Zsenge spárga és lédús gomba ínycsiklandó, krémes szószban: ez a villámgyors és egyszerű spárgás tészta recept lehet az új tavaszi kedvenced, ha munka után szeretnéd meglepni magad egy finom vacsorával.
Bár a spárga grillezve is isteni, amíg várjuk, hogy beköszöntsön a grillszezon mit szólnál egy gőzölgő, krémes tésztához ebből a sokoldalú alapanyagból? A boltokban és a piacon is találhatsz már spárgát, készítsd el belőle a krémes spárgás tészta receptünket!
Hozzávalók:
- 500 g (1 csomag) zöld spárga
- 500 g farfalle tészta
- 200 g csiperkegomba
- 200 ml (növényi) főzőtejszín
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ev. olívaolaj
- 1 ev. só nélküli ételízesítő
- 1 ev. szárított petrezselyem vagy ½ csokor friss petrezselyem
- 1 tk. só
- frissen őrölt bors (4-5 tekerés)
Fotó: Németh Anna
Így készül a krémes spárgás tészta
A spárgát és a gombát alaposan mosd meg. A vöröshagymát vágd finomra, a fokhagymát pucold meg.
Egy lábasban melegíts olajat, add hozzá a felvágott hagymát és fedő alatt, alacsony hőmérsékleten dinszteld meg. Miután üvegesre párolódott reszeld/nyomd bele a fokhagymát, majd tedd vissza rá a fedőt még 1-2 percig.
Mindeközben szeleteld fel a gombákat, majd add a hagymákhoz. Egy csipet sóval és borssal ízesítsd, majd tedd vissza a fedőt és hagyd, hogy levet eresszen.
A spárgát a két végénél megfogva hajlítsd meg, így pont ott fog eltörni, ahol még nem fás a szára. A felhasználni kívánt részeket vágd kb. 5 cm-es darabokra.
Egy grillserpenyőt hevíts fel, öntsd bele a spárgát, locsold meg egy kevés olajjal és sózd meg. Grillezd, pirítsd jól meg kb. 5 perc alatt.
A gombához add hozzá a száraz tésztát és öntsd fel 1 liter vízzel. Add hozzá az ételízesítőt, sót, borsot és a petrezselymet is. Most már fedő nélkül főzz, gyakran megkavarva a tésztát, hogy ne tapadjon össze.
Ahogy megfőtt a tészta és a leve 70-80%-a elfőtt, add hozzá a grillezett spárgát, majd öntsd rá a (növényi) tejszínt! Főzd össze az egészet még 1 percig magas hőmérsékleten!
Tipp: Ha nem találsz növényi főzőtejszínt, akkor így helyettesítheted:
- 1 doboz vegán tejföl
- 50 ml mandulatej
- 2 csapott ev. keményítő
Keverd ki az hozzávalókat és öntsd a tésztára, amikor a tejszínt is öntenéd. Fontos, hogy alaposan elkeverd és magas hőfokon főzd, hogy a keményítő ki tudja fejteni a hatását és krémes legyen a tészta!
Elkészültél a krémes spárgás tészta receptünkkel, jó étvágyat hozzá!
@lifeandbodymagazine Vacsora 3️⃣0️⃣ perc alatt: krémes spárgás tészta 😋 Recept➡️ lifeandbody.hu #gasztro #recept #gyorsrecept #vacsoraötlet #tesztareceptek #tavaszirecept #spárgásrecept ♬ Cooking Class – FASSounds
Főkép fotó: Németh Anna