• Karrier
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Sütiszabályzat
  • Tartalom felhasználása
  • Felhasználási feltételek
  • Kapcsolat
  • Hírlevél feliratkozás
  • LB ikon a kezdőképernyődre!
Life & Body
Advertisement Banner
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp
Life & Body
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp
Nincs találat
Mutasd az összes eredményt
Life & Body

Hulladékmentes étkezés, digitalizált ételek – terítéken a 2022-es gasztronómiai trendek

Szerző Geiger Bianka
2022.01.21.
0
Megosztás a FacebookonMegosztás a Twitteren

Minden évben vannak bizonyos jóslatok arra vonatkozóan, milyen gasztronómiai trendek várhatóak a közeljövőben. Mint a divat vagy a design világában, úgy ezen a területen is számon tartunk olyan trendelőrejelzőket, akik befolyásolják az aktuális irányzatokat, emellett mindig felbukkannak olyan kutatási eredmények is, amelyek a piacra kerülve, meghatározzák azt. Nem meglepő módon, 2022-ben folytatódik az az irányváltás, ami a járvány miatt másfél éve elindult – főszerepben az éttermi világ átalakulása és az egészséges alapanyagok kerültek, ám néhány meglepő, új tendenciával kiegészítve.

Gasztronómiai trendek a Covid árnyékában – Egészséges, higiénikus, biztonságok ételek

gasztronómiai trendek

Fotó: Shutterstock

A járvány, bár sokat elvett, sok mindent adott is – többek között felhívta a figyelmet arra, hogy fontos tudatosnak lennünk, amikor a táplálkozásunkkal foglalkozunk. 

A szezonális és lokális alapanyagok előnyben részesítése mellett az emberek elkezdtek törődni azzal is, hogy nagy tápanyag-sűrűségű élelmiszereket válasszanak, valamint minél több dolgot készítsenek házilag, legyen szó kovászos kenyérről vagy magáról a napi menüről.

Ennek gazdasági (azaz költséghatékonysági) és egészségügyi okai is vannak, hiszen így pontosan követhetjük, mi és mennyiért kerül a tányérunkra, ez a tendencia pedig folytatódni látszik az idei évben is.

Ezek isérdekelhetnek

Dyson V15

Itt a titok nyitja, hogy megszeresd a porszívózást!

2023.05.20.
The Stage

Banki karrier helyett rúdtánc stúdió: ez a The Stage, egy nem szokványos női sikersztori

2023.04.13.
4+1 könyvesbolt Budapesten, ahova mindig öröm betérni

4+1 könyvesbolt Budapesten, ahova mindig öröm betérni

2023.04.11.
„A vágyaink és félelmeink ugyanúgy tesznek tönkre minket ma is” – Interjú Darabont Mikold Jászai Mari-díjas színésznővel

„A vágyaink és félelmeink ugyanúgy tesznek tönkre minket ma is” – Interjú Darabont Mikold Jászai Mari-díjas színésznővel

2023.04.08.
Továbbiak

Zero waste – finomságok hulladék nélkül

Az előbb említett tudatossághoz kapcsolódik az a gasztronómiai trend is, hogy egyre többen igyekeznek úgy ételeket készíteni, hogy azok a lehető legkevesebb környezeti terheléssel járjanak.

gasztronómiai trendek

Fotó: Shutterstock

A csomagolásmentes boltok, vagy például ételmentő applikációk használata szinte már hétköznapinak számít, de az élelmiszermérnökök, vagy éppen a csúcsgasztronómia szakácsai is dolgoznak olyan megoldásokon, amelyekkel az eddig nem hasznosított dolgok (pl. zöldséghéjak) kapnak új célt.

Ez tulajdonképpen visszatérés a gyökereinkhez, hiszen nagyanyáink konyhájában gyakorlatilag nem volt szemét. A maradék vagy komposztba, vagy az állatok elé került.

Lokális, mégis egzotikus

Ez a paradoxonnak tűnő gasztronómiai trend abból indul ki, hogy az emberek egyre kíváncsibbá váltak a megszokottól eltérő alapanyagokra is. Ugyanakkor, hogy a fenti szempontokat se feledjük: nem feltétlenül a bolygó másik feléről származó ételekre vágyunk, inkább elkezdtük felfedezni azokat a dolgokat, amelyek elérhetők a közelben, de régen elfeledtük őket vagy éppen új jövevények.

Például, már Magyarországon is terem kiwi, valamint citrom, de említhetnénk az ősgabona, azaz tönkebúza, valamint a vadhúsok népszerűségét.

