• Karrier
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Sütiszabályzat
  • Tartalom felhasználása
  • Felhasználási feltételek
  • Kapcsolat
  • Hírlevél feliratkozás
  • LB ikon a kezdőképernyődre!
Life & Body
Advertisement Banner
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp
Life & Body
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp
Nincs találat
Mutasd az összes eredményt
Life & Body
Nincs találat
Mutasd az összes eredményt

Hulladékmentes étkezés, digitalizált ételek – terítéken a 2022-es gasztronómiai trendek

Szerző Geiger Bianka
2022.01.21.
0
Megosztás a FacebookonMegosztás a Twitteren

Minden évben vannak bizonyos jóslatok arra vonatkozóan, milyen gasztronómiai trendek várhatóak a közeljövőben. Mint a divat vagy a design világában, úgy ezen a területen is számon tartunk olyan trendelőrejelzőket, akik befolyásolják az aktuális irányzatokat, emellett mindig felbukkannak olyan kutatási eredmények is, amelyek a piacra kerülve, meghatározzák azt. Nem meglepő módon, 2022-ben folytatódik az az irányváltás, ami a járvány miatt másfél éve elindult – főszerepben az éttermi világ átalakulása és az egészséges alapanyagok kerültek, ám néhány meglepő, új tendenciával kiegészítve.

Gasztronómiai trendek a Covid árnyékában – Egészséges, higiénikus, biztonságok ételek

gasztronómiai trendek

Fotó: Shutterstock

A járvány, bár sokat elvett, sok mindent adott is – többek között felhívta a figyelmet arra, hogy fontos tudatosnak lennünk, amikor a táplálkozásunkkal foglalkozunk. 

A szezonális és lokális alapanyagok előnyben részesítése mellett az emberek elkezdtek törődni azzal is, hogy nagy tápanyag-sűrűségű élelmiszereket válasszanak, valamint minél több dolgot készítsenek házilag, legyen szó kovászos kenyérről vagy magáról a napi menüről.

Ennek gazdasági (azaz költséghatékonysági) és egészségügyi okai is vannak, hiszen így pontosan követhetjük, mi és mennyiért kerül a tányérunkra, ez a tendencia pedig folytatódni látszik az idei évben is.

Ezek isérdekelhetnek

Az akadály sokszor maga az út” – interjú Dr. Orosz Cynthia vállalkozóval

Az akadály sokszor maga az út” – interjú Dr. Orosz Cynthia vállalkozóval

2023.03.24.
fogyatékossággal élő

„Ha a babádról kiderül, hogy nem teljesen egészséges, az orvosok többsége azonnal azt mondja, nem szabad megtartani”

2023.03.21.
Dyson Corrale

Gyönyörű, fényes, szupersima hajkorona 5 perc alatt: ezt tudja a Dyson Corrale hajvasaló

2023.03.06.
kakaó szertartás

Kapu önmagadhoz: ilyen egy kakaó szertartás

2023.02.23.
Továbbiak

Zero waste – finomságok hulladék nélkül

Az előbb említett tudatossághoz kapcsolódik az a gasztronómiai trend is, hogy egyre többen igyekeznek úgy ételeket készíteni, hogy azok a lehető legkevesebb környezeti terheléssel járjanak.

gasztronómiai trendek

Fotó: Shutterstock

A csomagolásmentes boltok, vagy például ételmentő applikációk használata szinte már hétköznapinak számít, de az élelmiszermérnökök, vagy éppen a csúcsgasztronómia szakácsai is dolgoznak olyan megoldásokon, amelyekkel az eddig nem hasznosított dolgok (pl. zöldséghéjak) kapnak új célt.

Ez tulajdonképpen visszatérés a gyökereinkhez, hiszen nagyanyáink konyhájában gyakorlatilag nem volt szemét. A maradék vagy komposztba, vagy az állatok elé került.

Lokális, mégis egzotikus

Ez a paradoxonnak tűnő gasztronómiai trend abból indul ki, hogy az emberek egyre kíváncsibbá váltak a megszokottól eltérő alapanyagokra is. Ugyanakkor, hogy a fenti szempontokat se feledjük: nem feltétlenül a bolygó másik feléről származó ételekre vágyunk, inkább elkezdtük felfedezni azokat a dolgokat, amelyek elérhetők a közelben, de régen elfeledtük őket vagy éppen új jövevények.

Például, már Magyarországon is terem kiwi, valamint citrom, de említhetnénk az ősgabona, azaz tönkebúza, valamint a vadhúsok népszerűségét.

