• Karrier
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Sütiszabályzat
  • Tartalom felhasználása
  • Felhasználási feltételek
  • Kapcsolat
  • Hírlevél feliratkozás
  • LB ikon a kezdőképernyődre!
Life & Body
Advertisement Banner
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp
Life & Body
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp
Nincs találat
Mutasd az összes eredményt
Life & Body
Nincs találat
Mutasd az összes eredményt

„A lelkiismeretfurdalással elfogyasztott ételek legalább olyan károsak lehetnek, mint az egészségtelennek címkézett fogások” – Czecz Fruzsina interjú

A gasztropszichológia izgalmas területét mutatja be Czecz Fruzsina Terítéken a lélek c. könyve

Szerző Geiger Bianka
2022.10.01.
0
Megosztás a FacebookonMegosztás a Twitteren

Régóta tudjuk, hogy az evés nem pusztán létszükségleteink kielégítése vagy egyszerű örömszerzési mód. Étkezési választásainkat ugyanis rengeteg minden befolyásolja: a hangulatunk, a minket érő stressz szintje, az emlékeink. A gasztropszichológia olyan izgalmas terület, amelyre egyelőre csak kevesen merészkedtek, ezért nagy öröm, hogy nemrég megjelent Czecz Fruzsina tanácsadó szakpszichológus Terítéken a lélek – Önismeret az ételeken keresztül c. könyve.

gasztropszichológiaFotó:  Pablo Merchan Montes, Unsplash

Mikor döntötted el, hogy a gasztropszichológia lesz a te területed?

Mindig érdekelt a főzés, gyerekkorom óta sokat sürögtem-forogtam a konyhában. Szívesen készítettem ételeket magam és mások számára, de sokáig inkább hobbiként tekintettem rá.
A pszichológia szak elvégzése után azonban, pont főzés közben vettem észre, hogy milyen nagy szerepe van a léleknek és lélektannak a konyhában. Szerettem volna tudományos alapossággal feltérképezni a területet, ezért ez volt a szakdolgozati témám is a szakirányú továbbképzésen. Később, ahogy egyre több tapasztalatom lett, eldöntöttem, hogy mindezekből egy szakmai, de személyes hangulatú könyvet szeretnék írni.

Mivel foglalkozik pontosan ez az irányzat?

Magyarországon dr. Forgács Attila a téma úttörő kutatója.

A gasztropszichológia röviden az ételkészítés, evés, ízlés lélektani aspektusával foglalkozik, annak egészségtámogató erejét előtérbe helyezve.

Ez az a tudományág, ami átível az országhatárokon, hiszen azt látjuk, hogy gyakran nagyon hasonló a szimbólumrendszer. A világ összes kultúrájában megjelenik az evés, mint metafora – az ételkészítés és fogyasztás, az étkezőasztal körül történő események elképesztő erővel bírnak és egész életünkben hatnak ránk. Gondoljunk például az otthon vagy a gyerekkor ízére: valószínűleg bárkinek tesszük fel ezt a kérdést, fel fog sejleni benne egy sütemény, amit a nagymama sütött vagy például egy nagy tál gőzölgő leves illata.

Ezek isérdekelhetnek

Az akadály sokszor maga az út” – interjú Dr. Orosz Cynthia vállalkozóval

Az akadály sokszor maga az út” – interjú Dr. Orosz Cynthia vállalkozóval

2023.03.24.
fogyatékossággal élő

„Ha a babádról kiderül, hogy nem teljesen egészséges, az orvosok többsége azonnal azt mondja, nem szabad megtartani”

2023.03.21.
Dyson Corrale

Gyönyörű, fényes, szupersima hajkorona 5 perc alatt: ezt tudja a Dyson Corrale hajvasaló

2023.03.06.
kakaó szertartás

Kapu önmagadhoz: ilyen egy kakaó szertartás

2023.02.23.
Továbbiak
gasztropszichológiaFotó: Spencer Davis, Unsplash

Tehát a gasztropszichológia lényege, hogy mit és miért eszünk?

Pontosan. Nagyon gyakran ösztönösen nyúlunk ételekhez. Minden történet egyedi és nem lehet általánosítani, de ha fel tudjuk tárni az okokat, akkor az kaput nyit a pszichéhez, így el tudjuk kezdeni a munkát.

Például miért alakulnak ki valakinek falásrohamai? Vagy miért irtózik egyes ételektől? A válasz mind-mind ott van, és meghatározza az identitásunkat.

Szerencsére nemzetközileg is egyre elfogadottabb a gasztropszichológia és a táplálkozáspszichológia – jelenleg Amerikában élek, és itt például egyre népszerűbb a nutritional psychology, ami azzal foglalkozik, hogy a tápanyagok molekuláris szinten hogyan hatnak a mentális egészségre és ezáltal hogyan tudunk vele megelőzni vagy javítani betegségeket.

Hogyan zajlik egy konzultáció nálad?