A gasztronómiai trendek ambiciózus versenyzői: Mindenevők kontra vegán gurmék

Bár a vegán/teljesértékű növényi étrend és a flexitariánus diéta között folyamatosan változnak a viszonyok, a mindenevők rétege is erősödni látszik. Ők abban térnek el, hogy nem eliminálnak vagy tiltanak bizonyos ételeket, sőt, nagyfokú nyitottság jellemző rájuk, például a belsőségeket, ízeltlábúakat vagy akár laborban növesztett húsokat sem vetik meg.

A másik erőteljesen növekvő csoport azoké, akik a veganizmusból hozzák ki a lehető legtöbbet, azaz megmutatják, hogy a növényi étrend nem pusztán salátákból és smoothie-kból áll. Ez a gasztronómiai trend egyébként a fine dining éttermi világában is egyre hangsúlyosabb, hiszen számtalan csúcsétterem rukkolt már elő tisztán növényi menüvel, sőt, a jeles díjátadók gáláin is évek óta ilyen fogások szerepelnek, új arcát megmutatva például a gombaféléknek vagy éppen hüvelyeseknek.

Digitalizált ételek

A házhozszállítás és elviteles ételek bár évek óta velünk vannak, az elmúlt időszakban még kelendőbbek lettek.

gasztronómiai trendek

Fotó: Ambitious Creative Co Rick Barrett, Unsplash

Még a Bocuse d’Or egyik versenyfeladata is elviteles ételcsomag készítése volt – úgy tűnik, aki a gasztroszcénában akar szerepelni, kalkulálnia kell ezzel a feladattal is.

Ma már ugyanis máshogy választunk, máshogy táplálkozunk és máshonnan szerzünk információt, ami befolyásolja a gasztronómia trendeket is, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Még a keresett élmény is eltérő, ezért egyre több a “szellemkonyha” is, azaz olyan étterem, ahol helyszíni fogyasztás nincs, a varázslat a színfalak mögött történik. Akár kész fogásokat, akár pontos útmutató segítségével, otthon befejezhető, félkész ételeket is választhatunk, a jóllakottság garantált.

 

 

(Forrás: Ktchn Rebel, Specialty Food Magazine, Food Notify)

 

Főkép: Shutterstock

Cimkék: 2022egyéljóléletmódgasztronómiagasztronómiai trendekismerd megmitegyektrendek
Előző bejegyzés

3+1 konyhai spórolási tipp, amivel már holnap csökkentheted a kiadásaidat

Következő bejegyzés

Zene leveleimnek – így hatnak a növények fejlődésére a hangok

Geiger Bianka

Geiger Bianka

Több szálon fut az életem – amellett, hogy mentorként és designmenedzserként dolgozom hazai márkák mellett, a food design témájával foglalkozom, mint kutató és tervező. Ha nem találsz sehol, akkor vagy a konyhában vagyok, vagy eldugott, autentikus delikáteszekben, esetleg egy asztalnál, a másik íztörténeteit hallgatva. Hiszem, hogy az ételek gyógyítanak és missziómnak tekintem, hogy megmutassam a bennük rejlő varázslatot. Hiszen miért ne lehetne rizibiziből desszert?

Kapcsolódó cikkek

Dyson V15
Kipróbáltuk

Itt a titok nyitja, hogy megszeresd a porszívózást!

Szerző Life&Body
2023.05.20.

Kipróbáltuk a Dyson V15 Absolute Detect vezeték nélküli porszívóját.  Amíg nem használtuk, nem tudtuk miért szeretik sokan és mitől olyan nagy durranás. Te sem szeretsz porszívózni? Csak egy profi társ kell hozzá...

Részletek
The Stage
Példaképek

Banki karrier helyett rúdtánc stúdió: ez a The Stage, egy nem szokványos női sikersztori

Szerző Life&Body
2023.04.13.

Fehér Emese kétgyermekes családanya, diplomás közgazdász, hobbi rúdtáncos vállalkozó, aki ma valószínűleg Budapest egyik legizgalmasabb kilátással rendelkező rúdtánc termét vezeti. Szinte már alig lehet időpontot foglalni a 7/24 órában, automata rendszerben üzemelő...

Részletek
4+1 könyvesbolt Budapesten, ahova mindig öröm betérni
Olvasni jó

4+1 könyvesbolt Budapesten, ahova mindig öröm betérni

Szerző Life&Body
2023.04.11.

Ha te is képes vagy órákig böngészni a könyvespolcokat újdonságok után kutatva, az új könyvek lapjainak illatát magadba szívva, esetleg a rejtett irodalmi kincsek vadászata a kedvenc programod, ez a 4 könyvesbolt...

Részletek
„A vágyaink és félelmeink ugyanúgy tesznek tönkre minket ma is” – Interjú Darabont Mikold Jászai Mari-díjas színésznővel
Példaképek

„A vágyaink és félelmeink ugyanúgy tesznek tönkre minket ma is” – Interjú Darabont Mikold Jászai Mari-díjas színésznővel

Szerző Frank Fruzsina
2023.04.08.

