• Karrier
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Sütiszabályzat
  • Tartalom felhasználása
  • Felhasználási feltételek
  • Kapcsolat
  • Hírlevél feliratkozás
  • LB ikon a kezdőképernyődre!
Life & Body
Advertisement Banner
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp
Life & Body
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp
Nincs találat
Mutasd az összes eredményt
Life & Body
Nincs találat
Mutasd az összes eredményt

Az örökség ízei – ez volt idén a Gourmet Fesztivál!

Szerző Geiger Bianka
2022.06.03.
0
Megosztás a FacebookonMegosztás a Twitteren

Két év kihagyás után idén ismét megrendezésre került a Gourmet Fesztivál. Aki követi a hazai gasztronómia történéseit, az nagyon várta, hogy az ország legjobb éttermei mivel rukkolnak elő, hiszen ez minden alkalommal az ételek őszinte örömünnepe. Bár az emberhiány vagy más akadályok miatt jó néhány kedvenc hely nem vett részt végül a programon, így is több mint 50 vendéglátóhely és megannyi borászat várta az érdeklődőket május utolsó hétvégéjén a Millenárison.

Az örökség mindenkinek mást jelent. A gyerekkor ízeit, a családi asztal körül történt nagy beszélgetéseket. A nagymama süteményreceptes füzetét, a magyar alapanyagokat, mint a szivárványos pisztráng vagy a paszternák.

Az idei Gourmet Fesztivál témája is ez volt: mindenki a számára fontos receptekkel érkezett, apró trükkökkel megfűszerezve azt.

A rengeteg stand között kavarogtak az illatok, a nevetés és a jó hangulat, ezért jó volt meg-megállni, kóstolni és beszélgetni. Az esemény nem titkolt célja volt, hogy közelebb hozza a fine dining világát a hazai közönséghez is, hiszen a Gourmet Fesztivál standjainál akár Michelin-csillagos helyek kínáltak fogásokat néhány ezer forintért. Onyx Étterem, Borkonyha, Essência Restaurant – csak néhány példa, ahol kitelepült a csapat. Mindenki általában 3-4 fogással készült, amelyet a Kitchy Design tányérjain tálalt – akkor is lehetetlen lett volna végigpróbálni mindent, ha valaki mindegyik nap kilátogat a rendezvényre, ezért a véleményünk természetesen szubjektív.

Örökség és innováció kéz a kézben járt a Gourmet Fesztivál standjain

Az egyik legérdekesebb koncepcióval az Onyx Étterem Műhelye rukkolt elő. Felismerték, hogy a nekik is otthont adó Gerbeaud Kávéházban rengeteg kávézacc keletkezik nap mint nap. Bár ez szerves hulladék és komposztálható, gondolkodóba estek, vajon mi másra használhatnák az örökségüket.

Ezek isérdekelhetnek

Az akadály sokszor maga az út” – interjú Dr. Orosz Cynthia vállalkozóval

Az akadály sokszor maga az út” – interjú Dr. Orosz Cynthia vállalkozóval

2023.03.24.
fogyatékossággal élő

„Ha a babádról kiderül, hogy nem teljesen egészséges, az orvosok többsége azonnal azt mondja, nem szabad megtartani”

2023.03.21.
Dyson Corrale

Gyönyörű, fényes, szupersima hajkorona 5 perc alatt: ezt tudja a Dyson Corrale hajvasaló

2023.03.06.
kakaó szertartás

Kapu önmagadhoz: ilyen egy kakaó szertartás

2023.02.23.
Továbbiak

A zaccból a Woplával együttműködésben lebomló tálakat és evőeszközöket készítettek, emellett a budafoki Gombajóval közösen laskagombát is termeszteni kezdtek, amihez a kávé adta az alapot. A Betakarítás nevű fogás ebből a laskából, valamint shimejii-ből, csiperkéből, zellerből állt, rozskenyeres jus-vel, fenyőrüggyel és citromfűvel.

Fotó: Kőrösi Tamás, Gourmet fesztivál

A meglepő párosítás úgy született, hogy az étterem kutatóséfje az aromavegyületek között hasonlóságot talált. A kávé persze másként is visszatért, például az Áztatás desszert piskótáján (mint rumos kávézacc-kivonat)  A könnyen fogyasztható, gombócként tálalt ételeket a Gerbeaud régi fagylaltos kanalával adagolták.

Mellettük a szomszédban a csoporthoz tartozó Émile és Gerbeaud is izgalmas ételeket kínált. Az 1895-ös Royal Gerbeaud Pavilon emlékére, ami a világkiállításra készült, almapürével tálalt kacsamájas molnárka volt kóstolható (aminek egy hasonló változata szerepelt az akkori étlapon), míg a Gerbeaud a névadó desszert izgalmas átiratait készítette el. Szatmári szilva–mogyoró–tejcsokoládé, konyakmeggy–mák–étcsokoládé és szezám–körte–szőkecsoki ízekkel.