A gasztronómiai trendek ambiciózus versenyzői: Mindenevők kontra vegán gurmék

Bár a vegán/teljesértékű növényi étrend és a flexitariánus diéta között folyamatosan változnak a viszonyok, a mindenevők rétege is erősödni látszik. Ők abban térnek el, hogy nem eliminálnak vagy tiltanak bizonyos ételeket, sőt, nagyfokú nyitottság jellemző rájuk, például a belsőségeket, ízeltlábúakat vagy akár laborban növesztett húsokat sem vetik meg.

A másik erőteljesen növekvő csoport azoké, akik a veganizmusból hozzák ki a lehető legtöbbet, azaz megmutatják, hogy a növényi étrend nem pusztán salátákból és smoothie-kból áll. Ez a gasztronómiai trend egyébként a fine dining éttermi világában is egyre hangsúlyosabb, hiszen számtalan csúcsétterem rukkolt már elő tisztán növényi menüvel, sőt, a jeles díjátadók gáláin is évek óta ilyen fogások szerepelnek, új arcát megmutatva például a gombaféléknek vagy éppen hüvelyeseknek.

Digitalizált ételek

A házhozszállítás és elviteles ételek bár évek óta velünk vannak, az elmúlt időszakban még kelendőbbek lettek.

gasztronómiai trendek

Fotó: Ambitious Creative Co Rick Barrett, Unsplash

Még a Bocuse d’Or egyik versenyfeladata is elviteles ételcsomag készítése volt – úgy tűnik, aki a gasztroszcénában akar szerepelni, kalkulálnia kell ezzel a feladattal is.

Ma már ugyanis máshogy választunk, máshogy táplálkozunk és máshonnan szerzünk információt, ami befolyásolja a gasztronómia trendeket is, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Még a keresett élmény is eltérő, ezért egyre több a “szellemkonyha” is, azaz olyan étterem, ahol helyszíni fogyasztás nincs, a varázslat a színfalak mögött történik. Akár kész fogásokat, akár pontos útmutató segítségével, otthon befejezhető, félkész ételeket is választhatunk, a jóllakottság garantált.

 

 

(Forrás: Ktchn Rebel, Specialty Food Magazine, Food Notify)

 

Főkép: Shutterstock

Cimkék: 2022egyéljóléletmódgasztronómiagasztronómiai trendekismerd megmitegyektrendek
Előző bejegyzés

3+1 konyhai spórolási tipp, amivel már holnap csökkentheted a kiadásaidat

Következő bejegyzés

Zene leveleimnek – így hatnak a növények fejlődésére a hangok

Geiger Bianka

Geiger Bianka

Több szálon fut az életem – amellett, hogy mentorként és designmenedzserként dolgozom hazai márkák mellett, a food design témájával foglalkozom, mint kutató és tervező. Ha nem találsz sehol, akkor vagy a konyhában vagyok, vagy eldugott, autentikus delikáteszekben, esetleg egy asztalnál, a másik íztörténeteit hallgatva. Hiszem, hogy az ételek gyógyítanak és missziómnak tekintem, hogy megmutassam a bennük rejlő varázslatot. Hiszen miért ne lehetne rizibiziből desszert?

Kapcsolódó cikkek

Az akadály sokszor maga az út” – interjú Dr. Orosz Cynthia vállalkozóval
Példaképek

Az akadály sokszor maga az út” – interjú Dr. Orosz Cynthia vállalkozóval

Szerző Life&Body
2023.03.24.

Orosz Cynthia változatos utat járt be, amíg vállalkozó lett. Bár ő korántsem tartja magát még késznek, kitartása sokak számára lehet példaértékű. Hisz abban, hogy élményeket kell szerezi mind az egyén szintjén, mind...

Részletek
fogyatékossággal élő
Példaképek

„Ha a babádról kiderül, hogy nem teljesen egészséges, az orvosok többsége azonnal azt mondja, nem szabad megtartani”

Szerző Life&Body
2023.03.21.

Sokan csak a nehézséget látják egy fogyatékossággal élő gyerek nevelésében, de Berkeiné T. Petra és Lugosi Dóra Instagram oldalukon a sikereket és különleges pillanatokat is megmutatják. Céljuk, hogy hiteles információt adjanak különleges...

Részletek
Dyson Corrale
Kipróbáltuk

Gyönyörű, fényes, szupersima hajkorona 5 perc alatt: ezt tudja a Dyson Corrale hajvasaló

Szerző Life&Body
2023.03.06.

Manapság egy nőnek sokféle szerepben kell helytállnia. Több területen szeretnénk egyszerre sikeresek lenni, ami átgondolt tervezést és időbeosztást igényel. Nem mindegy, hogy a rutinokra mennyi időt tudunk fordítani naponta vagy hetente. Ezzel...

Részletek
kakaó szertartás
Psziché

Kapu önmagadhoz: ilyen egy kakaó szertartás

Szerző Geiger Bianka
2023.02.23.

