Sok éve érkezett Magyarországra, és ha valaki tudja, mitől jó egy kávé, az egészen biztosan ő. Gyerekként kóstolta először, kis kihagyással azóta is hódol a kávé iránti olthatatlan szenvedélyének.
Az olasz gasztro és kávékultúra valamint az évek alatt megismert magyar étkezési hagyományok keveredése egyedülálló élményeket hozott számára. A hétköznapokban, az ünnepek során is igyekszik mindkét ország – mindkét hazája – gasztro hagyományait méltó módon követni, hiszen ma már férj és családapa is. Élete párjával, Annoni Zitával – egykori szépségkirálynő, műsorvezető, fotós – Magyarországon nevelik két csodás kisfiukat. Gianfranco Máté 4 éves, kisöccse Gregorio Ádám 20 hónapos. Mindkét kisfiú eleven, igazi csibész, akik koffein nélkül is ébren tartják a szülőket.
Az interjúban Gianni gyerekkoráról, kávéfogyasztási szokásairól és az olasz kávézás jelentőségéről mesél a Life&Body olvasóinak.
Hány éve élsz Magyarországon?
Gianni Annoni: Harmincegy éve érkeztem Magyarországra akkor még fiatal srácként. Lassan ötvennégy éves leszek, így életem jelentős részét már itt éltem.
Sokat olvastam rólad, az életedről, kávézási szokásaidról is. Több variációt is láttam arra vonatkozóan, hogy mikor kóstoltál először kávét. A kérdés tehát az: mikor, hogyan találkoztál először a kávéval?
Gianni Annoni: Az első emlékem vagy élményem a kávéval kapcsolatban a nagymamámhoz kötődik. Egészen kicsi koromban is sokat voltunk együtt, és amikor ő a barátnőjéhez ment, aki egy gazdaságban élt, én is vele tartottam. Szinte minden délután ott voltunk. Elevenen él bennem sok minden azokkal a látogatásokkal kapcsolatban: emlékszem a konyhára, a zöldes műanyag székekre és arra is, milyen jókat beszélgettek a felnőttek kávézás közben.
A konyha volt a női beszélgetések színtere és én pici gyerekként tanúja voltam annak a ráérős, szabad, boldogító életérzésnek, amit azok a találkozások nyújtottak.
Kávét is ott kóstoltam először. A nagymamám egy kockacukrot mártott a kávéjába, a cukorral édesített kávét így kóstolhattam először. Később persze máskor is bele-belenyaltam (ahogy más gyerekek is) a kávéba. Pótkávét is ihattam, bár akkor azt hittem, igazit kóstolok. De az is inkább desszert volt, cukros édesség, nem kávézás.
Amikor ma a kávéra gondolok, előbb nem is az íz, hanem az illat jön elő. A hideg telekre emlékszem meg arra, hogy a felnőttek előbb keltek, mint mi, gyerekek. Akkoriban még nem volt központi fűtés ott, ahol éltem, a konyhában raktak először tüzet a szülők. Akkor főzték le az első kávét is.
Az illata felkúszott az emeletre, be a szobákba. Meghitt illat volt. Családillat volt.
Mi, gyerekek a meleg konyhába léptünk be, ahol már reggeli várt ránk. Jellemzően valamilyen édes kalács és péksütemény.
A nagymamám által készített kávé emléke élénken él bennem. Az a konyha, ahol beszélgettek, kávéztak a barátnővel. A családi konyha illata is él bennem, mert a családi összetartozást és az otthon melegségét idézi fel számomra. De ami még sokszor eszembe jut, az az a jelenet, amikor a nagymamám szikkadt kenyeret vagy kalácsot szel a reggeli kávéjába. Az nagyon egyszerű, nagyon emberi, nagyon eleven.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Ahogy mesélsz erről, nagyon érezhető, hogy azóta is szereted a kávét.
Gianni Annoni: Igen, a kávé számomra ma is elsősorban egy illat és egy reggeli rituálé. Reggelente mindig tejjel iszom, és néha kakaóval „mocskolom” be a tetejét.
Ahogy változnak az évszakok, úgy változik a kávé is a csészémben.
A tél folyamán, ahogy közeledik a karácsony, úgy kerül egyre több csokoládé is a kávéba. De azt jól látod, hogy a kávé az életem része maradt, és sokféle formában fogyasztom. Szeretem. Bár már kevesebbet iszom, mint régebben.