Régi ízek új köntösben

A retró ételek kifordítása máshol is jellemző volt, szórakoztató és ínycsiklandó eredménnyel.

Bíró Lajos és a Bujda Disznó(k) sült csirkecombot és mellé sült békacombot kínált csalános spenótfőzelékkel, Rácz Jenő és a Rumour a zsíros kenyeret emelte magasabb szintre, míg a szegedi Alabárdos tokhallal dúsított hallevessel és barna sörös keksszel tálalt csíramáléval érkezett, valamint kovászos uborka juice-zal.

A gyöngyösi Bori Mami pirított káposztás tésztája kacsamájszósszal, vagy a MÁK és Mizsei János töltött paprikája, esetleg a MÁKlángos szintén jó választásnak bizonyult. Különösen játékos volt a Laurel és Ötvös Zsuzsanna cukrász puncskockája, ami malátás piskótát, vadborsos meggylekvárt és füstölt meggy tett felejthetetlenné. Vagy nagy kedvencünk, a zebegényi Natura Hill mákpestós, fermentált barackos, burgonya karamelles dödölléje.

Ha pedig valaki szívesen kalandozott volna új világokba is, alternatív vagy világkonyha-fogásokat próbálhatott. Az Ensō a japán izakayák hangulatát hozta el füstölgő faszénnel és azon piruló ördögszekérgombával, vagy angus marhával, kovászos kenyéren tálalva. De a kacsazúza kho-ért is sorok álltak. De Keve Márton és a 101Bistro sem okozott csalódást.

A tajvani beütésű, ragacsos-ropogós san bei-csirkeszárnnyal, klasszikus malaccsászáros baóval és a kókusztejszínből készített, málnás, földimogyoró-tahinis fagylaltjukkal.

blank

Fotó: Kőrösi Tamás, Gourmet fesztiávál

A Naspolya Nassolda pedig a város egyik legjobb vegán, mindenmentes cukrászdájaként Rákóczi túróst hozott fermentált kesutúróval. Kompromisszumot nem kellett kötni, csak élvezni az ízeket.

 

Főkép: Shutterstock

Cimkék: élménybeszámolófesztiválgourmetismerd meg
Előző bejegyzés

Sportcipők a hulladékmentes jövőért

Következő bejegyzés

Autóval külföldre? Ezt ellenőrizd, mielőtt útnak indulsz

Geiger Bianka

Geiger Bianka

Több szálon fut az életem – amellett, hogy mentorként és designmenedzserként dolgozom hazai márkák mellett, a food design témájával foglalkozom, mint kutató és tervező. Ha nem találsz sehol, akkor vagy a konyhában vagyok, vagy eldugott, autentikus delikáteszekben, esetleg egy asztalnál, a másik íztörténeteit hallgatva. Hiszem, hogy az ételek gyógyítanak és missziómnak tekintem, hogy megmutassam a bennük rejlő varázslatot. Hiszen miért ne lehetne rizibiziből desszert?

Kapcsolódó cikkek

Az akadály sokszor maga az út” – interjú Dr. Orosz Cynthia vállalkozóval
Példaképek

Az akadály sokszor maga az út” – interjú Dr. Orosz Cynthia vállalkozóval

Szerző Life&Body
2023.03.24.

Orosz Cynthia változatos utat járt be, amíg vállalkozó lett. Bár ő korántsem tartja magát még késznek, kitartása sokak számára lehet példaértékű. Hisz abban, hogy élményeket kell szerezi mind az egyén szintjén, mind...

Részletek
fogyatékossággal élő
Példaképek

„Ha a babádról kiderül, hogy nem teljesen egészséges, az orvosok többsége azonnal azt mondja, nem szabad megtartani”

Szerző Life&Body
2023.03.21.

Sokan csak a nehézséget látják egy fogyatékossággal élő gyerek nevelésében, de Berkeiné T. Petra és Lugosi Dóra Instagram oldalukon a sikereket és különleges pillanatokat is megmutatják. Céljuk, hogy hiteles információt adjanak különleges...

Részletek
Dyson Corrale
Kipróbáltuk

Gyönyörű, fényes, szupersima hajkorona 5 perc alatt: ezt tudja a Dyson Corrale hajvasaló

Szerző Life&Body
2023.03.06.

Manapság egy nőnek sokféle szerepben kell helytállnia. Több területen szeretnénk egyszerre sikeresek lenni, ami átgondolt tervezést és időbeosztást igényel. Nem mindegy, hogy a rutinokra mennyi időt tudunk fordítani naponta vagy hetente. Ezzel...

