• Karrier
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Sütiszabályzat
  • Tartalom felhasználása
  • Felhasználási feltételek
  • Kapcsolat
  • Hírlevél feliratkozás
  • Hírlevél feliratkozó Nyereményjáték
Life & Body
Advertisement Banner
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp
Life & Body
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp
Nincs találat
Mutasd az összes eredményt
Life & Body
Nincs találat
Mutasd az összes eredményt

Ételmentés, ahogy a profik csinálják – a Munch.hu sikertörténete

Szerző Geiger Bianka
2022.02.16.
0
Megosztás a FacebookonMegosztás a Twitteren

Ugye téged is bosszant, ha egy étel a szemétben végzi? Főleg, ha olyan alapanyagról vagy termékről van szó, ami tulajdonképpen még felhasználható lenne? Szerencsére van megoldás: a Munch.hu valódi sikersztori, ami 4 egyetemista fiú ötletével kezdődött, mára pedig egy 15 fős, befektetőkkel együttműködő, folyamatosan növekvő startuppá fejlődött: egy nemes ügy, az ételmentés missziója mögé állva.

munch

Fotó: Munch

Menteni a menthetőt – a Munch story

Wettstein Albert diákévei során sok helyen megfordult, többek között Amerikában és Hollandiában is. Egyetemistaként a kiadásainak jelentős részét fordította ételvásárlásra, de közben folyamatosan szembesült azzal, mennyi a pazarlás mind a fogyasztók, mind a vendéglátóhelyek részéről.

Magasra halmozott, aztán félredobott ételek az all you can eat-büfében, nap végén a szemétben végzett, csak kicsit szikkadt pékáruk, nem tökéletes, ezért kidobásra ítélt zöldségek és gyümölcsök.

Emellett látta, hogy a kortársai között egyre erősebb a klímaszorongás és az afelett érzett tehetetlenség. Gondolkozni kezdett, van-e olyan dolog, amivel egyszerre tehet a bolygóért, magáért (és a pénztárcájáért), sőt, akár másoknak is segíthet. Barátjával, Zwecker Bencével beszélgetve kiderült, hogy hasonló kérdések foglalkoztatják mindkettőjüket, így miután két másik fiú, Zsoldos Botond és Perepelica Kirill is csatlakozott, hamar rátaláltak a tökéletes témára: ételmentés!

Meddig jó egy étel?

Amíg egy alapanyagból az asztalra kerülő étel lesz, nagyon sok állomáson át vezet az út.

Ezek isérdekelhetnek

Csodaszer hajhullás ellen? Kipróbáltuk, mennyire hatékony a Helia-D Regenero termékcsalád

Csodaszer hajhullás ellen? Kipróbáltuk, mennyire hatékony a Helia-D Regenero termékcsalád

2023.01.25.
„A slam poetry nem pótolhatja a klasszikus kultúrát, de alázattal jó szolgálatot tehet neki, némi elfogadásért cserébe.”

„A slam poetry nem pótolhatja a klasszikus kultúrát, de alázattal jó szolgálatot tehet neki, némi elfogadásért cserébe.”

2023.01.22.
Öntöző

„Az önismeret egyénfüggő, ezért fontos személyessé tenni.”

2023.01.15.
Könyvesbolti karácsony

Könyvesbolti karácsony – a könyv, ami jóizűen kacag magán és ezáltal még szerethetőbbé válik

2022.12.27.
Továbbiak

Piacok, élelmiszerboltok és háztartások vagy vendéglátóhelyek használják fel az élelmiszereket, amit természetesen rengeteg minden szabályoz. De meddig „jó” valami szavatossága? Ameddig úgy tűnik – válaszolnánk rögtön, de a valóság nem ez. A lejárati dátum és NÉBIH-szabályok ugyanis kötik mindenki kezét.

Ettől még egy étel nem lesz romlott a nap végére, csupán csökken az értéke, emiatt viszont gyakorlatilag 1/3 rész végzi a szemétben. Hogy ezen változtassunk, nem a szabályokat kell módosítani, hanem a szemléletünkön formálni, amihez a mögöttes logika megértése és jó érvek kellenek.