Mivel ez egy egészen különleges terület, több alternatívából lehet választani. Az „Önismeret gasztronyelven” című csoportfoglalkozás jelenleg online zajlik (hamarosan remélem, offline is el tudom indítani) és mindig nagyszerű élmény, hiszen az ételtörténetek mentén a résztvevők személyisége is feltárul, biztonságos, mégis játékos környezetben. Emellett személyes tanácsadást is tartok, ahol életvezetési kérdésekkel foglalkozunk, az átlagosnál nagyobb hangsúlyt fektetve az étkezési szokásokra, ételekre, ízekre és a bennük rejlő történetekre. A most megjelenő könyvemben esetrészletek és tanácsadói helyzetek is szerepelnek, könnyen fogyasztható módon. Remélem, ez majd segít a munkámról is képet alkotni.

Vannak olyan javaslataid, amivel tehetünk a jobb lelki egészségünkért a konyhában?

Bár azt látom, hogy sokan egyre tudatosabbak a fizikai egészségüket tekintve, vagy a szezonális és helyi termékek vásárlásában, lelki szinten még korántsem vagyunk ennyire megfontoltak. Az evés ugyanis felszabadítja a dopamin nevű neurotranszmittert, amit boldogsághormonnak is nevezünk, sokan pedig ezt az „örömlöketet” hajszolják leginkább.

Czecz Fruzsina portré fotó: Schumy Csaba

Ami fontos, hogy úgy találjunk az evésben élményt, hogy közben az a szervezetünket is támogassa. A legjobb talán a mediterrán diéta, ami jelenleg a legkiegyensúlyozottabbnak tűnik. Ha a szimbólumokat nézzük, az is fontos, hogy ne gondoljuk túl az egészséges étkezést. Az ajánlott napi ötszöri zöldség-és gyümölcsfogyasztás egyik alkalmaként például egy pohár gyümölcslé is megteszi, nem kell hatalmas, friss és drága salátatálakra gondolni.

Önmagunk emésztése, vagy a lelkiismeretfurdalással elfogyasztott ételek legalább olyan károsak lehetnek, mint az egészségtelennek címkézett fogások.

Alkossunk, játsszunk, gyúrjuk bele az érzéseinket mindenbe, tápláljuk magunkat és másokat. Ezek nagyon sokat adnak – testnek és léleknek egyaránt.

Czecz Fruzsinát kövessétek Facebookon és Instagramon, valamint a weboldalán! A könyvet itt tudjátok megrendelni.

Főkép: HVG Könyvek

Cimkék: gasztronómiaismerd megkönyvkönyvajánlómitolvassakpszichológia
Előző bejegyzés

Tápanyagdús és költségkímélő alapanyagok az őszre

Következő bejegyzés

Kipróbáltuk a hatóanyag-fókuszú Helia-D Cell Concept aktív szérumok 3 éllovasát

Geiger Bianka

Geiger Bianka

Több szálon fut az életem – amellett, hogy mentorként és designmenedzserként dolgozom hazai márkák mellett, a food design témájával foglalkozom, mint kutató és tervező. Ha nem találsz sehol, akkor vagy a konyhában vagyok, vagy eldugott, autentikus delikáteszekben, esetleg egy asztalnál, a másik íztörténeteit hallgatva. Hiszem, hogy az ételek gyógyítanak és missziómnak tekintem, hogy megmutassam a bennük rejlő varázslatot. Hiszen miért ne lehetne rizibiziből desszert?

Kapcsolódó cikkek

Az akadály sokszor maga az út” – interjú Dr. Orosz Cynthia vállalkozóval
Példaképek

Az akadály sokszor maga az út” – interjú Dr. Orosz Cynthia vállalkozóval

Szerző Life&Body
2023.03.24.

Orosz Cynthia változatos utat járt be, amíg vállalkozó lett. Bár ő korántsem tartja magát még késznek, kitartása sokak számára lehet példaértékű. Hisz abban, hogy élményeket kell szerezi mind az egyén szintjén, mind...

Részletek
fogyatékossággal élő
Példaképek

„Ha a babádról kiderül, hogy nem teljesen egészséges, az orvosok többsége azonnal azt mondja, nem szabad megtartani”

Szerző Life&Body
2023.03.21.

Sokan csak a nehézséget látják egy fogyatékossággal élő gyerek nevelésében, de Berkeiné T. Petra és Lugosi Dóra Instagram oldalukon a sikereket és különleges pillanatokat is megmutatják. Céljuk, hogy hiteles információt adjanak különleges...

Részletek
Dyson Corrale
Kipróbáltuk

Gyönyörű, fényes, szupersima hajkorona 5 perc alatt: ezt tudja a Dyson Corrale hajvasaló

Szerző Life&Body
2023.03.06.

Manapság egy nőnek sokféle szerepben kell helytállnia. Több területen szeretnénk egyszerre sikeresek lenni, ami átgondolt tervezést és időbeosztást igényel. Nem mindegy, hogy a rutinokra mennyi időt tudunk fordítani naponta vagy hetente. Ezzel...

