Tedd fel a kezed, ha te is rajongsz az őszért! Ha a konyhában is kiélnéd a lelkesedésed, akkor neked való a legújabb receptünk. Az őszies vacsoratál mindenkit levesz majd a lábáról és akár köretként, de önmagában is fogyasztható. Gyere és próbáld ki!
Ha spórolósabb alapanyagokból főznél, de azért egészséges is legyen a vacsora, akkor a kelbimbó, cékla, burgonya és a sütőtök jó választás lehet. Sütőben megsütve, egy nagy tál salátával, rizzsel, bulgurral isteni egytálétel, esetleg piláf is készülhet belőlük: nálunk is ezekből az alapanyagokból készül az őszies vacsoratál.
A kelbimbó a hét sztárja, hiszen B1, B2, B6, K, C, és E-vitaminban is gazdag. Kiemelkedően sok benne a béta-karotin is, ezáltal hozzájárul a természetes kollagén termeléshez, erősebbé téve a bőrszöveteket.
Fotó: Pexels
Őszies vacsoratál recept
Hozzávalók: 2 főre
- 200 g bébi sárgarépa
- 150 g kelbimbó (fagyasztott)
- 1 közepes édesburgonya vagy ugyanennyi sütőtök (kb.: 200g)
- 2 kisebb cékla
- 1 bögre (vörös)rizs
- 2 bögre víz
- csipet oregánó
- 1 tk. fűszerpaprika
- só, bors
A szószhoz:
- 60 ml extra szűz olívaolaj
- 2 ev. tahini
- 2 ev. agave/rizsszirup/méz
- 2 ev. dijoni mustár
- 2 ev. citromlé
- 1 ev. almaecet
- pici só, fekete bors
Kép: Németh Anna
Az őszies vacsoratál elkészítése:
- A céklát tedd fel főni. Ez akár 40 percet is igénybe vehet, ezért időnként villával szúrd meg, és ellenőrizd, hogy átfőtt-e. Ha szeretnél egy kis időt spórolni, a céklát akár előző nap is megfőzheted.
- Tedd fel főni a (vörös)rizst 2 bögre vízzel, sóval és egy csipet oregánóval.
- A fagyasztott kelbimbót, miután kiengedett egy kicsit, vágd félbe. Egy grill serpenyőben kevés olajon süsd addig, amíg szép barna színe lesz. Egy kevés sóval ízesítheted.
- A bébi sárgarépát is pirítsd meg a grillserpenyőben, minimális olajon.
- Az édesburgonyát vagy sütőtököt pucold meg, vágd kicsi kockákra. Tedd egy tálba, sózd, borsozd, szórd meg a fűszerpaprikával. Air fryerben vagy sütőben süsd készre 180 °C-on 20 perc alatt.
- Ha a cékla megfőtt, akkor hűtsd egy kicsit le, pucold meg és kockázd fel. Ugyanabban a serpenyőben pirítsd le alaposan.
- A rizst, ha megfőtt szűrd le.
- A szószhoz egy kis tálba keverd össze a hozzávalókat.
- Öntsd mindent egy nagyobb keverőtálba, csurgass rá a szószból. Először csak a felét, kóstold meg, és ha szószosabbra szeretnéd, akkor mehet rá az egész.
- Szórd meg egy kevés szezámmaggal és már tálalhatod is!
Ha kipróbáltad az őszies vacsoratál receptünket, írd meg nekünk, hogy ízlett!
Főkép: Németh Anna