A tócsni a hazai konyha egyik nagy kedvence, laktató étel és viszonylag gyorsan elkészíthető. Egyetlen egy óriási probléma van vele, hogy a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető diétás ételnek. Szerencsére létezik egészségesebb és alakbarát verziója is: két opciót is mutatunk, ha változatosságra vágysz.
Távolinak tűnik, de 2,5 hónap múlva itt lesz a nyár. A legelszántabbak tudják, hogy ilyenkor már figyelni kell a kalóriákra, és eljött az utolsó lehetőség, hogy tegyünk azért, ha látványos eredményre vágyunk. A jó levegő kiváló alkalom kimozdulni és sportolni, de csak a mozgás nem elég a változáshoz.
Ahogy a téma szakértői egyöntetűen vallják, a kockás has a konyhában kezdődik. A jó hír pedig, hogy rengeteg finomság készíthető el egészséges változatban, így egyáltalán nem kell lemondani arról, hogy ne csak egészségeset, de finomat is együnk.
A tócsni alapreceptje szerint nem tartozik a diétás fogások közé, hiszen a fehér liszt krumpli kombó bő olajban kisütve, laktató ugyan, csak éppen nem alakbarát fogás. Ráadásul sokan vannak, akik nem önmagában, hanem köretként fogyasztják, ami még jobban megemeli a kalória bevitelt.
Tócsni, egészséges változatban
Két kiváló receptet ajánlunk, ezeket garantáltan bűntudat nélkül eheted!
Édesburgonya tócsni
Hozzávalók:
1 nagyobb édesburgonya
1 sárgarépa
3 ek. zabliszt
2 db tojás
ízlés szerint só, bors
Elkészítése: Az édesburgonyát pucoljuk meg, és nagy lyukú reszelőn reszeljük le. Keverjük hozzá a tojást és ízlés szerint a fűszereket, majd a legvégén a lisztet. Gyúrjuk össze a masszát alaposan, majd formázzunk belőle közepes méretű golyókat. 200 fokra előmelegített sütőbe tegyük, úgy, hogy a sütőlapon lelapítjuk őket. Fél órán keresztül süssük légkeveréssel, félidőben fordítsuk meg. Önmagában, vagy fokhagymás tejföllel fogyasszuk.
Sárgarépa tócsni
Ugyanúgy készül, mint az előző recept, annyi a különbség, hogy az édesburgonya helyett sárgarépát használunk. Miután lereszeltük, kicsit nyomkodjuk ki a levét, és úgy keverjük hozzá a többi hozzávalót. A sütéshez elegendő kevesebb idő, 10-10 percig süssük mindkét oldalát.