Elvonulásokon, jógatáborokban, táncmeditációs órákon, de már esküvőkön is egyre népszerűbb a kakaó szertartás. De milyen szerepet tölt be az európai kultúrkörben? Milyen hatásai vannak a nyers kakaónak? Hogy néz ki testközelből egy...

Részletek
Következő bejegyzés
növények

Zene leveleimnek – így hatnak a növények fejlődésére a hangok

Nincs találat
Mutasd az összes eredményt

Hírlevél feliratkozás

Népszerűek

  • Csak semmi pánik?! Így néz ki egy pánikroham

    Csak semmi pánik?! Így néz ki egy pánikroham

    3256 megosztás
    megosztás 1302 Tweet 814
  • Időszakos böjt, avagy intermittent fasting– divatdiéta vagy egészségtámogató étrend?

    3175 megosztás
    megosztás 1270 Tweet 794
  • A migrénpiercing nyomában: üres trend vagy alternatív csodaszer?

    2814 megosztás
    megosztás 1125 Tweet 703
  • Ami az ágyban történik, az ott is marad? GondolatOK Dr. Hevesi Krisztinával libidóról, párkapcsolati szerepekről és vágyakról

    1780 megosztás
    megosztás 712 Tweet 445
  • A pénzköltés pszichológiája: mi áll a túlköltés és túlzott spórolás hátterében?

    1696 megosztás
    megosztás 678 Tweet 424
Life & Body

© 2021 Life and Body

Hasznos

  • Karrier
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Sütiszabályzat
  • Tartalom felhasználása
  • Felhasználási feltételek
  • Kapcsolat
  • Hírlevél feliratkozás
  • LB ikon a kezdőképernyődre!

Kövess minket!

Nincs találat
Mutasd az összes eredményt
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp

© 2021 Life and Body

Süti tájékoztató
A lifeandbody.hu weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. További részletek a sütiszabályzatról: Részletek

Kérjük, engedélyezze az Önnek megfelelő sütibeállításokat!
BeállításokElfogadás
Sütibeállítások

Süti szabályzat áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ az Ön felhasználói élményének javítása érdekében, miközben böngészi weboldalunkat. Az alap működéshez szükséges sütiket tárolja a böngészője amennyiben meg szeretné tekinteni a weboldalt. Harmadik féltől származó sütiket is használunk, amelyek segítenek elemezni és megérteni, hogy hogyan használja a weboldalt. Ezeket a sütiket csak az Ön beleegyezésével tároljuk a böngészőben. Önnek lehetősége van ezekről a sütikről lemondani, azonban ez befolyásolhatja a böngészési élményt.
Alapműködéshez szükséges sütik
Mindig bekapcsolva
A szükséges sütik elengedhetetlenek a weboldal megfelelő működéséhez. Ezek a sütik név nélkül biztosítják a weboldal alapvető funkcióit és biztonsági jellemzőit.
SütiIdőtartamLeírás
cookielawinfo-checkbox-advertisement11 monthsEzt a sütit a GDPR Cookie Consent plugin állítja be. A sütik a "Hirdetési célú sütik" kategóriába tartozó sütik felhasználói hozzájárulásának tárolására szolgálnak.
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsEzt a sütit a GDPR Cookie Consent plugin állítja be. A sütik "Az alapműködéshez szükséges sütik" kategóriába tartozó sütik felhasználói hozzájárulásának tárolására szolgálnak.
viewed_cookie_policy11 monthsA cookie-t a GDPR Cookie Consent plugin állítja be és tárolja, függetlenül attól, hogy a felhasználó beleegyezett-e a sütik használatába. Nem tárol személyes adatokat.
Statisztikai célú sütik
Analitikai sütiket használunk annak megértésére, hogy a látogatók hogyan lépnek kapcsolatba a weboldallal. Ezek a cookie-k segítenek információkat gyűjteni a látogatók számáról, a visszafordulási arányról, a forgalmi forrásról stb.
SütiIdőtartamLeírás
_ga, _gat, _gid1 évA fenti sütik információkat gyűjtenek arról, hogy a látogatók hogyan használják a portált. Minden információ (böngésző használat, új látogatók száma, stb.) névtelenül kerül összegyűjtésre és elküldésre a google analytics szerverre azzal a céllal, hogy javítani tudjunk a weboldal által nyújtott szolgáltatásokon. Részletek
Hirdetési célú sütik
A hirdetési sütiket arra használjuk, hogy releváns hirdetéseket és marketing kampányokat biztosítsunk a látogatók számára. Ezek a sütik nyomon követik a látogatókat az összes webhelyen, és információkat gyűjtenek testreszabott hirdetések biztosítása érdekében.
MENTÉS ÉS ELFOGADÁS