Ha szeretnél egészségesebben élni és az ízlelőbimbóidat is kényeztetnéd, akkor van egy jó hírünk: már hazai forrásból származó termékekkel is megteheted. A Grapoila ugyanis több mint 10 éve ismerteti meg velünk a hidegen sajtolt olajok világát! A zero waste gyártásnak köszönhetően pedig különféle magliszteket, magvajakat, sőt, kozmetikai célra szánt iszapokat is gyártanak.
Fotó: Grapoila
12-13 évvel ezelőtt a hidegen sajtolt olajok, magvajak és maglisztek egyáltalán nem örvendtek akkora népszerűségnek, mint manapság. A legtöbben nem ismerték ezeket, vagy ha már találkoztak velük, sem tudták azt, hogyan is használják őket. A kozmetikai iparból az argánolaj és a kókuszolaj (valamint a kakaóvaj) ismert volt ugyan, de a legtöbb magyar háztartásban ekkoriban még az olívaolaj is ritka volt, nemhogy a kukoricacsíra- vagy mákolaj.
Kutatási témaként indult a hidegen sajtolt olajok iránti szenvedély
Pinczés Marianna egy egyetemi feladatként választotta a hidegen sajtolt olajok (azon belül a szőlőmagolaj) témáját.
Kutatni kezdett és rájött, hogy olyan területre bukkant, amiben rengeteg a lehetőség: a mag ugyanis tulajdonképpen egy más iparág kidobásra ítélt mellékterméke, amit korábban maximum takarmányozásra használtak.
Pedig tele van értékes tápanyagokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amik kinyerhetők, ha megfelelő eszközöket használunk. Ez a „waste to product”-gondolat, valamint saját gasztronómiai érdeklődése adta meg számára az igazi lendületet.
Az egyetemi feladatból vállalkozás indult, aminek az első terméke a hidegen sajtolt olajok között a szőlőmagolaj volt. Különböző pincészeteket keresett fel azért, hogy megvásárolja a szüret után megmaradó törkölyt. Egy véletlennek köszönhetően a tulajdonába került egy kis présgép, amit eredetileg biodízel-gyártáshoz építettek, ezzel kezdte a munkát Püspökladányban.
A folyamat a következő volt: a szőlőhéjat leválasztották, szárították és megőrölték, amiből egy finom, ehető por keletkezett.A magból kisajtolták az olajat – a szűrés előtt keletkező olajiszap kiváló kozmetikai célokra, míg a száraz maradékot, azaz a pelletet lisztté őrölték.
A gyártási eljárás minden része vegyszer- és hulladékmentes, az esetlegesen lehulló vagy szennyeződő anyagból pedig lehet komposzt, takarmány vagy fűtőanyag. Ez a szemléletmód volt az, ami az első perctől kiemelten fontos volt számára, a prémium minőség mellett.
Megszületik a Grapoila
Először csak kis tételben tudott gyártani, de az első tapasztalatok nagyon jók voltak, ezért lépésről lépésre növelte a kapacitást. Megszületett a Grapoila márka, a „grape” és az „oil” szavak ötvözéséből. A kínálat hamar bővült és megjelent a tökmag- (ami a bébiétel-gyártás mellékterméke), csipkebogyómag- (teakészítés maradéka), kukoricacsíraolaj. De később lennel, szezámmaggal, mustármaggal, mákkal vagy éppen paprikamaggal is dolgoztak.
Mivel a gyártás során a hőmérséklet nem megy 40°C fölé, így a magocskában rejlő íz-, illat- és tápanyagok sértetlenek maradnak. A hidegen sajtolt olajok fogyasztása egyébként is kifejezetten hasznos, hiszen sok bennük a többszörösen telítetlen zsírsav (pl. Omega3), az E-vitamin és magas az antioxidáns-tartalmuk.
És akkor még nem is beszéltünk az élvezeti értékről, ami bizony kimagasló, akár egy könnyű salátára locsolva, akár zabkását finoman ízesítve.
A történet itt nem állt meg. Ma már 20-féle hidegen sajtolt olaj található meg a kínálatukban, közel ugyanennyi magliszt és számos magvaj társaságában (amelyek az elmúlt években a vegán, valamint paleolit étrendeknek köszönhetően népszerűvé váltak, hiszen teljes értékű, gluténmentes növényi élelmiszerek). A Grapoila termékeit sokszorosan díjazták már a Great Taste-versenyeken, valamint a céget a „Fenntarthatósági Hősök” közé választották Brüsszelben, az EnterPRIZE pályázaton, 6000 európai vállalkozás közül. A gyártóüzem kapacitása ma már lehetővé teszi az exportot, így a Grapoila név külföldön is egyre ismertebb.
Fotó: Grapoila
Olajok… már házi kedvenceinknek is?
Marianna folyamatosan keresi a következő lehetőségeket – így történt például, hogy a járvány alatt skandináv mintára Animeal néven állatoknak való olajkeverékeket fejlesztettek, hiszen az egészséget mindenki megérdemli.
Nem torpannak meg, most a biotermékek kínálatát szeretnék növelni, ezért érdemes őket figyelni a jövőben is.
Böngéssz a Grapoila márka olajai és maglisztjei, magvajai között, vagy nézd meg, mivel lephetnéd meg négylábú kis barátodat a kínálatból!
Főkép: Grapoila