Az idei év egyik Jászai Mari-díjjal kitüntetett művészével, Darabont Mikold színésznővel egy napos délelőttön beszélgettünk nemrég bemutatott előadása, a Médeia, a frissen nyert díja és az anyaság kapcsán. Nemrég Jászai Mari-díjjal tüntettek...

Részletek
Következő bejegyzés
növények

Zene leveleimnek – így hatnak a növények fejlődésére a hangok

Nincs találat
Mutasd az összes eredményt

Hírlevél feliratkozás

Népszerűek

  • Ezt kérd a fodrászodtól: a 4 legjobb tavaszi frizuratrend

    Ezt kérd a fodrászodtól: a 4 legjobb tavaszi frizuratrend

    24157 megosztás
    megosztás 9645 Tweet 6028
  • 6 esküvői tortatrend, ami 2023-ban hódítani fog

    13652 megosztás
    megosztás 5461 Tweet 3413
  • Csak semmi pánik?! Így néz ki egy pánikroham

    6714 megosztás
    megosztás 2685 Tweet 1678
  • Megdöbbentő, miért lépünk félre valójában: ez a megcsalás 8 oka

    5530 megosztás
    megosztás 2212 Tweet 1382
  • Önvédelem nőknek: 7 tipp, mit tegyél, ha rád támadnak az utcán

    5148 megosztás
    megosztás 2059 Tweet 1287
Life & Body

© 2021 Life and Body

Hasznos

  • Karrier
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Sütiszabályzat
  • Tartalom felhasználása
  • Felhasználási feltételek
  • Kapcsolat
  • Hírlevél feliratkozás
  • LB ikon a kezdőképernyődre!

Kövess minket!

Nincs találat
Mutasd az összes eredményt
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp

© 2021 Life and Body

Süti tájékoztató
A lifeandbody.hu weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. További részletek a sütiszabályzatról: Részletek

Kérjük, engedélyezze az Önnek megfelelő sütibeállításokat!
BeállításokElfogadás
Sütibeállítások

Süti szabályzat áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ az Ön felhasználói élményének javítása érdekében, miközben böngészi weboldalunkat. Az alap működéshez szükséges sütiket tárolja a böngészője amennyiben meg szeretné tekinteni a weboldalt. Harmadik féltől származó sütiket is használunk, amelyek segítenek elemezni és megérteni, hogy hogyan használja a weboldalt. Ezeket a sütiket csak az Ön beleegyezésével tároljuk a böngészőben. Önnek lehetősége van ezekről a sütikről lemondani, azonban ez befolyásolhatja a böngészési élményt.
Alapműködéshez szükséges sütik
Mindig bekapcsolva
A szükséges sütik elengedhetetlenek a weboldal megfelelő működéséhez. Ezek a sütik név nélkül biztosítják a weboldal alapvető funkcióit és biztonsági jellemzőit.
SütiIdőtartamLeírás
cookielawinfo-checkbox-advertisement11 monthsEzt a sütit a GDPR Cookie Consent plugin állítja be. A sütik a "Hirdetési célú sütik" kategóriába tartozó sütik felhasználói hozzájárulásának tárolására szolgálnak.
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsEzt a sütit a GDPR Cookie Consent plugin állítja be. A sütik "Az alapműködéshez szükséges sütik" kategóriába tartozó sütik felhasználói hozzájárulásának tárolására szolgálnak.
viewed_cookie_policy11 monthsA cookie-t a GDPR Cookie Consent plugin állítja be és tárolja, függetlenül attól, hogy a felhasználó beleegyezett-e a sütik használatába. Nem tárol személyes adatokat.
Statisztikai célú sütik
Analitikai sütiket használunk annak megértésére, hogy a látogatók hogyan lépnek kapcsolatba a weboldallal. Ezek a cookie-k segítenek információkat gyűjteni a látogatók számáról, a visszafordulási arányról, a forgalmi forrásról stb.
SütiIdőtartamLeírás
_ga, _gat, _gid1 évA fenti sütik információkat gyűjtenek arról, hogy a látogatók hogyan használják a portált. Minden információ (böngésző használat, új látogatók száma, stb.) névtelenül kerül összegyűjtésre és elküldésre a google analytics szerverre azzal a céllal, hogy javítani tudjunk a weboldal által nyújtott szolgáltatásokon. Részletek
Hirdetési célú sütik
A hirdetési sütiket arra használjuk, hogy releváns hirdetéseket és marketing kampányokat biztosítsunk a látogatók számára. Ezek a sütik nyomon követik a látogatókat az összes webhelyen, és információkat gyűjtenek testreszabott hirdetések biztosítása érdekében.
MENTÉS ÉS ELFOGADÁS