Barátaid érkeznek ebédre vagy vacsorára, akik nyitottak a vegán étkezésre? Ne ijedj meg! A húsmentes fogások is lehetnek ízletesek ráadásul még egészségesek is! Mutatunk pár ötletet, amivel garantáltan elbűvölheted őket és kedvet csinálhatsz ahhoz, hogy kipróbáljanak egy másik életmódot!

Fontos, hogy senkire nem szabad ráerőltetni semmit, így barátaidra vagy családodra sem a növényi alapú táplálkozást és rád sem, hogy húst fogyassz. Ha nem készítesz állati eredetű ételeket, ők mégis beneveznek hozzád egy étkezésre, akkor ezzel nyíltan elfogadják a te főzési szokásaidat és értékrendszered. Mindazonáltal ez egy remek lehetőség, hogy új ízeket próbáljanak ki és a komfort – ételeken túl valami mással is találkozzanak.
Nem kell bonyolult receptekre gondolnod és órákat álldogálnod a konyhában, hiszen segítségünkkel pár óra alatt elkészül a tökéletes, vegán menü.
Leves: húsleves helyett egyszerű, de mennyei zöldségleves
Gőzölgő leves nélkül mit sem ér a menü, de nem muszáj ehhez feltétlenül húst használnod. Hagymából, répából, zellerből, karalábéból és petrezselyemből egyszerű és finom zöldséglevest varázsolhatsz az asztalra, amit kiegészíthetsz idényzöldségekkel vagy galuskával, esetleg vegán cérnametélttel. A fűszerezést már a te fantáziádon múlik, a hagyományos só, bors és pirospaprikán kívül kísérletezhetsz egzotikusabb fűszerekkel is vagy megbolondíthatod egy kis chilivel a csípős ízvilágért.

Főétel: hagyományos fogások vegán köntösben
A főételnél nem kell teljesen elrugaszkodnod el a hagyományos fogásoktól, csupán csak a vegán verzióját kell elkészítened.
Ha a rántás és panírozás elkötelezett híve vagy, gyakorlatilag bármit kiránthatsz, akár vegán sajtot, gombát vagy karfiolt.
A panírozásnál használj tojáspótlót, az extra ropogóssághoz pedig sörélesztőpelyhet. Köretnek mehet minden, amit szeret a társaság, rizstől a sült krumplin át, akár a bulgurig. Ezeket is fűszerezheted ízlésed szerint. Ha azonban valami mást próbálnál ki akkor itt van az egyik személyes kedvencem, a vegán brassói receptje, melyhez csupán szejtánt (búzahús) vagy tofut kell beszerezned:
Hozzávalók: 3-4 főre:
- 400 g natúr szejtán vagy 3 tömb tofu
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál pirospaprika
- 1 mokkáskanál őrült köménymag
- 750 g burgonya
- Növényi olaj vagy kókuszzsír
Elkészítés:
- Pároljuk meg olajon vagy zsíron a kockára vágott vöröshagymát majd dobjuk rá az apróra vágott fokhagymát. Pár perc elteltével húzzuk le e tűzről és mehet rá a köménymag, valamint a pirospaprika. (Ha szeretnéd, tehetsz bele felkarikázott vegán kolbászt is)
- Közben kezdjük el kisütni a krumplit, serpenyőben, sütőben vagy air fry-ben.
- A csíkokra vágott szejtánt vagy felkockázott tofut adjuk hozzá a paprikás alaphoz és jól pirítsuk meg.
- Az időközben elkészült sült krumplit keverjük hozzá, forgassuk és pirítsuk össze pár perc alatt. Ha szereted, szójaszósszal is ízesítheted.
- Plusz tipp: igazán finom, házi savanyúsággal vagy csemegeuborkával lesz!
Desszert: a bögrés sütik ereje
Ha eddig nem bűvölted el vendégeidet, akkor a desszert garantáltan felteszi az i -re a pontot. Ez a gyors mikrós süti pedig igazán nem igényel nagy energiát, csupán csak összekevered a hozzávalókat és a többi már a mikró dolga! De ha még ennyivel sem szeretnél bajlódni, bátran tálalj idény gyümölcsöket desszertként!
- negyed bögre liszt (kb. 4 evőkanál)
- 2 ek. kakaópor (cukrozatlan)
- 4 ek. porcukor
- 1 kk. sütőpor
- 1 csipet só
- 5 ek. növényi tej
- 2 ek. növényi olaj
Elkészítés:
- Keverjük össze a lisztet, kakaóport, sót, cukrot és sütőport.
2. Adjuk hozzá a növényi tejet és az olajat, keverjük jól el.
3. Öntsük a bögrébe, majd tegyük be a mikróba kb. 70 másodpercre a legmagasabb fokozaton.
4. Cukormentes lekvárral vagy akár vegán fagyival is tálalhatjuk!