• Karrier
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Sütiszabályzat
  • Tartalom felhasználása
  • Felhasználási feltételek
  • Kapcsolat
  • Hírlevél feliratkozás
  • LB ikon a kezdőképernyődre!
Life & Body
Advertisement Banner
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp
Life & Body
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp
Nincs találat
Mutasd az összes eredményt
Life & Body

Az örökség ízei – ez volt idén a Gourmet Fesztivál!

Szerző Geiger Bianka
2022.06.03.
0
Megosztás a FacebookonMegosztás a Twitteren

Két év kihagyás után idén ismét megrendezésre került a Gourmet Fesztivál. Aki követi a hazai gasztronómia történéseit, az nagyon várta, hogy az ország legjobb éttermei mivel rukkolnak elő, hiszen ez minden alkalommal az ételek őszinte örömünnepe. Bár az emberhiány vagy más akadályok miatt jó néhány kedvenc hely nem vett részt végül a programon, így is több mint 50 vendéglátóhely és megannyi borászat várta az érdeklődőket május utolsó hétvégéjén a Millenárison.

Az örökség mindenkinek mást jelent. A gyerekkor ízeit, a családi asztal körül történt nagy beszélgetéseket. A nagymama süteményreceptes füzetét, a magyar alapanyagokat, mint a szivárványos pisztráng vagy a paszternák.

Az idei Gourmet Fesztivál témája is ez volt: mindenki a számára fontos receptekkel érkezett, apró trükkökkel megfűszerezve azt.

A rengeteg stand között kavarogtak az illatok, a nevetés és a jó hangulat, ezért jó volt meg-megállni, kóstolni és beszélgetni. Az esemény nem titkolt célja volt, hogy közelebb hozza a fine dining világát a hazai közönséghez is, hiszen a Gourmet Fesztivál standjainál akár Michelin-csillagos helyek kínáltak fogásokat néhány ezer forintért. Onyx Étterem, Borkonyha, Essência Restaurant – csak néhány példa, ahol kitelepült a csapat. Mindenki általában 3-4 fogással készült, amelyet a Kitchy Design tányérjain tálalt – akkor is lehetetlen lett volna végigpróbálni mindent, ha valaki mindegyik nap kilátogat a rendezvényre, ezért a véleményünk természetesen szubjektív.

Örökség és innováció kéz a kézben járt a Gourmet Fesztivál standjain

Az egyik legérdekesebb koncepcióval az Onyx Étterem Műhelye rukkolt elő. Felismerték, hogy a nekik is otthont adó Gerbeaud Kávéházban rengeteg kávézacc keletkezik nap mint nap. Bár ez szerves hulladék és komposztálható, gondolkodóba estek, vajon mi másra használhatnák az örökségüket.

Ezek isérdekelhetnek

Dyson V15

Itt a titok nyitja, hogy megszeresd a porszívózást!

2023.05.20.
The Stage

Banki karrier helyett rúdtánc stúdió: ez a The Stage, egy nem szokványos női sikersztori

2023.04.13.
4+1 könyvesbolt Budapesten, ahova mindig öröm betérni

4+1 könyvesbolt Budapesten, ahova mindig öröm betérni

2023.04.11.
„A vágyaink és félelmeink ugyanúgy tesznek tönkre minket ma is” – Interjú Darabont Mikold Jászai Mari-díjas színésznővel

„A vágyaink és félelmeink ugyanúgy tesznek tönkre minket ma is” – Interjú Darabont Mikold Jászai Mari-díjas színésznővel

2023.04.08.
Továbbiak

A zaccból a Woplával együttműködésben lebomló tálakat és evőeszközöket készítettek, emellett a budafoki Gombajóval közösen laskagombát is termeszteni kezdtek, amihez a kávé adta az alapot. A Betakarítás nevű fogás ebből a laskából, valamint shimejii-ből, csiperkéből, zellerből állt, rozskenyeres jus-vel, fenyőrüggyel és citromfűvel.

Fotó: Kőrösi Tamás, Gourmet fesztivál

A meglepő párosítás úgy született, hogy az étterem kutatóséfje az aromavegyületek között hasonlóságot talált. A kávé persze másként is visszatért, például az Áztatás desszert piskótáján (mint rumos kávézacc-kivonat)  A könnyen fogyasztható, gombócként tálalt ételeket a Gerbeaud régi fagylaltos kanalával adagolták.

Mellettük a szomszédban a csoporthoz tartozó Émile és Gerbeaud is izgalmas ételeket kínált. Az 1895-ös Royal Gerbeaud Pavilon emlékére, ami a világkiállításra készült, almapürével tálalt kacsamájas molnárka volt kóstolható (aminek egy hasonló változata szerepelt az akkori étlapon), míg a Gerbeaud a névadó desszert izgalmas átiratait készítette el. Szatmári szilva–mogyoró–tejcsokoládé, konyakmeggy–mák–étcsokoládé és szezám–körte–szőkecsoki ízekkel.

