A karácsony sok diétázót rettegéssel tölt el, hiszen ez az az időszak, amikor büntetlenül lehet habzsolni, sőt családi és társadalmi elvárás, hogy a közös étkezések alkalmával mindent megkóstoljunk és degeszre tömjük magunkat. Keszthelyi Anna falásroham specialistával és evészavar coach-csal beszélgettünk az ünnepi falásroham és túlevés veszélyeiről, valamint kezelési stratégiairól.
A karácsonyi ünnepi időszak valóban sokak számára különleges, amelynek középpontjában gyakran az étkezés áll, legyen szó hagyományos fogásokról, süteményekről vagy az ünnepi menü gazdagságáról. Ez érzelmileg és kulturálisan is meghatározó lehet, hiszen az ételek nemcsak táplálnak, hanem örömet is nyújtanak, emlékeket idéznek fel, és összehozzák a családot. Keszthelyi Anna, aki az érzelmi evés és a túlevés témakörének szakértője, rámutat néhány fontos szempontra, amelyeket érdemes figyelembe venni, hogy az ünnepek alatt kiegyensúlyozottan és élvezettel étkezhessünk.
Az ünnepi időszakban hajlamosabbak vagyunk túl sokat enni, olyan ételekből is, melyeket év közben kerülünk. Mi állhat ennek a hátterében?
Keszthelyi Anna: A karácsonyi falásrohamnak több oka is lehet: az első és a legfontosabb az egész éves küzdelem és diéta, amelyet karácsonykor hivatalosan is felfüggesztünk. Ilyenkor úgy érezzük, mindent megehetünk büntetlenül, hiszen egész évben szigorúan és becsületesen diétáztunk. Tudat alatt mintegy már december végére készülve, és tudjuk, hogy januárban ismét keményen, vagy még keményebben fogyókúrázunk majd.
Ez a fajta gondolkodás könnyen vezethet túlevéshez vagy falásrohamhoz, mivel agyunk is úgy érzékeli, csak most van lehetőségünk kirúgni a hámból és megadni testünknek és lelkünknek azt, amire egész évben vágyott.
Az ünnepekhez kapcsolódó pozitív, illetve negatív érzések, vagy gyakran családi nyomás is vezethet érzelmi evéshez, hiszen az étel a legkézenfekvőbb stresszkezelési eszköz ilyenkor. A tradíciók, az emlékek és hagyományok húzóereje pedig szintén azt eredményezheti, hogy egyszerűen muszáj sokat ennünk karácsonykor és nem tudunk nemet mondani arra, ha kínálnak.
Milyen stratégiák segítenek a mértéktartásban?
Keszthelyi Anna: Az egyik legfontosabb stratégia a mindset beállítódás, mely egy adott gondolkodásmód vagy hozzáállás, mely meghatározza, hogyan közelítünk egy krízishez. Ez azt jelenti, hogy nem csak most van alkalmunk mindent megenni, hanem bátran engedjük meg ezt magunknak akár az év többi szakaszában is, ezzel elkerüljük a „mindent vagy semmit” játszmáját. Így testünk számára sem lesz megterhelő ez a pár nap, amikor hatalmas adagokat fogyasztunk.
Fontos még az értelmes és alkalmazható szabályrendszer felállítása az ünnepi időszakra, mely előírja például, hogy bármit ehetünk, de csak addig a pontig, ameddig kellemesen jól nem lakunk.
Vagy, hogy bármit ehetünk, de kizárólag ülve, tányérról, evőeszközzel fogyaszthatjuk el azt. Egészséges szokásainkat ugyanúgy érdemes karácsonykor is tartani, ügyeljünk a megfelelő hidratálásra, igyunk elegendő folyadékot, és a nehezebb fogások mellé is kerüljön zöldség, saláta. Az asszertív mondatokkal való felkészülés pedig sokat segít abban, hogy kedvesen vissza tudjuk utasítani, ha valamit ránk szeretnének erőltetni.
Fontos felismernünk, hogy kedvesen és tiszteletteljesen is meg lehet húzni a határainkat a karácsonyi asztalnál, a családtagokkal és rokonokkal szemben. Ez azt jelenti, hogy bátran mondhatunk nemet, anélkül, hogy bárkit megbántanánk miközben figyelmesek maradunk mások érzéseire.
A lényeg, hogy alapvetően legyünk megengedőek önmagunkkal szemben, de ésszerű keretek között.
Milyen következményei lehetnek a rövidtávú túlevésnek és enyhíthetjük-e valamivel ezeket?
Keszthelyi Anna: Klasszikus példa lehet a puffadás vagy az úgynevezett kajakóma, az étkezés utáni fáradtság és enerváltság érzése. Kifejezetten a nők esetében gyakori, hogy ha karácsonyi időszakban túl sok édességet fogyasztanak (amit egyébként az év többi részében elkerülnek) akkor az gombás fertőzéseket eredményezhet, mivel felborul a szervezetet mikrobiomja.
A súlygyarapodás nem feltétlenül a karácsonyi menü következménye, viszont lelki okai ebben az időszakban is lehetnek. Különösen akkor igaz ez, ha valaki az ünnepi kilengés után még erősebben bünteti magát és önsanyargató diétába kezd.
Ez azért is rossz, mert az agy ilyenkor keresi azokat a lehetőségeket és kiskapukat, amikor hibázhat és „bűnözhet”.
Jegyezzük meg, hogy a karácsonyi kilengés nem teszi tönkre az egész éves életmódváltásunkat! Őrizzük meg az egészséges egyensúlyt, igyunk elég folyadékot, mozogjunk, és engedjünk meg bátran egy kis plusz édességet vagy töltött káposztát is.
Hogyan találhatjuk meg az egyensúlyt az ünnepi lakoma és az egészséges életmód között?
Keszthelyi Anna: Legyünk megengedőek önmagunkkal, de ne felejtsük el az egészséges életmód alapelveit és a korábban említett ésszerű kereteket. Tudatosítsuk magunkban a karácsonyi menünél, hogy mi az, ami nekünk fontos és mi az, amit el tudunk engedni. Ha például számunkra a karácsony elsősorban a nagymama bejglijéről szól, akkor bátran kalkuláljuk bele az étkezésbe és bűntudat nélkül fogyasszuk el. Az egyik legfontosabb, amit sokan hajlamosak vagyunk elfelejteni karácsonykor, hogy az ünnepek nem csak az evésről szólnak! Fontos a közös étkezés, de a beszélgetések, játékok, együtt töltött idő is ugyanolyan élmény lehet.