• Karrier
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Sütiszabályzat
  • Tartalom felhasználása
  • Felhasználási feltételek
  • Kapcsolat
  • Hírlevél feliratkozás
  • LB ikon a kezdőképernyődre!
Life & Body
Advertisement Banner
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp
Life & Body
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp
Nincs találat
Mutasd az összes eredményt
Life & Body
Nincs találat
Mutasd az összes eredményt

Energiaválság a gasztronómiában – mit tesznek az éttermek, kávézók?

Szerző Geiger Bianka
2022.11.19.
0
Megosztás a FacebookonMegosztás a Twitteren

Legyünk őszinték: a magyar gasztronómia nagyon nehéz helyzetben van. Már éppen kezdtek volna kilábalni a pandémia utáni visszaesésből, amikor jött az orosz-ukrán háború és ezzel együtt az energiaválság. Most minden étterem, bisztró, kávézó, pékség egyszerre kivár és próbál tervezni. Budapesti helyeket kérdeztünk arról, mik a kilátások és milyen terveik vannak.

A fővárosi gasztronómia évek óta folyamatosan változó, egyre színesebb terület. Rengeteg izgalmas hely nyílik manapság is, dacára annak, hogy jelenleg nehezebb helyzetből kell indulniuk. Az elmúlt évek egyébként is különösen nehezek voltak mindenki számára, hiszen először hirtelen kellett bezárniuk a Covid miatt, majd átállni házhozszállításra, közben egyensúlyozva a vírushelyzet kockázata, a kiszámíthatatlan forgalom és a kis mértékű támogatásokra való várakozás között. Most mindenkinek mások az élményei és a megoldási stratégiái – cikkünkben Mary Lopattóval, a ZHU&Co. tulajdonosával, Viszneki Viviennel, a Vivina Café alapítójával és Saás Petrával, a Fruccola megálmodójával beszélgettünk. Különböző műfajok és életút, hasonló attitűd, de eltérő tervek – őszintén, titkolózás nélkül meséltek arról, hogy élik meg, ami most történik.

Így érinti az energiaválság a gasztroszcéna szereplőit

“A mi történetünk abból a szempontból egyedi, hogy a járvány közepén nyitottunk.” – mondta Mary Lopatto, a ZHU&Co. kínai tésztabatyuzó egyik alapítója. “Mivel családi étterem vagyunk, először csak négyen (ő, Ji YiCheng, a párja, valamint Ji szülei – a szerk.) vittük a boltot.”

Ezek isérdekelhetnek

klímaváltozás

A klímaváltozás megállítása nem csak a te feladatod!

2023.03.30.
pénzköltés

A pénzköltés pszichológiája: mi áll a túlköltés és túlzott spórolás hátterében?

2023.03.26.
gyerekkel nehéz témákról

Erre a 7 dologra figyelj, ha a gyerekkel nehéz témákról beszélsz

2023.02.20.
GO Sports

Két új GO Sports fejhallgató és új, extra teljesítményű Ambilight televíziók érkeznek a Philips kínálatába!

2023.02.09.
Továbbiak
Fotó: ZHU&Co.

„Az első pillanattól szerelemprojekt volt, amiben találkozott minden, ami számunkra fontos: a család, a jó ételek, az otthon. Én Oroszországból jöttem, ezért hamar kezdtem érezni, hogy odakint nagy a baj – elmaradtak az orosz turisták, akikkel egyébként idegenvezetőként dolgozom és persze a családomért, barátokért is aggódtam.”

Nem beszélve a megélhetésről, hiszen nem volt biztosra vehető, hogy lesz az embereknek igénye étterembe menni. Szerencsére a mi ételeink a street foodhoz tartoznak, a kis jiaozi-k (ejtsd. csao-ce) sokoldalúan alakíthatók és viszonylag egyszerűek. Mivel minden helyben és kézzel készül, saját recept szerint, ezért tudtunk alkalmazkodni a kereslethez, valamint az alapanyagok hullámzó elérhetőségéhez is. Ji anyukája mindig is nagyon takarékosan főzött, ezért figyelt rá, hogy semmi ne menjen kárba. Ezért találtuk ki például a „napi zöld” nevű fogásunkat, az éppen elérhető zöldségekből, ez most különösen hasznos. Abban is szerencsések vagyunk, hogy a törzsközönségünk igen erős és most is jönnek, rendelnek – a hideg időben jól esik mindenkinek egy tál meleg étel, legyen az batyu vagy wonton leves.”