Alberték közvéleménykutatásba fogtak a járvány első időszakában és azt tapasztalták, hogy egyrészt a fogyasztók szeretnének fenntarthatóbb módon élni, de közben spórolnának is. A vendéglátóhelyek, üzletek pedig bizonytalan helyzetbe kerültek, hiszen kiszámíthatatlanná vált, mennyi termék fogy el a nap végére.

ételmentés

Fotó: Munch

Ételmentés felsőfokon

Egy kis informatikai affinitással és korábbi applikáció-fejlesztési tapasztalatokkal válaszoltak erre a gyakorlatias igényre: így született meg a Munch.hu ételmentés jeligére. A szabály egyszerű: a partnerként szerződött vendéglátóhelyek vagy üzletek a megmaradó termékeket töltik fel munch-ként az applikációba általuk meghatározott értéken és darabszámon. Minden munch meglepetéscsomag, azaz a felhasználó nem tudja, mit rejt pontosan, csak körülbelül számíthat rá (pl. péktermék, vagy zöldség-gyümölcs vagy napi leves+főétel). Az eladónak legalább 40%-kal csökkentenie kell az eredeti árat. A vásárló az applikációban kiválasztja a neki tetsző munchot, lefoglalja, kifizeti és elmegy érte a beállított idősávban. Utólag van lehetőség értékelésre is, sőt, létezik egy igen aktív Facebook-csoport, ahol több mint 20.000 tag osztja meg tapasztalatait ételmentés témában, szerte az országban.

Cél a fenntarthatóság

A Munch.hu egyetemisták kísérletéből ugyanis elég hamar kinőtte magát – hogy mennyi erő rejlik a fiúk ötletében, arra nem csak a sajtó és a piac, de kockázati és tőkebefektetők is felfigyeltek, többek között a Cápák között műsorában. Ráadásul már a Magyar Élelmiszerbankkal is együttműködnek (van lehetőség MunCharity vásárlására, amivel rászorulóknak vehetsz egy adag ételt), de már a Rakun Dobozközösséggel is kollaboráltak. Hiszen egyrészt nap végén mindenki jól jár (a vásárló finom ételhez jut alacsonyabb áron, az eladónál kevesebb termék kerül kidobásra), ráadásul attól sem kell tartaniuk, hogy a vevő „kivárja”, hogy olcsóbb legyen a kedvence, mivel nem tudja, mi van a munch-ban. Ez a gazdasági, szociális és környezeti fenntarthatóság az, ami a projekt lényege.

A fiúk tudják, ideális esetben így idővel kevesebb lesz az ételpazarlás, tehát a munch is. Ez a vállalkozás szempontjából talán nem, de a missziójuk szempontjából annál fantasztikusabb.

Kipróbálnád Te is a Munch-hu-t, de nem tudod, mihez kezdj a vásárolt termékekkel? Próbáld ki receptjeinket:

Rántott húsos arancini

  • 1-2 szelet rántott hús vagy zöldség (pl. a Ropogóból mentve)
  • 1 bögre főtt rizs (pl. Lagomból vagy Mackó Lackóból mentve)
  • 2 szál újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg mozzarella
  • 5 dkg parmezán
  • petrezselyem, oregánó, bazsalikom
  • 2 tojás
  • ½ bögre panírmorzsa
  • só

Elkészítés:

  • A rántott húst/zöldséget panírral vagy nélküle apróra vágjuk.
  • A hagymákat aprítjuk és kevés olajon dinszteljük.
  • Összekeverjük a rizzsel, darabolt/reszelt sajtokkal, fűszerekkel és egy tojással.
  • Gombócokat készítünk: egy kanál rizst a tenyerünkbe veszünk, megtöltjük hússal vagy zöldséggel, és összenyomjuk.
  • A másik tojást felverjük.
  • A rizsgolyókat megmártjuk a tojásban, majd a panírmorzsában, és lerázzuk a felesleget.
  • Air fryerben vagy 180°C-os sütőben 20-25 perc alatt ropogósra sütjük.

Tippünk: kínáljuk paradicsomos marinara-szósszal!

