Költségkímélő alapanyagok? Akkor biztos nem eléggé tápanyagdúsak… gondolhatják a legtöbben. Pedig ez nem törvényszerű! Összeszedtük, hogy milyen alapanyagokat keress ősszel a piacon és a boltok polcain, hogy a kiadásaid visszafogása ne menjen az egészséged kárára. Tarts velünk!
A lakhatásunk finanszírozása után az Eurostat kimutatása szerint átlagosan az ételre költünk a legtöbbet, ezért értelemszerűen ha spórolni szeretnénk, akkor ebből a két szegmensből kezdünk el elvenni.
Természetesen rosszabb minőségű élelmiszerre nem érdemes költeni, hiszen az egészségünk mindennél előrébb való. Azonban ha odafigyelünk és pazarlás nélkül készítjük az ételeinket, akkor csökkenthetjük a kiadásainkat. Nézzük milyen költségkímélő alapanyagok azok, amikkel helyettesíthetünk egy-egy drágább élelmiszert.
Fotó: Pexels, Ella Olsson
Őszi költségkímélő alapanyagok
Ha szeretnél beiktatni egy-két spórolósabb ételt a menübe, akkor érdemes kipróbálni néhány vega vagy vegán ételt is. Hiszen a KSH friss statisztikái szerint a margarin, rétesliszt és különböző kenyérfélék mellett a csirke- és marhahús ára is óriásit ugrott Magyarországon az elmúlt egy évben.
Bab és babfélék
A húst helyettesítheted babbal, lencsével vagy szójával. A babnak leginkább ilyenkor van szezonja, így száraz formában is könnyen be tudod szerezni a piacon.
A hagyományos chilis babból ha kihagyod a darált húst – esetleg egy kis sárgarépával vagy krumplival felturbózod – ugyanolyan laktató és tápláló lesz, ráadásul olcsóbb is. Készíthetsz zöldséges pásztorpitét, amiben ráadásul a maradék zöldségeket is felhasználhatod, így pazarlás nélkül főzhetsz. A tortillában a csirkehúst akár tofuval helyettesítve ugyanolyan élvezetes ételt készíthetsz. Érdemes kipróbálni többféle húsmentes ételt és babbal, lencsével helyettesíteni vagy simán kihagyni, csökkentve így az ételre kiadott összeget.
Fotó: Micheile, Unsplash
Sütőtök
Ha ősz, akkor sütőtök, szinte mindenkinek ez az őszi zöldség jut először eszébe. A sütőtök szezonja viszonylag hosszú, hiszen szeptembertől januárig tart, így sokféle elkészítést ki tudunk próbálni.
Például a sütőtöklevest, de használhatjuk ezt a zöldséget tésztaszószba és a brownie alapanyagaként is.
Mivel szezonális alapanyag, ilyenkor általában alacsonyabb az ára az átlagosnál, így könnyen beilleszthető egy spórolósabb menübe is.
Fotó: Monika Grabkowska, Unsplash
Káposzták
A káposzta is a költségkímélő alapanyagok közé tartozik, mindemellett sokoldalú felhasználása miatt is belekerült ebbe a cikkbe.
Egy közepes fej fejes káposztából akár két-három ételt is ki lehet hozni. Tehetjük zöldséglevesbe, ami így tartalmasabb lesz. Készíthetünk belőle káposztás tésztát, de egy zöldséges kínai jellegű risztésztához is illik. De salátába belekeverve is növeli az étel tápanyagtartalmát.
A káposzta az egyik legegészségesebb zöldségünk. Emésztőrendszerünket rendben tartja, beleinket tisztítja és segíti a tápanyagok felszívódását. Javítja a bőr egészségi állapotát, kedvezően befolyásolja a koleszterin-, és vércukorszintet. Továbbá serkenti a máj működését.
Fotó: Shutterstock
A K-betűsök:
A karfiol, kelbimbó, kínai kel az ősz sztárjai is lehetnének. Sajnos nem túl népszerűek, bár nagyon egészségesek és laktató ételek készülhetnek belőlük.
Karfiolból készíthetünk szószokat, de felturbózhatunk vele szinte bármilyen ételt. A sült citromos-fűszeres kelbimbó kitűnő köret lehet, érdemes kísérletezni vele.
Főkép: Shutterstock