Részletek
kakaó szertartás
Psziché

Kapu önmagadhoz: ilyen egy kakaó szertartás

Szerző Geiger Bianka
2023.02.23.

Elvonulásokon, jógatáborokban, táncmeditációs órákon, de már esküvőkön is egyre népszerűbb a kakaó szertartás. De milyen szerepet tölt be az európai kultúrkörben? Milyen hatásai vannak a nyers kakaónak? Hogy néz ki testközelből egy...

Részletek
Következő bejegyzés
Helia-D Cell Concept

Kipróbáltuk a hatóanyag-fókuszú Helia-D Cell Concept aktív szérumok 3 éllovasát

Nincs találat
Mutasd az összes eredményt

Hírlevél feliratkozás

Népszerűek

  • Csak semmi pánik?! Így néz ki egy pánikroham

    Csak semmi pánik?! Így néz ki egy pánikroham

    3195 megosztás
    megosztás 1277 Tweet 798
  • Időszakos böjt, avagy intermittent fasting– divatdiéta vagy egészségtámogató étrend?

    3158 megosztás
    megosztás 1263 Tweet 790
  • A migrénpiercing nyomában: üres trend vagy alternatív csodaszer?

    2794 megosztás
    megosztás 1117 Tweet 698
  • Ami az ágyban történik, az ott is marad? GondolatOK Dr. Hevesi Krisztinával libidóról, párkapcsolati szerepekről és vágyakról

    1779 megosztás
    megosztás 711 Tweet 445
  • Állásinterjú tippek: így kápráztasd el a HR-t

    1646 megosztás
    megosztás 658 Tweet 411
Life & Body

© 2021 Life and Body

Hasznos

  • Karrier
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Sütiszabályzat
  • Tartalom felhasználása
  • Felhasználási feltételek
  • Kapcsolat
  • Hírlevél feliratkozás
  • LB ikon a kezdőképernyődre!

Kövess minket!

Nincs találat
Mutasd az összes eredményt
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp

© 2021 Life and Body

Süti tájékoztató
A lifeandbody.hu weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. További részletek a sütiszabályzatról: Részletek

Kérjük, engedélyezze az Önnek megfelelő sütibeállításokat!
BeállításokElfogadás
Sütibeállítások

Süti szabályzat áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ az Ön felhasználói élményének javítása érdekében, miközben böngészi weboldalunkat. Az alap működéshez szükséges sütiket tárolja a böngészője amennyiben meg szeretné tekinteni a weboldalt. Harmadik féltől származó sütiket is használunk, amelyek segítenek elemezni és megérteni, hogy hogyan használja a weboldalt. Ezeket a sütiket csak az Ön beleegyezésével tároljuk a böngészőben. Önnek lehetősége van ezekről a sütikről lemondani, azonban ez befolyásolhatja a böngészési élményt.
Alapműködéshez szükséges sütik
Mindig bekapcsolva
A szükséges sütik elengedhetetlenek a weboldal megfelelő működéséhez. Ezek a sütik név nélkül biztosítják a weboldal alapvető funkcióit és biztonsági jellemzőit.
SütiIdőtartamLeírás
cookielawinfo-checkbox-advertisement11 monthsEzt a sütit a GDPR Cookie Consent plugin állítja be. A sütik a "Hirdetési célú sütik" kategóriába tartozó sütik felhasználói hozzájárulásának tárolására szolgálnak.
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsEzt a sütit a GDPR Cookie Consent plugin állítja be. A sütik "Az alapműködéshez szükséges sütik" kategóriába tartozó sütik felhasználói hozzájárulásának tárolására szolgálnak.
viewed_cookie_policy11 monthsA cookie-t a GDPR Cookie Consent plugin állítja be és tárolja, függetlenül attól, hogy a felhasználó beleegyezett-e a sütik használatába. Nem tárol személyes adatokat.
Statisztikai célú sütik
Analitikai sütiket használunk annak megértésére, hogy a látogatók hogyan lépnek kapcsolatba a weboldallal. Ezek a cookie-k segítenek információkat gyűjteni a látogatók számáról, a visszafordulási arányról, a forgalmi forrásról stb.
SütiIdőtartamLeírás
_ga, _gat, _gid1 évA fenti sütik információkat gyűjtenek arról, hogy a látogatók hogyan használják a portált. Minden információ (böngésző használat, új látogatók száma, stb.) névtelenül kerül összegyűjtésre és elküldésre a google analytics szerverre azzal a céllal, hogy javítani tudjunk a weboldal által nyújtott szolgáltatásokon. Részletek
Hirdetési célú sütik
A hirdetési sütiket arra használjuk, hogy releváns hirdetéseket és marketing kampányokat biztosítsunk a látogatók számára. Ezek a sütik nyomon követik a látogatókat az összes webhelyen, és információkat gyűjtenek testreszabott hirdetések biztosítása érdekében.
MENTÉS ÉS ELFOGADÁS