A te tarsolyodban hány konyhai spórolási tipp lapul? Az élelmiszerárak növekedésével sokunkban felmerül, hogyan tudnánk csökkenteni az étkezéssel kapcsolatos kiadásainkat. Lehetőleg úgy, hogy a spórolás ne menjen a minőség rovására, hiszen az egészségünk előrébb való. A bevásárló lista készítés és szezonális alapanyagok használata csak a kezdet: mutathatjuk, mit tehetsz még.
#1 konyhai spórolási tipp: Rendelés helyett inkább főzz
Az első és legfontosabb, amivel az étkezésre fordított kiadásaid csökkentheted, ha az ételrendelést részben vagy egészben elhagyod.
Fotó: Shutterstock
Hiszen egy menü árából, kis ügyességgel, akár egész napra meg tudsz főzni.
Igaz, a bevásárlással sok idő elmegy, de szerencsére manapság már minden nagyobb élelmiszerlánctól házhoz tudod rendelni az alapanyagokat, amivel megúszhatod az utazást és a sorban állást.
Tudjuk, a főzés néha nagy kreativitást vagy éppen sok időt igényel, és kedve sincs mindig az embernek főzni. Épp ezért érdemes akár egy hétre előre menütervet készíteni: így nem kell minden nap tanácstalanul topognod a hűtő előtt, és a bevásárlást is hatékonyabban intézheted.
#2 konyhai spórolási tipp: Állítsd össze a saját menüdet
Mire jó, ha megtervezed a menüt?
- A menütervezéssel megszabadulsz az állandó őrlődéstől, hogy aznap mit főzz, hiszen csak rá kell nézned az aktuális menüre.
- Pénzt spórolsz azzal, hogy tényleg csak a bevásárlólistára felírt tételeket veszed meg, impulzusvásárlás nélkül.
- Sokkal változatosabban és egészségesebben eszel, mint korábban, mert már a tervezésnél tudatosan odafigyelsz rá, hogy a tápanyagok szempontjából is gondosan összeválogatott ételsort írj össze.
- Rengeteg időt takarítasz meg azzal, hogy nem kell naponta-kétnaponta elmenned a boltba, végigjárni az egész üzletet, sorban állni a kasszánál.
Nem tudod, hogyan állj neki?
Írj össze 5-6 féle levest, 10 féle főételt és néhány desszertet, rágcsálni valót, amit szeretsz és szívesen készítesz. Ezekből könnyen tudsz majd az első pár hétben vagy akár hónapban válogatni.
Nézz körül, hogy az adott hónapban mik a szezonális termékek, idény zöldségek és gyümölcsök. Ezzel két legyet üthetsz egy csapásra: mindig a szezonjukban a legmagasabb a zöldségek és gyümölcsök tápértéke, így a legjobb formájukban fogyaszthatod a friss finomságokat, amellett, hogy pénzt spórolsz, hiszen az áruk is az idényükben lesz a legkedvezőbb.
Ha vannak nagyobb gyerkőceid, őket is érdemes a menütervezésbe bevonni. Így ezzel a konyhai spórolási tippel őket is a tervezésre, tudatosságra tudod nevelni.
#3 konyhai spórolási tipp: Ments meg a maradékot
Fotó: Shutterstock
Magyarországon átlagosan fejenként 65 kg élelmiszert dobunk a szemetesbe évente, miközben tízezrek számára napi szintű problémát jelent az étkezés megoldása. A pazarlás ellen a legtöbbet most is a tudatos tervezéssel tehetsz.
Ne menj éhesen vásárolni, mert így jó eséllyel több olyan tétel is kerül majd a kosaradba, amit nem tudsz a lejárati idő előtt elfogyasztani, ezért a kukában fog landolni.
Egyszerre mindig csak annyi ételt készíts, amit 1-2 napon belül megesztek. A „túlfőzés” jelensége nekünk is ismerős: ha túl sokat készítettél valamiből, fagyaszd le a maradékot kisebb porciókban.
A legtöbb megmaradt főtt alapanyagot fel tudod használni egy másik fogáshoz. A maradék rizst például zöldségfasírtba is beleteheted, a maradék sült hús kisebb darabokban szuper házi-burrito alapanyag, a pirított zöldségből finom krémleves készülhet.
Hogyan spórolhatsz még?
A legjobb konyhai spórolási tipp, ha a menütervbe beiktatsz olcsóbb alapanyagból készülő, egyszerűbb ételeket is, amikben a szezonális alapanyagokat tudod felhasználni. De színesen, hogy ne az egészséged bánja.
Télen a krumplit és az édesburgonyát tudod sokféleképpen elkészíteni, de a gyökérzöldségekből és sütőtökből is színes ételeket varázsolhatsz az asztalra.
Bevásárlás előtt nézd át a boltok akcióit és ezek alapján tervezd meg a menüt. Így könnyebb kitalálni, mit egyél és még spórolsz is vele.
Neked vannak konyhai spórolási tippjeid?