Régi ízek új köntösben

A retró ételek kifordítása máshol is jellemző volt, szórakoztató és ínycsiklandó eredménnyel.

Bíró Lajos és a Bujda Disznó(k) sült csirkecombot és mellé sült békacombot kínált csalános spenótfőzelékkel, Rácz Jenő és a Rumour a zsíros kenyeret emelte magasabb szintre, míg a szegedi Alabárdos tokhallal dúsított hallevessel és barna sörös keksszel tálalt csíramáléval érkezett, valamint kovászos uborka juice-zal.

A gyöngyösi Bori Mami pirított káposztás tésztája kacsamájszósszal, vagy a MÁK és Mizsei János töltött paprikája, esetleg a MÁKlángos szintén jó választásnak bizonyult. Különösen játékos volt a Laurel és Ötvös Zsuzsanna cukrász puncskockája, ami malátás piskótát, vadborsos meggylekvárt és füstölt meggy tett felejthetetlenné. Vagy nagy kedvencünk, a zebegényi Natura Hill mákpestós, fermentált barackos, burgonya karamelles dödölléje.

Ha pedig valaki szívesen kalandozott volna új világokba is, alternatív vagy világkonyha-fogásokat próbálhatott. Az Ensō a japán izakayák hangulatát hozta el füstölgő faszénnel és azon piruló ördögszekérgombával, vagy angus marhával, kovászos kenyéren tálalva. De a kacsazúza kho-ért is sorok álltak. De Keve Márton és a 101Bistro sem okozott csalódást.

A tajvani beütésű, ragacsos-ropogós san bei-csirkeszárnnyal, klasszikus malaccsászáros baóval és a kókusztejszínből készített, málnás, földimogyoró-tahinis fagylaltjukkal.

blank

Fotó: Kőrösi Tamás, Gourmet fesztiávál

A Naspolya Nassolda pedig a város egyik legjobb vegán, mindenmentes cukrászdájaként Rákóczi túróst hozott fermentált kesutúróval. Kompromisszumot nem kellett kötni, csak élvezni az ízeket.

 

Főkép: Shutterstock

Cimkék: élménybeszámolófesztiválgourmetismerd meg
Előző bejegyzés

Sportcipők a hulladékmentes jövőért

Következő bejegyzés

Autóval külföldre? Ezt ellenőrizd, mielőtt útnak indulsz

Geiger Bianka

Geiger Bianka

Több szálon fut az életem – amellett, hogy mentorként és designmenedzserként dolgozom hazai márkák mellett, a food design témájával foglalkozom, mint kutató és tervező. Ha nem találsz sehol, akkor vagy a konyhában vagyok, vagy eldugott, autentikus delikáteszekben, esetleg egy asztalnál, a másik íztörténeteit hallgatva. Hiszem, hogy az ételek gyógyítanak és missziómnak tekintem, hogy megmutassam a bennük rejlő varázslatot. Hiszen miért ne lehetne rizibiziből desszert?

Kapcsolódó cikkek

Dyson V15
Kipróbáltuk

Itt a titok nyitja, hogy megszeresd a porszívózást!

Szerző Life&Body
2023.05.20.

Kipróbáltuk a Dyson V15 Absolute Detect vezeték nélküli porszívóját.  Amíg nem használtuk, nem tudtuk miért szeretik sokan és mitől olyan nagy durranás. Te sem szeretsz porszívózni? Csak egy profi társ kell hozzá...

Részletek
The Stage
Példaképek

Banki karrier helyett rúdtánc stúdió: ez a The Stage, egy nem szokványos női sikersztori

Szerző Life&Body
2023.04.13.

Fehér Emese kétgyermekes családanya, diplomás közgazdász, hobbi rúdtáncos vállalkozó, aki ma valószínűleg Budapest egyik legizgalmasabb kilátással rendelkező rúdtánc termét vezeti. Szinte már alig lehet időpontot foglalni a 7/24 órában, automata rendszerben üzemelő...

Részletek
4+1 könyvesbolt Budapesten, ahova mindig öröm betérni
Olvasni jó

4+1 könyvesbolt Budapesten, ahova mindig öröm betérni

Szerző Life&Body
2023.04.11.

Ha te is képes vagy órákig böngészni a könyvespolcokat újdonságok után kutatva, az új könyvek lapjainak illatát magadba szívva, esetleg a rejtett irodalmi kincsek vadászata a kedvenc programod, ez a 4 könyvesbolt...

Részletek
„A vágyaink és félelmeink ugyanúgy tesznek tönkre minket ma is” – Interjú Darabont Mikold Jászai Mari-díjas színésznővel
Példaképek

„A vágyaink és félelmeink ugyanúgy tesznek tönkre minket ma is” – Interjú Darabont Mikold Jászai Mari-díjas színésznővel

Szerző Frank Fruzsina
2023.04.08.