Guba à la Munch

Hozzávalók:

  • 3-4 croissant vagy csiga vagy 1 nagy bagett (pl. az à table!-ból, a Lipótiból vagy a Szerelmes Levélből mentve)
  • 1,5 dl tej/növényi tej (pl. a Príma áruházakból mentve)
  • 1 dl tejszín/növényi tejszín
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 tk. vanília (és ízlés szerint pl. fahéj vagy kardamom)
  • 2-3 alma, körte, esetleg bogyós gyümölcs (pl. a Príma áruházakból mentve)
  • 1 tk. keményítő
  • 2 ek. barnacukor
  • Fél citrom leve és héja

Elkészítés:

  • A pékárut darabokra vágjuk és kivajazott jénaiba helyezzük.
  • A tejet, tejszínt kikeverjük a cukorral és a tojással, fűszerekkel. A sütőedénybe öntjük, hogy a tészta felszívhassa.
  • A gyümölcsöt daraboljuk és a cukorral, keményítővel, citrommal elkeverjük, majd a pékárura kanalazzuk.
  • Lefóliázzuk és hűtőbe tesszük fél órára.
  • 180°C-on 35-40 perc alatt készre sütjük.

Tippünk: akár túróval is összesüthetjük, vagy mentett joghurttal, fagyival kínáljuk!

ételmentés

Fotó: Munch

 

Főkép: Munch

Cimkék: egyél jótéletmódételmentésismerd megmunchpéldaképek
Előző bejegyzés

Egy félrelépés és egy sorsdöntő nap története – terítéken a Papírpalota!

Következő bejegyzés

Gyermekeink, mint mindfulness mesterek

Geiger Bianka

Geiger Bianka

Több szálon fut az életem – amellett, hogy mentorként és designmenedzserként dolgozom hazai márkák mellett, a food design témájával foglalkozom, mint kutató és tervező. Ha nem találsz sehol, akkor vagy a konyhában vagyok, vagy eldugott, autentikus delikáteszekben, esetleg egy asztalnál, a másik íztörténeteit hallgatva. Hiszem, hogy az ételek gyógyítanak és missziómnak tekintem, hogy megmutassam a bennük rejlő varázslatot. Hiszen miért ne lehetne rizibiziből desszert?

Kapcsolódó cikkek

Csodaszer hajhullás ellen? Kipróbáltuk, mennyire hatékony a Helia-D Regenero termékcsalád
Kipróbáltuk

Csodaszer hajhullás ellen? Kipróbáltuk, mennyire hatékony a Helia-D Regenero termékcsalád

Szerző Frank Fruzsina
2023.01.25.

Hideg időben a hajunk gyakran meggyengül, esetleg jobban is hullik. Ez a folyamat bizonyos mértékig természetes, hajkoronánk folyamatosan megújul. De mit tehetsz, ha az átlagosnál több hajszálat veszítesz? A Helia-D Regenero gyógynövény...

Részletek
„A slam poetry nem pótolhatja a klasszikus kultúrát, de alázattal jó szolgálatot tehet neki, némi elfogadásért cserébe.”
Magyar alkotók

„A slam poetry nem pótolhatja a klasszikus kultúrát, de alázattal jó szolgálatot tehet neki, némi elfogadásért cserébe.”

Szerző Frank Fruzsina
2023.01.22.

A slam poetry 2006-os magyarországi megjelenése óta szól egyszerű nyelvezettel az utca emberéhez, hiszen a „magvas gondolatok egy sör mellett jóval emészthetőbbek.” Az általunk kérdezett slammerek szerint a műfaj máshol nem tapasztalt...

Részletek
Öntöző
Könyvajánló

„Az önismeret egyénfüggő, ezért fontos személyessé tenni.”

Szerző Frank Fruzsina
2023.01.15.

Mitől jó egy önismereti könyv? Hogyan használjuk a legeredményesebben? Kiválthatja-e a terápiát? Önsegítő könyvből rengeget van a piacon, de kevés olyan jót olvastunk, mint az Öntöző, a Mélylevegő Projekt új kötete. A...

Részletek
Könyvesbolti karácsony
Könyvajánló

Könyvesbolti karácsony – a könyv, ami jóizűen kacag magán és ezáltal még szerethetőbbé válik

Szerző Frank Fruzsina
2022.12.27.

Itt az év vége, jólesik lelassulni, ahogy közelednek az ünnepek. Az időjárás is egyre inkább bekényszerít minket a puha takarók alá. Ilyenkor semmi nem esik jobban egy forró csokoládénál, amit egy könnyed...

