Ha a konyhai gépeid seregéhez nemrég csatlakozott egy air fryer, megértjük, ha elsőre zavarba hoz ez az új készülék. Ezekkel az ötletekkel viszont hamar megszereted majd és csatlakozol az air fryer rajongók táborához! A cikkben receptet is találsz a géppel való ismerkedéshez!
Szabályosan megőrül a sütő-főző társadalom az air fryerekért, nem ok nélkül: a Mayo Clinic Health System cikke összeszedte, hogyan teheti egy ilyen készülék egyszerűbbé az életed, milyen egészségügyi előnyei vannak a használatának és még 2 ínycsiklandó receptet is mutat a kipróbálásához!
Új név, régi technológia
Míg az „air fryer” elnevezés aránylag új, a gép működési elve korántsem.
Az air fryerekben egy ventilátor keringeti nagy sebességgel a forró levegőt és csodás, ropogós, aranybarna kérget lehet vele elérni, hasonlóan az olajkádas sütéshez. Alapvetően egy kisméretű, hordozható légkeveréses sütőről beszélünk, ami most új névvel hódít.
A hagyományos légkeveréses sütők már az 1940-es évektől széleskörűen elterjedtek.
Fotó: Shutterstock
Egészségügyi előnyök
Mivel az air fryer csak forró levegőt használ, általában egy csepp olaj is elég a sütéshez.
Ezáltal sokkal alacsonyabb zsír- és kalóriatartalmú alternatívát kínál az olajban/zsírban sütéshez képest. Jelentősen csökkenthető vele a sütési idő, és nem utolsósorban alacsonyabb a hőkibocsátása.
Ez utóbbi tulajdonság ideálissá teszi a nyári sütögetéshez.
A ropogósságon túl
Az air fryer azonban többet is tud, mint csak ropogósra sütni, amit beleteszünk. Használhatod zöldségek grillezésére, húsok puhítására és akár sütemények sütésére is.
Néhány air fryer modellhez kiegészítő pizza serpenyőt, grilltálcát vagy süti dobot is adnak. Több gyártó kínál „multicookereket” is, melyek kombinálják az air fryer, a grillsütő és a kukta jellemzőit.
Receptek, hogy megszeresd az új géped
Ezek a receptek kifejezetten air fryer használatához valók. Ha nincs a háztartásban air fryer, hagyományos légkeveréses sütőben is működnek, de az elkészítési idő változhat.
Kókuszos garnéla air fryerben
Hozzávalók 4 adaghoz
A garnélához:
- 40 dkg (nagyjából 24 db) közepes, pucolt és lecsepegtetett garnéla (a farkukat lehetőleg hagyjuk rajtuk)
- 2 nagyobb tojás
- 2/3 csésze édesítetlen kókuszforgács
- 1/2 csésze általános búzaliszt
- 1/3 csésze panko (japán zsemlemorzsa)
- másfél teáskanál feketebors
- 1/2 teáskanál só
- olajspray
A szószhoz:
- 1/4 csésze méz
- 1/4 csésze facsart limelé
- 1 serrano chili, vékonyra csíkozva
- 2 teáskanál aprított friss koriander (nem kötelező)
Fotó: Shutterstock
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet a borssal egy mélytányérban. Egy másikban verjük fel a tojásokat. Egy harmadikban pedig a pankot és a kókuszforgácsokat mixeljük.
A garnélákat egyesével, a farkuknál fogva forgassuk meg a lisztkeverékben. Vigyázzunk, hogy a farok ne kapjon bundát. Rázzuk le a felesleget.
Mártsuk a tojásba a rákokat, majd kicsit hagyjuk lecsepegni.
Ezután bundázzuk a kókuszos keverékkel, nyomkodjuk bele kissé, hogy jól rátapadjon a rákra a keverék.
Fújjunk rá olajat az olajsprayből, majd nagyjából a fele mennyiséget tegyük az air fryer kosarába és süssük aranybarnára 6-8 perc alatt 200 Celsius fokon. Sütés közben fordítsuk és sózzuk meg a rákokat. A másik adag rákot is ugyanígy süssük ki.
Amíg a rákok sülnek, egy kisebb tálban verjük fel a lime levét mézzel és a chilivel. Szórjunk a garnélákra koriandert, és tálaljuk a szósszal.
Air fryer grill karfiol
Hozzávalók 4 adaghoz
- 6 csésze karfiol (kisebb virágokra szedve)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 teáskanál őrölt koriander
- 2 teáskanál aprított petrezselyemzöld
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 teáskanál reszelt citromhéj
- másfél teáskanál citromlé
- olajspray
Fotó: Shutterstock
Elkészítés:
Egy nagyobb tálban alaposan forgassuk össze a karfiolt az olajjal, korianderrel és sóval.
Az air fryer kosarát finoman spricceljük meg olajjal.
Helyezzük a karfiolokat a kosárba és süssük 10 percig 180 Celsius fokon. Sütés közben párszor finoman megrázhatjuk a kosarat, hogy a karfiolokat egyenletesen eloszlassuk. Addig folytassuk a sütést, míg a karfiolok szép aranybarnák lesznek és ropogós kérget kapnak – úgy 8 – 12 percig.
A megsült karfiolokat öntsük vissza egy nagy tálba és adjuk hozzájuk a petrezselymet, citromhéjat és citromlevet. Rázzuk össze az egészet, és tálalhatjuk is.
Főkép: Shutterstock