Mennyi kávét iszol ma már naponta?
Gianni Annoni: Általában reggel egy kávét iszom tejjel, és délután négyig még egy-kettő-három belefér. Utána már próbálom elkerülni, mert tudom, hogy éjjel nem tudnék aludni, ha későn iszom kávét. Telnek az évek és én megérzem már a koffein hatását.
Mennyire különbözik az olasz kávékultúra, az olasz kávéfogyasztási szokások a magyarokétól?
Gianni Annoni: Nagyon sok különbség van, de nem könnyű megfogni. Olaszországban a kávézás egy szertartás, de nem ülve, hanem a pultnál állva fogyasztják el a kávét. Olcsóbb is úgy: aki a pultnál issza meg, olcsóbban kapja a kávéját. Ez egyfelől egy gyors folyamat,
az olaszok nem kortyolgatják a kávét.
Magyarországon viszont gyakran ülve, társaságban, lassan isszák a kávét, ami egy kicsit más élményt ad. Az olaszok számára a kávé nem csupán ital, hanem egyfajta közösségi élmény is. De a kávézás emberi kapcsolatokra gyakorolt hatása igaz a magyar kávézási szokásokra is. Nehéz körülírni, mégis van különbség. Talán a hangulata más.
A kávé több, mint egy illatos, élénkítő ital, értem.
Gianni Annoni: Igen…és ennek másokkal való megértetése fontos nekem. A kávézás egyfajta különleges, közösségi élmény, ami segít összehozni az embereket. Amikor valakivel kávézunk, az mindig egy különleges pillanat: egy olyan esemény, ami megéri azt az időt, amit máshonnan elcsenünk. Az olasz kultúrában is, a kávézás nemcsak az italról szól, hanem a beszélgetésekről, a találkozásokról, kapcsolódásokról is. Arról is, hogy a szép pillanatokért érdemes megállni. Nekem a kávé úgy ahogy van:
ünnep.
És ki tudja, meddig ihatjuk még? A klímaváltozás a kávé meg a kakaó ültetvényeket is érinti, ki tudja meddig lesz az emberek számára elérhető a kávé meg a kakaó?
Egyszerre ünnepi és egyszerre hétköznapi? Hogyan alakul a te családi életedben a kávéfogyasztás? Van erre egyáltalán idő egy rohanós reggelen?
Gianni Annoni: Két kisgyermekem van, és sokszor nevetek azon, hogy olyan elevenek, hogy nem is kell nekem, nekünk koffein.
Ma már a kisfiaim biztosítják a szükséges koffeinmennyiséget.
Zita úgy issza a kávét, ahogy én főzöm neki. Egy különbség van: ő csak növényi „tejjel”, növényi itallal lágyítja.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A karácsony közeledtével milyen különleges kávézási szokást említenél, ami számodra sokat jelent?
Gianni Annoni: Olaszországban a karácsonyi időszakban a grolla dell’amicizia italt készítjük, ami egy fa tálban készül. Ez a finomság grappából valamint kávéból készül, és hagyományos ízesítői a narancshéj, citromhéj és egyéb fűszerek, például a fahéj. Ez egy nagyon hangulatos, közös italozási szokás. A Grolla inkább felnőtt ital, és inkább baráti összejövetelek alkalmával készül.
Milyen ünnepi üzenetet hordoz számodra a kávé?
Gianni Annoni: Közhelynek hat esetleg, de nekem a kávé egyszerre szól a családról, a barátokról meg az időről és a kapcsolódásokról is.
A kávézás egy egyszerű, könnyen megteremthető lehetőség arra, hogy megálljunk egy pillanatra és élvezzük az élet apró örömeit.
A karácsony közeledtével pedig még fontosabb, hiszen ilyenkor a család és a barátok körében megvalósuló kávézás még nagyobb érzelmi tartalmat kaphat. Gyerekként akár az első kávéillatot vagy az első csepp kávét, amit őrizni fog sokáig.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Hogy tervezitek az idei karácsonyt? Hol főzitek le e karácsonyi első kávét?
Gianni Annoni: Itthon. Picik a gyerekek, nekik kell az állandóság. A rokonaink jönnek hozzánk, a szüleim, innen is onnan is testvérek, unokatestvérek. Nagy a család. Sok kávét főzök majd ezen az ünnepen. És ezt nagyon szeretem.