Részletek
Következő bejegyzés
mindfulness

Gyermekeink, mint mindfulness mesterek

Nincs találat
Mutasd az összes eredményt

Hírlevél feliratkozás

Népszerűek

  • Csak semmi pánik?! Így néz ki egy pánikroham

    Csak semmi pánik?! Így néz ki egy pánikroham

    2862 megosztás
    megosztás 1144 Tweet 715
  • Időszakos böjt, avagy intermittent fasting– divatdiéta vagy egészségtámogató étrend?

    2727 megosztás
    megosztás 1091 Tweet 682
  • A migrénpiercing nyomában: üres trend vagy alternatív csodaszer?

    2356 megosztás
    megosztás 942 Tweet 589
  • Ami az ágyban történik, az ott is marad? GondolatOK Dr. Hevesi Krisztinával libidóról, párkapcsolati szerepekről és vágyakról

    1401 megosztás
    megosztás 560 Tweet 350
  • Mi tart össze, ha elmúlt a szerelem? GondolatOK a sikeres párkapcsolatok titkáról, Dr. Almási Kittivel

    1315 megosztás
    megosztás 526 Tweet 329
Life & Body

© 2021 Life and Body

Hasznos

  • Karrier
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Sütiszabályzat
  • Tartalom felhasználása
  • Felhasználási feltételek
  • Kapcsolat
  • Hírlevél feliratkozás
  • Hírlevél feliratkozó Nyereményjáték

Kövess minket!

Nincs találat
Mutasd az összes eredményt
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp

© 2021 Life and Body

Süti tájékoztató
A lifeandbody.hu weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. További részletek a sütiszabályzatról: Részletek

Kérjük, engedélyezze az Önnek megfelelő sütibeállításokat!
BeállításokElfogadás
Sütibeállítások

Süti szabályzat áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ az Ön felhasználói élményének javítása érdekében, miközben böngészi weboldalunkat. Az alap működéshez szükséges sütiket tárolja a böngészője amennyiben meg szeretné tekinteni a weboldalt. Harmadik féltől származó sütiket is használunk, amelyek segítenek elemezni és megérteni, hogy hogyan használja a weboldalt. Ezeket a sütiket csak az Ön beleegyezésével tároljuk a böngészőben. Önnek lehetősége van ezekről a sütikről lemondani, azonban ez befolyásolhatja a böngészési élményt.
Alapműködéshez szükséges sütik
Mindig bekapcsolva
A szükséges sütik elengedhetetlenek a weboldal megfelelő működéséhez. Ezek a sütik név nélkül biztosítják a weboldal alapvető funkcióit és biztonsági jellemzőit.
SütiIdőtartamLeírás
cookielawinfo-checkbox-advertisement11 monthsEzt a sütit a GDPR Cookie Consent plugin állítja be. A sütik a "Hirdetési célú sütik" kategóriába tartozó sütik felhasználói hozzájárulásának tárolására szolgálnak.
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsEzt a sütit a GDPR Cookie Consent plugin állítja be. A sütik "Az alapműködéshez szükséges sütik" kategóriába tartozó sütik felhasználói hozzájárulásának tárolására szolgálnak.
viewed_cookie_policy11 monthsA cookie-t a GDPR Cookie Consent plugin állítja be és tárolja, függetlenül attól, hogy a felhasználó beleegyezett-e a sütik használatába. Nem tárol személyes adatokat.
Statisztikai célú sütik
Analitikai sütiket használunk annak megértésére, hogy a látogatók hogyan lépnek kapcsolatba a weboldallal. Ezek a cookie-k segítenek információkat gyűjteni a látogatók számáról, a visszafordulási arányról, a forgalmi forrásról stb.
SütiIdőtartamLeírás
_ga, _gat, _gid1 évA fenti sütik információkat gyűjtenek arról, hogy a látogatók hogyan használják a portált. Minden információ (böngésző használat, új látogatók száma, stb.) névtelenül kerül összegyűjtésre és elküldésre a google analytics szerverre azzal a céllal, hogy javítani tudjunk a weboldal által nyújtott szolgáltatásokon. Részletek
Hirdetési célú sütik
A hirdetési sütiket arra használjuk, hogy releváns hirdetéseket és marketing kampányokat biztosítsunk a látogatók számára. Ezek a sütik nyomon követik a látogatókat az összes webhelyen, és információkat gyűjtenek testreszabott hirdetések biztosítása érdekében.
MENTÉS ÉS ELFOGADÁS