Részletek
kakaó szertartás
Psziché

Kapu önmagadhoz: ilyen egy kakaó szertartás

Szerző Geiger Bianka
2023.02.23.

Elvonulásokon, jógatáborokban, táncmeditációs órákon, de már esküvőkön is egyre népszerűbb a kakaó szertartás. De milyen szerepet tölt be az európai kultúrkörben? Milyen hatásai vannak a nyers kakaónak? Hogy néz ki testközelből egy...

Részletek
Következő bejegyzés
autóval külföldre

Autóval külföldre? Ezt ellenőrizd, mielőtt útnak indulsz

Nincs találat
Mutasd az összes eredményt

Hírlevél feliratkozás

Népszerűek

  • Csak semmi pánik?! Így néz ki egy pánikroham

    Csak semmi pánik?! Így néz ki egy pánikroham

    3195 megosztás
    megosztás 1277 Tweet 798
  • Időszakos böjt, avagy intermittent fasting– divatdiéta vagy egészségtámogató étrend?

    3158 megosztás
    megosztás 1263 Tweet 790
  • A migrénpiercing nyomában: üres trend vagy alternatív csodaszer?

    2794 megosztás
    megosztás 1117 Tweet 698
  • Ami az ágyban történik, az ott is marad? GondolatOK Dr. Hevesi Krisztinával libidóról, párkapcsolati szerepekről és vágyakról

    1779 megosztás
    megosztás 711 Tweet 445
  • Állásinterjú tippek: így kápráztasd el a HR-t

    1646 megosztás
    megosztás 658 Tweet 411
Life & Body

© 2021 Life and Body

Hasznos

  • Karrier
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Sütiszabályzat
  • Tartalom felhasználása
  • Felhasználási feltételek
  • Kapcsolat
  • Hírlevél feliratkozás
  • LB ikon a kezdőképernyődre!

Kövess minket!

Nincs találat
Mutasd az összes eredményt
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp

© 2021 Life and Body

Süti tájékoztató
A lifeandbody.hu weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. További részletek a sütiszabályzatról: Részletek

Kérjük, engedélyezze az Önnek megfelelő sütibeállításokat!
BeállításokElfogadás
Sütibeállítások

Süti szabályzat áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ az Ön felhasználói élményének javítása érdekében, miközben böngészi weboldalunkat. Az alap működéshez szükséges sütiket tárolja a böngészője amennyiben meg szeretné tekinteni a weboldalt. Harmadik féltől származó sütiket is használunk, amelyek segítenek elemezni és megérteni, hogy hogyan használja a weboldalt. Ezeket a sütiket csak az Ön beleegyezésével tároljuk a böngészőben. Önnek lehetősége van ezekről a sütikről lemondani, azonban ez befolyásolhatja a böngészési élményt.
Alapműködéshez szükséges sütik
Mindig bekapcsolva
A szükséges sütik elengedhetetlenek a weboldal megfelelő működéséhez. Ezek a sütik név nélkül biztosítják a weboldal alapvető funkcióit és biztonsági jellemzőit.
SütiIdőtartamLeírás
cookielawinfo-checkbox-advertisement11 monthsEzt a sütit a GDPR Cookie Consent plugin állítja be. A sütik a "Hirdetési célú sütik" kategóriába tartozó sütik felhasználói hozzájárulásának tárolására szolgálnak.
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsEzt a sütit a GDPR Cookie Consent plugin állítja be. A sütik "Az alapműködéshez szükséges sütik" kategóriába tartozó sütik felhasználói hozzájárulásának tárolására szolgálnak.
viewed_cookie_policy11 monthsA cookie-t a GDPR Cookie Consent plugin állítja be és tárolja, függetlenül attól, hogy a felhasználó beleegyezett-e a sütik használatába. Nem tárol személyes adatokat.
Statisztikai célú sütik
Analitikai sütiket használunk annak megértésére, hogy a látogatók hogyan lépnek kapcsolatba a weboldallal. Ezek a cookie-k segítenek információkat gyűjteni a látogatók számáról, a visszafordulási arányról, a forgalmi forrásról stb.
SütiIdőtartamLeírás
_ga, _gat, _gid1 évA fenti sütik információkat gyűjtenek arról, hogy a látogatók hogyan használják a portált. Minden információ (böngésző használat, új látogatók száma, stb.) névtelenül kerül összegyűjtésre és elküldésre a google analytics szerverre azzal a céllal, hogy javítani tudjunk a weboldal által nyújtott szolgáltatásokon. Részletek
Hirdetési célú sütik
A hirdetési sütiket arra használjuk, hogy releváns hirdetéseket és marketing kampányokat biztosítsunk a látogatók számára. Ezek a sütik nyomon követik a látogatókat az összes webhelyen, és információkat gyűjtenek testreszabott hirdetések biztosítása érdekében.
MENTÉS ÉS ELFOGADÁS