Azt már régóta tudjuk, hogy nincs igazság a Földön: a francia nők csinosak és vékonyak, pedig szinte minden étkezésükkor fogyasztanak sajtot. Mit csinálunk rosszul, vagy mit csinálnak ők jól? A sajtok és diéta összeegyeztethetőek, mutatjuk hogyan.
A rohamosan közeledő fürdőruhaszezon miatt szinte az utolsó pillanatban van az, aki szeretne elkezdi valamilyen diétát. Számtalan variáció létezik, nehéz megtalálni a megfelelőt. Rengeteg összetevőből áll, hogy kinek mi válik be, ami a barátnődnél kiválóan működik, az egyáltalán nem biztos, hogy nálad is bejön.
Egyél rendes ételeket!
Ugyan a piac telítve van kész fogyókúrás termékcsaládokkal, dietetikusok és táplálkozási szakértők egybehangzóan állítják, hogy a hosszútávon is tartható eredményekhez „rendes”, minőségi ételeket kell enni.
Vannak helyzetek, események, amikor gyorsan kell a legjobb formát hozni, de van-e olyan, aki egy életen át szeretne porokat inni? Az instant megoldások helyett az a legszerencsésebb, ha az étkezési szokásainkat alakítjuk át. Elsőként például messzire elkerüljük a gyorséttermeket.
Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mi hozhatja meg a tartós eredményt számunkra, akkor érdemes személyre szabott segítséget kérni.
Egy dietetikus vagy táplálkozási szakértő az életvitelünkhöz igazítva és a számunkra szerethető ételekből állítja össze azt az étkezési tervet, amit minden különösebb kínszenvedés nélkül tudunk folytatni.
Sajtok és diéta: jól megférnek egymás mellett
Fotó: Margaret Jasszowska, Unsplsah
A sajtról mindig megoszlanak a vélemények, a legtöbb diéta tiltja a fogyasztásukat. Itt is a következetesség elvét érdemes szem előtt tartani. Ha egy kilónyi trappistát megeszel, értelemszerűen nem a jó irányba haladsz.
De vannak sajtok, amelyeket simán be lehet illeszteni, még a legkeményebb diétába is.
Ráadásul sajttal szinte lehetetlen magadat túlenni, mivel a fehérje és zsírtartalma kontroll alatt tartja a vércukorszintet, és hamar eltelít. Arról se feledkezzünk meg, hogy a sajtok a fehérje mellett kálciumot is tartalmaznak, amire szintén szüksége van a szervezetnek.
Ezekkel a sajtokkal biztos, hogy nem tudod elrontani a diétádat
Mozarella
Ha csak önmagában fogyasztjuk is finom, de salátákhoz, tésztákhoz, vagy a klasszikus olasz variáció szerint paradicsommal és zöldségekkel is kiváló.
Mascarpone
A mascarpone mindenféle édességhez és gyümölcshöz bevethető, de ne ess túlzásba, maximum kétszer fogyaszd egy héten.
Feta
A Feta sajt erőteljes ízű, emiatt sem fogod túlenni magad belőle. A fetából kevés is feldobja a tésztát, salátát, spenóttal vagy tzatzikivel igazán fenséges és laktató.
De mielőtt bármibe is belevágsz gondold végig, hogy valóban szükséged van-e valamilyen diétára, vagy csak valamilyen külső elvárásnak szeretnél megfelelni.
A fő az egészséged és a kiegyensúlyozottság, az önszeretet gyakorlása pedig a tökéletlenségeid elfogadásában is segíteni fog.
Főkép: Aliona Gumeniuk, Unsplash