Life & Body
  • Divat
  • Kultúra
    • Zene
    • Szórakozás
    • Könyv
    • Novella
  • Életmód
    • Egészség
    • Szépség
    • Utazás
    • Gasztro
    • Otthon
    • Mozgás
    • Kipróbáltuk
  • Psziché
    • Kapcsolatok
    • Anyaság
    • Önismeret
    • Szexualitás
  • Üzlet
    • Pénzügy
    • Vállalkozás
    • Tech
    • Karrier
  • Komolyan
    • Jövő
    • Interjú
  • Podcast
  • Asztrológia
Life & Body
  • Divat
  • Kultúra
    • Zene
    • Szórakozás
    • Könyv
    • Novella
  • Életmód
    • Egészség
    • Szépség
    • Utazás
    • Gasztro
    • Otthon
    • Mozgás
    • Kipróbáltuk
  • Psziché
    • Kapcsolatok
    • Anyaság
    • Önismeret
    • Szexualitás
  • Üzlet
    • Pénzügy
    • Vállalkozás
    • Tech
    • Karrier
  • Komolyan
    • Jövő
    • Interjú
  • Podcast
  • Asztrológia
Nincs találat
Mutasd az összes eredményt
Life & Body

Törökország kalandra hív – Így látja a török kultúra szépségeit a Nar Gourmet alapítója

Szerző Geiger Bianka
2022.03.11.
0
Megosztás a FacebookonMegosztás a Twitteren

Két kontinens és megannyi kultúra találkozik Törökországban – egyszeri látogatóként könnyű beleszeretni a színek, ízek és illatok kakofóniájába. Ahhoz azonban, hogy valóban értsük a török kultúra és Anatólia különlegességét és belássunk a színfalak mögé, jó, ha van valaki, aki feltárja nekünk e varázsvilág ajtaját.

Tóth Ágnes, a Nar Gourmet alapítója nem pusztán az ország rajongója, de valódi bennfentes, aki a kulinária, a nyelv és általában a helyi szokások szakavatott ismerője. Nemrég egész napos ünnepen, a Nar Festivalon mutatta be barátaival a török világot változatos programok során, ami ráadásul ünnepnap is volt számára, hiszen hamarosan új kalandra indul.

török kultúra

Fotó: Csipke Judit

 

Ezek isérdekelhetnek

Egészséges falatok az ünnepi asztalra!

Egészséges falatok az ünnepi asztalra!

2025.04.20.
Mézes, mustáros báránysült kakukkfüves mázzal – ínycsiklandó falatok húsvétra!

Mézes, mustáros báránysült kakukkfüves mázzal – ínycsiklandó falatok húsvétra!

2025.04.13.
Tavaszi újhagymaleves – egyszerű, olcsó, gyógyító eledel és még finom is

Tavaszi újhagymaleves – egyszerű, olcsó, gyógyító eledel és még finom is

2025.03.23.
A tavasz egyik első roppanós vitaminbombája a retek

A tavasz egyik első roppanós vitaminbombája a retek

2025.03.16.
Továbbiak

Mit jelent számodra Törökország?

Még az egyetemi évek alatt szerettem bele az országba. Először csak hobbiként indult, de ahogy elkezdtem járni az országot és egyre többet megtudni róla, csak mélyebb lett az érdeklődésem. Amellett, hogy 5 éven át szerveztem az első hazai, török kultúra különböző oldalait bemutató programsorozatot, 2,5 évig pedig a Yunus Emre Intézet Budapesti Török Kulturális Központ kulturális vezetője is voltam. Közben főztem, kóstoltam, elkezdtem a blogomat, de ez lassan kinőtte magát – lakásétterem, privát főzések, főzőkurzusok következtek, végül az álomból hivatás lett. Nyáron például az Ankarai Magyar Nagykövetség konyháján dolgoztam hetekig.

Most kettős érzésem van: egyrészt még mindig megvan bennem a romantikus vonzódás, de ahogy egyre több időt töltök kint, úgy értékelem egyre jobban, ha hazajöhetek.

Vegyük például az ételeket: bár imádom a török konyhát, nekem a rengeteg hús és tejtermék, zsiradék már sok, ezért is kezdtem elmélyedni a növényi alapú receptekben jobban.török kultúra

Fotó: Csipke Judit

Hogy látod itthon a török kultúra megítélését? És mit gondolnak odakint rólunk?

