezavar z egyenletes hőmérséklet megtartásában.
- Forró ételeket ne tegyünk be közvetlenül, mert ez megemeli a hűtő belső hőmérsékletét.
A hűtő praktikus rendszerezése és rendszeres tisztítása biztosítja az ételek frissességét, hosszabb ideig marad életben a hűtő, de a mi lelki testi-komfortunkat is rendben tartja.
Ha tudjuk, hogy hova nyúlhatunk a az ételekért, ha tudjuk, hogy megfelelő minőségű marad az élelmiszer, ha tudjuk, hogy bármikor, akár vendégek előtt is kinyithatjuk a hűtőt, az bizony nagy biztonságot ad. frissességét biztosítja, hanem a hűtő élettartamát is meghosszabbítja.
Főkép: Shutterstock