Ne sajnáld érzékeidtől az extra támogatást ebben a hónapban sem! Élvezd mindazt az íz- és illatélményt, valamint ragyogást, amit a csak a citrusfélék adhatnak! Mutatunk pár tippet, hogyan építheted be ezeket a C-vitamin bomba gyümölcsöket egyszerűen az étrendedbe.
A citrusfélék, különösen a narancs, citrom, lime, grapefruit és a mandarin kiváló C-vitamin források, és mint tudjuk, a C-vitamin immunrendszerünk legfőbb támogatója. Fontos szerepet játszik bőrünk ápolásában, valamint elengedhetetlen az egészséges csontokhoz és vérerekhez.
Fotó: Pexels, Jane Doan
Ez a vitamin segíti a vas felszívódását és beépülését is, különösen, ha azok vastartalmú zöldségfélékből származnak. Ilyenek például a bab, lencse, fodros-leveles zöldek, a tofu vagy éppen a cukornád melasz.
De hogyan teszik mindent és hogyan építsd be a citrusos gyümölcsök fogyasztását a mindennapjaidba? A Mayo Clinic Health System cikke elárulja!
Citrusfélék az egészségért
A citrusos gyümölcsök tartalmaznak oldódó és nem-oldódó rostokat, melyek egyaránt roppant jótékony hatásúak szervezetünkre. A feloldódó rostok hasznosak szív és érrendszerünknek, mivel csökkentik az alacsony sűrűségű zsírfehérjéket, vagy másként LDL-szintünket, azaz a ’rossz’ koleszterint, ezzel is csökkentve a szívbetegségek kockázatát. A nem-oldódó rostok támogatják emésztőrendszerünket, segítik a tápanyagok felszívódását, megkönnyítik a salakanyagok távozását. Ugyanezen gyümölcsök szolgálnak a Kálium, a B1-vitamin és nyomokban egyéb fontos vitaminok és ásványianyagok forrásaként is.
Beépíteni a citrusféléket a napi étrendedbe nem nehéz, köszönhetően a masszív héjnak, és a szobahőmérsékleten is viszonylag jó tárolhatóságnak. Csak dobj be pár narancsot vagy mandarint a táskádba úti-rágcsa vagy tízórai gyanánt! Még ha aznap nem is fogyasztod el őket, pár napig ki fogják bírni.
A grapefruit nagyszerű extra adalék leveles-fodros salátákhoz, vagy kipróbálhatod a grillezve is! Egy kis barnacukrot vagy kevés mézet karamellizálj félbevágott gyümölcsökre – isteni csemege, garantáljuk!
Fotó: Pexels Ali Khalil
Citromot vagy lime-ot persze ritkán fogyasztunk magában, de csodás aromákat kölcsönöznek a tengeri halételeinknek, saláta dresszingként, egynémely desszertnek vagy akár bizonyos italokban.
Próbáld ki ezeket a recepteket is!
Avokádós kerti saláta citrom dresszinggel
6 adaghoz
Saláta keverék
6 csésze vegyes zöldféle, tépve vagy vágva
5 zöldhagyma, darabolva
1 db közepes paradicsom, darabolva
1 kígyóuborka, hámozva, felkockázva
1 avokádó, meghámozva és felszeletelve
Dresszing
2 evőkanál citromlé
½ kávéskanál fokhagymapor
½ kávéskanál őrölt feketebors
¼ kávéskanál só
Keverjük össze a salátakeveréket, paradicsomot, hagymát és uborkát egy nagy tálban. Egy kisebb edényben a citromléhez adjuk hozzá a fokhagymaport, sót, borsot. Villával verjük fel, majd adjuk hozzá a zöldségekhez és forgassuk át a mixet. Rendezzük el az avokádó szeleteket a színes keverék tetején és tálaljuk azonnal.
Fotó: Nadine Primeau, Unsplash
Tápanyag információ másfél csészényi adaggal számolva:
Tápérték: 78 kalória
Tartalmaz 5 g zsírt; 9 g szénhidrátot; 4 g rostot; 2 g fehérjét; 124 mg nátriumot.
(a recept az eatfresh.org oldalról származik)
Grillezett grapefruit
4 adaghoz
2 grapefruit, félbevágva
8 kávéskanál barna cukor
Melegítsük elő a sütőt grillfunkción, a tálca kb. 15 cm-re legyen a fűtőszáltól. Helyezzük a grapefruitokat a húsukkal felfelé sütőpapírra. Mindegyikre szórjunk 2-2 kávéskanál barnacukrot. Addig grillezzük a gyümölcsöket, amíg a cukor elkezd megolvadni és karamellizálódni, nagyjából 8 percig. Melegen tálaljuk.
Tápanyag információ adagonként:
Tápérték: 100 kalória
Tartalmaz: 0 g zsír; 25 g szénhidrát; 2 g rost; 1 g fehérje; 6 mg nátrium.
Főkép: Shutterstock