Itthon van egy fajta kíváncsiság és idealizálás, köszönhetően például a rengeteg török sorozatnak. Az emberek persze az ételekkel is sokat találkoznak, fontos azonban tudatosítani, hogy a büfékben kapható döner kebab és sült tejberizs sok esetben elég távol áll attól, ami autentikus.

Persze vannak kivételek, de keresni kell – ezért is kezdtem el nyílt brunchokat, vacsoraesteket tartani, hogy megmutassam a török konyha végtelenül színes világát. Kint a mi megítélésünk változatos: a nyugati, városi népek testvérként tekintenek ránk, míg keleten inkább egy kis közép-ázsiai országnak hisznek bennünket (Magyarország török neve Macaristan – a szerk.).

Nemrég egész napon át a török kultúrát ünnepeltétek a Nar Festivalon, ahol voltak ételek, valamint a kézművesség, a művészet, a zene és a jóga/tánc is szerepet kapott. Hogyan ékelődnek ezek be a török kultúrába?

A törökök, bár modern országban élnek, nagyon mélyen megélik a vallást és a tradíciókat, ezért ezek kiemelten fontosak nekik.

Mindenki muzikális és ismerik a népdalokat, valamint a család szerepe is hangsúlyos. Emellett a művészet mindent áthat – gondoljunk a textilekre vagy az épületeket díszítő ornamentikára. A Nar Festivalon ezért készítettünk együtt kerámiát, megtanultunk egy tradicionális díszítőtechnikát, de Fethiye Çetin: Nagyanyám c. memoárjának fordításáról is beszélgettünk.

török kultúra

Fotó: Csipke Judit

 

Szerinted hogyan érdemes elkezdeni az ismerkedést a török kultúra érdekességeivel?

Jöjjön el a rendezvényeimre. (nevet) Komolyan véve, a sorozatokkal egyébként nincsen semmi baj, mert a török tényleg ennyire heves nép, emellett egyre több könyvfordítás is olvasható itthon.

Utazáshoz elsőként mindenképpen Isztambult javaslom, ha az beszippantott valakit, jöhet a keményebb dió és a vidéki utazások.

Mi lesz a következő kalandod?

Ez még számomra is meglepetés volt nemrég. 1 évre Isztambulba fogok költözni, ahol a Liszt Enstitüsü Macar Kültür Merkezi-ben, azaz a magyar kulturális intézetben fogok dolgozni programszervezőként. Ez hatalmas lehetőség nekem, hiszen a munkám mellett még többet tudok tapasztalni, utazni, a török kultúra világából felfedezni, kóstolni és persze bemutatni, amit láttam. Egy év után pedig az a tervem, hogy folytatom ott, ahol most tartok, hiszen úgy gondolom, ez egy olyan kaland, amit érdemes megosztani a hazai közönséggel is.

 

Főkép: Csipke Judit

Cimkék: brunchételekgourmethagyománykultúrareggelitöröktörök kultúra
Előző bejegyzés

Engednéd, hogy egy sofőr nélküli taxi vigyen haza?

Ezek is érdekelhetnek

A skinny jeans már a múlté – mi jön helyette?

Geiger Bianka

Geiger Bianka

Több szálon fut az életem – amellett, hogy mentorként és designmenedzserként dolgozom hazai márkák mellett, a food design témájával foglalkozom, mint kutató és tervező. Ha nem találsz sehol, akkor vagy a konyhában vagyok, vagy eldugott, autentikus delikáteszekben, esetleg egy asztalnál, a másik íztörténeteit hallgatva. Hiszem, hogy az ételek gyógyítanak és missziómnak tekintem, hogy megmutassam a bennük rejlő varázslatot. Hiszen miért ne lehetne rizibiziből desszert?

Kapcsolódó cikkek

Egészséges falatok az ünnepi asztalra!
Gasztro

Egészséges falatok az ünnepi asztalra!

Szerző Magyar Viktória
2025.04.20.