„Nem adjuk fel, mert az egész családunk erre tette fel most az életét, energiaválság ide vagy oda.”

energiaválság

Fotó: ZHU&Co.

Egy kávé azért mindig kell

A Vivina Café olyan szempontból más történet, hogy a tulajdonosok, Viszneki Vivien és Haddad Nassim épp az elmúlt hónapokban kezdték el bővíteni a kávézót, mind területét, mind kínálatát tekintve. “Régóta álmodtunk arról, hogy a kávé mellé ételeket is kínáljunk. Kibéreltük a mellettünk lévő üzlethelyiséget is azért, hogy ki tudjunk alakítani egy kis konyhát, de időközben jött a háború… Ha viszont valamit a fejünkbe veszünk, abból nem engedünk, még akkor sem, ha el kell fogadnunk, hogy néha lassabban mennek a dolgok. A kétszer akkora tér egyébként is tervezést igényelt, de most még jobban kalkulálunk és figyelünk mindenre. Az új energiaszerződésünk értelmében folyamatosan változik, mennyi az egységár, ezért igyekszünk spórolni – például az új gépek beszerzésekor elsődleges szempont a fogyasztás, de azt is teszteljük, a jelenlegiek mennyivel növelik a számla végösszegét. Például optimalizáltunk és négy hűtő helyett egyet vagy kettőt használunk, az ember meglepődne, mennyit számít. Egyre nagyobb a törzsközönségünk, de a Kálvin tér környéke miatt turisták is szép számmal jönnek. Hogy láthatóak legyünk, egyre több pop-up eseményt (pl. csoki-kávé kóstolót vagy tiramisu-napot) tartunk másokkal kollaborálva, ami a reklámérték mellett minket is feltölt jókedvvel.”

energiaválság

Fotó: Vivina Café

„Látjuk, hogy mindenki fáradt és az is tény, hogy jóval többen kérdezik meg választás előtt, mi mennyibe kerül, de hiszünk abban, hogy egy finom kávéval és néhány kedves szóval jobbá tehetjük mindenki napját és ezért megéri hozzánk látogatni.”

„Nagyon nehéz lenne az energiaválság nélkül is az egész átalakítás, sok hivatalos kört kell futnunk, de amikor látjuk egy boldog vendég arcát a kedvenc pumpkin spice lattéja után, akkor azt érezzük, hogy megérte.”

Fotó: Vivina Café

Nagy a tét, de még nagyobb a szeretet

A Fruccola jól ismert városszerte egészséges, élettel teli, színes ételeiről, valamint innovatív Fruccola Bird projektjéről egyaránt. Utóbbi egy rendhagyó technológia, amely segítségével minőségromlás nélkül tudnak ételeket tartósítani, majd azokat saját ételautomatáikba, illetve partnerek hűtőibe eljuttatni, fenntartható módon. Saás Petra, az egyik tulajdonos őszintén mesélt a helyzetről:

“Hihetetlen kihívás, ami most történik. A legnehezebb, hogy konkrétan egy hónapra előre tudunk tervezni, mert nagyon sok tényezőnek vagyunk kiszolgáltatva. Egy évvel ezelőtt még azt tervezgettük, hogyan újítjuk fel az éttermeinket, hogyan jutunk el a Birddel szerte az országba, de erre nem voltunk felkészülve.”

energiaválság

Fotó: Fruccola

„Egyébként is, a járvány alatt csökkent a forgalmunk és még nem tudta visszatornázni magát az eredeti szintre.