Az idei év egyik Jászai Mari-díjjal kitüntetett művészével, Darabont Mikold színésznővel egy napos délelőttön beszélgettünk nemrég bemutatott előadása, a Médeia, a frissen nyert díja és az anyaság kapcsán. Nemrég Jászai Mari-díjjal tüntettek...

Részletek
Következő bejegyzés
autóval külföldre

Autóval külföldre? Ezt ellenőrizd, mielőtt útnak indulsz

Nincs találat
Mutasd az összes eredményt

Hírlevél feliratkozás

Népszerűek

  • Ezt kérd a fodrászodtól: a 4 legjobb tavaszi frizuratrend

    Ezt kérd a fodrászodtól: a 4 legjobb tavaszi frizuratrend

    24139 megosztás
    megosztás 9638 Tweet 6024
  • 6 esküvői tortatrend, ami 2023-ban hódítani fog

    13639 megosztás
    megosztás 5456 Tweet 3410
  • Csak semmi pánik?! Így néz ki egy pánikroham

    6697 megosztás
    megosztás 2678 Tweet 1674
  • Megdöbbentő, miért lépünk félre valójában: ez a megcsalás 8 oka

    5526 megosztás
    megosztás 2210 Tweet 1381
  • Önvédelem nőknek: 7 tipp, mit tegyél, ha rád támadnak az utcán

    5145 megosztás
    megosztás 2058 Tweet 1286
Life & Body

© 2021 Life and Body

Hasznos

  • Karrier
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Sütiszabályzat
  • Tartalom felhasználása
  • Felhasználási feltételek
  • Kapcsolat
  • Hírlevél feliratkozás
  • LB ikon a kezdőképernyődre!

Kövess minket!

Nincs találat
Mutasd az összes eredményt
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp

© 2021 Life and Body

Süti tájékoztató
A lifeandbody.hu weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. További részletek a sütiszabályzatról: Részletek

Kérjük, engedélyezze az Önnek megfelelő sütibeállításokat!
BeállításokElfogadás
Sütibeállítások

Süti szabályzat áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ az Ön felhasználói élményének javítása érdekében, miközben böngészi weboldalunkat. Az alap működéshez szükséges sütiket tárolja a böngészője amennyiben meg szeretné tekinteni a weboldalt. Harmadik féltől származó sütiket is használunk, amelyek segítenek elemezni és megérteni, hogy hogyan használja a weboldalt. Ezeket a sütiket csak az Ön beleegyezésével tároljuk a böngészőben. Önnek lehetősége van ezekről a sütikről lemondani, azonban ez befolyásolhatja a böngészési élményt.
Alapműködéshez szükséges sütik
Mindig bekapcsolva
A szükséges sütik elengedhetetlenek a weboldal megfelelő működéséhez. Ezek a sütik név nélkül biztosítják a weboldal alapvető funkcióit és biztonsági jellemzőit.
SütiIdőtartamLeírás
cookielawinfo-checkbox-advertisement11 monthsEzt a sütit a GDPR Cookie Consent plugin állítja be. A sütik a "Hirdetési célú sütik" kategóriába tartozó sütik felhasználói hozzájárulásának tárolására szolgálnak.
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsEzt a sütit a GDPR Cookie Consent plugin állítja be. A sütik "Az alapműködéshez szükséges sütik" kategóriába tartozó sütik felhasználói hozzájárulásának tárolására szolgálnak.
viewed_cookie_policy11 monthsA cookie-t a GDPR Cookie Consent plugin állítja be és tárolja, függetlenül attól, hogy a felhasználó beleegyezett-e a sütik használatába. Nem tárol személyes adatokat.
Statisztikai célú sütik
Analitikai sütiket használunk annak megértésére, hogy a látogatók hogyan lépnek kapcsolatba a weboldallal. Ezek a cookie-k segítenek információkat gyűjteni a látogatók számáról, a visszafordulási arányról, a forgalmi forrásról stb.
SütiIdőtartamLeírás
_ga, _gat, _gid1 évA fenti sütik információkat gyűjtenek arról, hogy a látogatók hogyan használják a portált. Minden információ (böngésző használat, új látogatók száma, stb.) névtelenül kerül összegyűjtésre és elküldésre a google analytics szerverre azzal a céllal, hogy javítani tudjunk a weboldal által nyújtott szolgáltatásokon. Részletek
Hirdetési célú sütik
A hirdetési sütiket arra használjuk, hogy releváns hirdetéseket és marketing kampányokat biztosítsunk a látogatók számára. Ezek a sütik nyomon követik a látogatókat az összes webhelyen, és információkat gyűjtenek testreszabott hirdetések biztosítása érdekében.
MENTÉS ÉS ELFOGADÁS