A húsvét nem csupán a locsolkodásról és a hímes tojásokról szól, hanem az ízletes ételekről is, amelyek ilyenkor különleges hangulatot varázsolnak az otthonunkba. Az ünnepi reggeli középpontjában legtöbbször a sonka és a...

Részletek
Mézes, mustáros báránysült kakukkfüves mázzal – ínycsiklandó falatok húsvétra!
Gasztro

Mézes, mustáros báránysült kakukkfüves mázzal – ínycsiklandó falatok húsvétra!

Szerző Bedő Zsuzsanna
2025.04.13.

Ha meghallod, hogy húsvéti menü, leggyakrabban egy színes tál jut eszedbe sonkával, tojással és egy nagy adag tormával. Azonban, ha valamikülönlegesebb ételt varázsolnál inkább az ünnepi asztalra, próbáld ki ezt a megunhatatlan...

Részletek
Tavaszi újhagymaleves – egyszerű, olcsó, gyógyító eledel és még finom is
Gasztro

Tavaszi újhagymaleves – egyszerű, olcsó, gyógyító eledel és még finom is

Szerző Life&Body
2025.03.23.

Az újhagyma az egyik legfrissebb és legkíméletesebb hagymafajta, amelyet tavasszal érdemes beépíteni az étrendünkbe. Tele van vitaminokkal, könnyen emészthető, és finom, lágy íze miatt sokféleképpen felhasználható. Egy forró, tavaszi újhagymaleves nemcsak lélekmelegítő,...

Részletek
A tavasz egyik első roppanós vitaminbombája a retek
Gasztro

A tavasz egyik első roppanós vitaminbombája a retek

Szerző Life&Body
2025.03.16.

Mire véget ér a tél, testünk, lelkünk, szemünk, szánk, ízlelő bimbóink,  egész szervezetünk üde zöldségekre vágyik. Egyszerűen szükségünk van a természet kínálta friss falatokra. A retek pont ilyen. Zamatos, roppanós, nyálcsordítóan friss....

Részletek
Ezek is érdekelhetnek
skinny jeans

A skinny jeans már a múlté – mi jön helyette?

3 könnyű recept márciusi idényzöldségek felhasználásával

3 könnyű recept márciusi idényzöldségek felhasználásával

Nincs találat
Mutasd az összes eredményt

Hírlevél feliratkozás

Népszerűek

  • vibrátor

    „A vibrátort nem azért veszi a nő, hogy kiváltsa a férfit” – az ország első női szexshopjában jártunk

    37155 megosztás
    megosztás 14862 Tweet 9289
  • Ezt kérd a fodrászodtól: a 4 legjobb tavaszi frizuratrend

    29771 megosztás
    megosztás 11908 Tweet 7442
  • Miről szól valójában a megcsalás? Ez a 8 ok állhat a háttérben

    25876 megosztás
    megosztás 10350 Tweet 6469
  • Életem 12 legjobb szokása: Tomán Szabina elárulja kiegyensúlyozottságának titkát

    23722 megosztás
    megosztás 9487 Tweet 5929
  • Szexuális fantáziák: baj, ha nincsenek? Mit jeleznek, ha vannak?

    16934 megosztás
    megosztás 6773 Tweet 4233
lifeandbody-logo-square

© 2024 Life and Body

Sütibeállítások

Hasznos

  • Karrier
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Sütiszabályzat
  • Tartalom felhasználása
  • Felhasználási feltételek
  • Kapcsolat
  • Hírlevél feliratkozás
  • LB ikon a kezdőképernyődre!
  • Legyél a szakértőnk!

Kövess minket!

Ügynökségi értékesítési képviselet:Adaptive Media

Nincs találat
Mutasd az összes eredményt
  • Divat
  • Kultúra
    • Zene
    • Szórakozás
    • Könyv
    • Novella
  • Életmód
    • Egészség
    • Szépség
    • Utazás
    • Gasztro
    • Otthon
    • Mozgás
    • Kipróbáltuk
  • Psziché
    • Kapcsolatok
    • Anyaság
    • Önismeret
    • Szexualitás
  • Üzlet
    • Pénzügy
    • Vállalkozás
    • Tech
    • Karrier
  • Komolyan
    • Jövő
    • Interjú
  • Podcast
  • Asztrológia

© 2021 Life and Body

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?