Nagyon fontos számunkra ez az egész, olyan, mint egy gyerek, de sajnos, nem minden rajtunk múlik. Amit tudunk, megteszünk: anno a legelején én voltam a pultban, ez visszatért. Azért jó, mert találkozom a vendégekkel, beszélgetünk, bátorítjuk egymást. Emellett épp most optimalizáltuk az étlapot, könnyebben elkészíthető, egyszerűbb ételeket terveztünk és mivel a kinti építkezés miatt az Arany János utcai üzletünket be kellett zárni átmenetileg, minden erőnket ide koncentráljuk. A csapat sajnos kisebb lett, de a kemény mag itt van velünk.”

„Próbálok derűlátó lenni, de nehéz. Szükség van a külső segítségre és támogatásra, nem csak nekünk, hanem az egész szcénának, mert az energiaválság újra bezárás-hullámot fog elindítani. Mi még kitartunk, de nem tudjuk, meddig bírjuk erővel – van az a pont, amikor könnyebb elengedni.”

Fotó: Fruccola
Cimkék: energiaválságéttermekgasztronómiagazdaságkávézókkomolyan
Előző bejegyzés

Szenvedély, intuíció és bátorság = siker? GondolatOK az illatok bűvöletében Feller Adriennenel

Következő bejegyzés

Mrs. Dalloway minden érzéket felbolygató kalandozásra hív London utcáin

Geiger Bianka

Geiger Bianka

Több szálon fut az életem – amellett, hogy mentorként és designmenedzserként dolgozom hazai márkák mellett, a food design témájával foglalkozom, mint kutató és tervező. Ha nem találsz sehol, akkor vagy a konyhában vagyok, vagy eldugott, autentikus delikáteszekben, esetleg egy asztalnál, a másik íztörténeteit hallgatva. Hiszem, hogy az ételek gyógyítanak és missziómnak tekintem, hogy megmutassam a bennük rejlő varázslatot. Hiszen miért ne lehetne rizibiziből desszert?

Kapcsolódó cikkek

klímaváltozás
Környezetvédelem

A klímaváltozás megállítása nem csak a te feladatod!

Szerző Life&Body
2023.03.30.

Ha a klímaváltozás a téma, még mindig szinte csak és kizárólag arról esik szó, hogyan kellene hétköznapi emberként minden elképzelhetőt megtennünk azért, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. De mi a helyzet a...

Részletek
pénzköltés
Pénzügy

A pénzköltés pszichológiája: mi áll a túlköltés és túlzott spórolás hátterében?

Szerző Frank Fruzsina
2023.03.26.

Hajlamos vagy az impulzus vásárlásra? Esetleg pont az ellenkezője igaz rád, mindig óvatosan bánsz a pénzzel, talán túlságosan is? A jelenlegi világgazdasági helyzetben fontos és hasznos a pénzhez való viszonyunkat tisztázni. Kirschner...

Részletek
gyerekkel nehéz témákról
Együtt

Erre a 7 dologra figyelj, ha a gyerekkel nehéz témákról beszélsz

Szerző Life&Body
2023.02.20.

Mindenki azt szeretné, hogy gyermekei biztonságos és támogató környezetben nőjenek fel, de ehhez sokszor segítségre, útmutatásra van szükségük. Mindenki volt már kínos beszélgetések címzettje, de mi hogyan beszéljünk a gyerekkel nehéz témákról?...

Részletek
GO Sports
Tech

Két új GO Sports fejhallgató és új, extra teljesítményű Ambilight televíziók érkeznek a Philips kínálatába!

Szerző Life&Body
2023.02.09.

A TP Vision két új középkategóriás, széleskörű felhasználó élményt kínáló modellel bővíti a Philips GO Sports termékcsaládban kapható fejhallgatók választékát. A Philips egyik védjegyének számító Ambilight televíziók minden újonnan bevezetett modellje pedig...

Részletek
Következő bejegyzés
Mrs. Dalloway

Mrs. Dalloway minden érzéket felbolygató kalandozásra hív London utcáin

Nincs találat
Mutasd az összes eredményt

Hírlevél feliratkozás

Népszerűek

  • Csak semmi pánik?! Így néz ki egy pánikroham

    Csak semmi pánik?! Így néz ki egy pánikroham

    3256 megosztás
    megosztás 1302 Tweet 814
  • Időszakos böjt, avagy intermittent fasting– divatdiéta vagy egészségtámogató étrend?

