Az újhagyma az egyik legfrissebb és legkíméletesebb hagymafajta, amelyet tavasszal érdemes beépíteni az étrendünkbe. Tele van vitaminokkal, könnyen emészthető, és finom, lágy íze miatt sokféleképpen felhasználható. Egy forró, tavaszi újhagymaleves nemcsak lélekmelegítő, hanem rendkívül tápláló is.

Miért jó az újhagyma a szervezet számára?
- Erős gyulladáscsökkentő: A benne található antioxidánsok segítenek csökkenteni a gyulladásokat.
- Immunerősítő hatás: Magas C-vitamin tartalma támogatja az immunrendszert.
- Tisztító és májregeneráló: Serkenti a máj működését, segít a méreganyagok kiürítésében.
- Javítja az emésztést: Rostjai segítik a bélműködést, támogatják a bélflórát.
- Antibakteriális tulajdonságok: Természetes védelmet nyújthat különböző fertőzések ellen.
Tavaszi újhagymaleves recept
Hozzávalók:
- 1 csokor újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj vagy vaj
- 1 liter zöldség- vagy húsleves alaplé
- 1 teáskanál kakukkfű
- Só, bors ízlés szerint
- 1 teáskanál balzsamecet vagy citromlé
- 1 csokor friss petrezselyem
Pirított kenyérkockák vagy reszelt sajt, esetleg levesgyöngy, akár bulgur is illik.

Elkészítés:
- Az újhagymát karikázzuk, a fokhagymát aprítsuk fel.
- Egy lábasban hevítsük fel az olajat vagy vajat, majd adjuk hozzá az újhagymát, és közepes lángon pároljuk üvegesre. (Mi a life&body szerkesztőségében a vajra szavazunk, mert sokkal intenzívebb lesz a leves íze)
- Amikor az újhagyma megpuhult, adjuk hozzá a fokhagymát, és további egy percig pirítsuk.
- Öntsük fel az alaplével, fűszerezzük kakukkfűvel, sóval és borssal.
- Forraljuk fel, majd alacsony lángon főzzük további 10-15 percig.
- A végén ízesítsük balzsamecettel vagy citromlével, és szórjuk meg friss petrezselyemmel.
Tálaljuk pirított kenyérkockával vagy reszelt sajttal megszórva.
Ez a tavaszi újhagymaleves könnyű, frissítő és egészséges választás a tavaszi időszakra.
Próbáljuk ki, ha egy egyszerű, mégis ízletes levesre vágyunk!Ám nem csak üde íze és egyszerű elkészíthetősége okán ajánljuk, de azért is, mert akár a saját kis balkonkertünkben termesztett hagyma is lehet az alapanyaga. Így szinte fillérekből megfőzhetjük az ebédet.
Fotó: Pixabay