Egy kicsit küldetésünknek érezzük, hogy a sokak által kedvelt klasszikus fogásokat egy kicsit egészségesebb verzióban és megmutassuk. A rizses hús például kedvenc menüpontja a magyar konyhának. Nem véletlenül, hiszen egyszerű az elkészítése, laktató és viszonylag gyorsan elkészíthető.

De mitől lehet diétás a rizses hús?
Többek között azért,
mert a csirkemell sovány hús, kevés zsírt tartalmaz, miközben magas a fehérjetartalma, így segít az izomzat megtartásában, de nem hizlal.
A barna rizs lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz és tápanyagokban gazdagabb , mint a fehér
További előnyei, hogy gluténmentes és nincs benne hozzáadott cukor egy gramm se.
Hozzávalók (2 adaghoz):
- 250 g csirkemell (vagy csirkecomb filé)
- 500 g barnarizs
- 150 g csiperkegomba (vagy más kedvenc gomba)
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- só, bors ízlés szerint
- egy csokor petrezselyem a tálaláshoz
Elkészítés:
A barna rizs előkészítése:
- A barnarizst alaposan öblítsd át, majd tedd egy edénybe kétszeres mennyiségben.
- Forrald fel, majd alacsony lángon főzd fedő alatt kb. 30-35 percig, amíg
A csirke és gomba előkészítése:
- A csirkemellet kockázd fel, sózd, borsozd.
- A gombát szelet fel.
- A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd fel.
Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, pirítsd meg benne a hagymát üvegesre, majd add hozzá a fokhagymát. Add hozzá a csirkemellet, szórd meg a fűszerpaprikával,sóval,
ízlésed szerint fűszerekkel, tedd bele a gombát is, és pirítsd további 5-7 percig. Öntsd fel vízzel és főzd körülbelül 20 percig.
A végén a még forró csirkealapot keverd össze a puha barnarizzsel, szórd meg a tetejét petrezselyemmel és lehet is tálalni ezt a remek, alakbarát ételt.
Főkép: Shutterstock