A bőséges karácsonyi lakomák után te is a könnyedebb ételeket keresed? Akkor ez a zöldséges tajine recept a legjobbkor jön neked! Gyorsan elkészül, laktató és még az újévi egészséges életmód fogadalomba is belefér!
Tudtad, hogy a tajine egy észak-afrikai, pontosabban marokkói étel? Egyaránt jelenti az agyag tálat is, amiben ez a raguszerű étel készül. A zöldségeket, húsokat se nem főzik, se nem sütik, hanem párolják, így a zöldségek megőrzik a vitamintartalmukat is. Mi most a húsmentes verzió receptjét hoztuk el neked, próbáld ki te is otthon, milyen a zöldséges tajine!
Így készül a zöldséges tajine
Hozzávalók:
- idényzöldségek, nagyjából 1 kg mennyiségben (pl. 2 szál répa, brokkoli, cukkini, padlizsán, borsó, zöldbab)
- 400 g csicseriborsó vagy fehérbab
- ½ fej kaliforniai paprika
- 4 gerezd fokhagyma
- 2-3 darab aszalt paradicsom
- 4 cm friss gyömbér
- 1 csokor fűszernövény – petrezselyem, kapor, menta
- 20 g szeletelt mandula
- 1 bögre száraz kuszkusz
- 1 bögre forró víz
- ½ tk. fahéj
- pici római kömény
- 2 evőkanál olívaolaj
- ½ citrom leve
- só, bors
Fotó: Németh Anna
Elkészítése:
A gyömbért, aszalt paradicsomot és a fokhagymát vágd finomra.
Egy nagyobb serpenyőben hevítsd fel az olajat, szórd bele a gyömbért, fokhagymát, aszalt paradicsomot. Szórd meg a fűszerekkel és közepes lángon főzd.
Eközben a zöldségeket falatnyi darabokra szeleteld. Ahogy illatozik az olaj, dobd rá a zöldségeket. Sózd és borsozd ízlésednek megfelelően.
A kuszkuszt tedd egy hőálló tálba és öntsd le forró vízzel, picit sózd meg és tegyél rá fedőt. A kuszkuszt nem kell főzni, csak forrázni és megvárni, amíg felszívja a vizet.
Ha a zöldségek már a kiengedett levüket elfőtték, pici vizet önts rá. Nem kell túlfőzni, maradjanak roppanósak.
A mandulát száraz serpenyőben, közepes lángon pörköld meg egy kicsit.
Szűrd le a konzerv babot vagy csicseriborsót és add a zöldségekhez. Keverd össze, pár percig főzd össze, majd szórd meg a felaprított fűszernövényekkel (fagyasztott is lehet).
Locsold meg citromlével.
Tálald a kuszkuszra! Ízlés szerint tehetsz rá (vegán) tejfölt, vagy joghurtot és szórd meg mandulával!
Jó étvágyat!
Főkép: Németh Anna