    3175 megosztás
    megosztás 1270 Tweet 794
  • A migrénpiercing nyomában: üres trend vagy alternatív csodaszer?

    2814 megosztás
    megosztás 1125 Tweet 703
  • Ami az ágyban történik, az ott is marad? GondolatOK Dr. Hevesi Krisztinával libidóról, párkapcsolati szerepekről és vágyakról

    1780 megosztás
    megosztás 712 Tweet 445
  • A pénzköltés pszichológiája: mi áll a túlköltés és túlzott spórolás hátterében?

    1696 megosztás
    megosztás 678 Tweet 424
Life & Body

© 2021 Life and Body

Hasznos

  • Karrier
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Sütiszabályzat
  • Tartalom felhasználása
  • Felhasználási feltételek
  • Kapcsolat
  • Hírlevél feliratkozás
  • LB ikon a kezdőképernyődre!

Kövess minket!

Nincs találat
Mutasd az összes eredményt
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp

© 2021 Life and Body

Süti tájékoztató
A lifeandbody.hu weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. További részletek a sütiszabályzatról: Részletek

Kérjük, engedélyezze az Önnek megfelelő sütibeállításokat!
BeállításokElfogadás
Sütibeállítások

Süti szabályzat áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ az Ön felhasználói élményének javítása érdekében, miközben böngészi weboldalunkat. Az alap működéshez szükséges sütiket tárolja a böngészője amennyiben meg szeretné tekinteni a weboldalt. Harmadik féltől származó sütiket is használunk, amelyek segítenek elemezni és megérteni, hogy hogyan használja a weboldalt. Ezeket a sütiket csak az Ön beleegyezésével tároljuk a böngészőben. Önnek lehetősége van ezekről a sütikről lemondani, azonban ez befolyásolhatja a böngészési élményt.
Alapműködéshez szükséges sütik
Mindig bekapcsolva
A szükséges sütik elengedhetetlenek a weboldal megfelelő működéséhez. Ezek a sütik név nélkül biztosítják a weboldal alapvető funkcióit és biztonsági jellemzőit.
SütiIdőtartamLeírás
cookielawinfo-checkbox-advertisement11 monthsEzt a sütit a GDPR Cookie Consent plugin állítja be. A sütik a "Hirdetési célú sütik" kategóriába tartozó sütik felhasználói hozzájárulásának tárolására szolgálnak.
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsEzt a sütit a GDPR Cookie Consent plugin állítja be. A sütik "Az alapműködéshez szükséges sütik" kategóriába tartozó sütik felhasználói hozzájárulásának tárolására szolgálnak.
viewed_cookie_policy11 monthsA cookie-t a GDPR Cookie Consent plugin állítja be és tárolja, függetlenül attól, hogy a felhasználó beleegyezett-e a sütik használatába. Nem tárol személyes adatokat.
Statisztikai célú sütik
Analitikai sütiket használunk annak megértésére, hogy a látogatók hogyan lépnek kapcsolatba a weboldallal. Ezek a cookie-k segítenek információkat gyűjteni a látogatók számáról, a visszafordulási arányról, a forgalmi forrásról stb.
SütiIdőtartamLeírás
_ga, _gat, _gid1 évA fenti sütik információkat gyűjtenek arról, hogy a látogatók hogyan használják a portált. Minden információ (böngésző használat, új látogatók száma, stb.) névtelenül kerül összegyűjtésre és elküldésre a google analytics szerverre azzal a céllal, hogy javítani tudjunk a weboldal által nyújtott szolgáltatásokon. Részletek
Hirdetési célú sütik
A hirdetési sütiket arra használjuk, hogy releváns hirdetéseket és marketing kampányokat biztosítsunk a látogatók számára. Ezek a sütik nyomon követik a látogatókat az összes webhelyen, és információkat gyűjtenek testreszabott hirdetések biztosítása érdekében.
MENTÉS ÉS ELFOGADÁS