Ha nyár, akkor színes zöldségek, ezzel a nyári sült zöldségek recepttel pedig feldobhatod a repertoárodat és csodás vacsorát tálalhatsz a családnak vagy barátoknak! Alapja a cukkini, ami nem csak rendkívül jól használható a konyhában, de a szervezeted is meghálálja, ha rendszeresen fogyasztod, hiszen 95 %-a élővíz, és még az asztmát is csökkenti!
A cukkíniről:
A cukkini a tök és az uborka keresztezéséből született meg. Nagyon alacsony a kalóriatartalma.
A cukkini számos kedvező élettani hatással rendelkezik, legnagyobb előnye, hogy lúgosító hatása van. Érdemes minél gyakrabban fogyasztani, mert segít helyreállítani a szervezet sav-bázis egyensúlyát.
Javítja az általános egészségi állapotot és a betegségmegelőzésben is segít. Magas lutein tartalmának köszönhetően jótékony hatással van a látásra.
A cukkini 95 %-a élővíz, ami segít a nyári melegben hidratáltnak maradni. Sokféle ásványi anyagot tartalmaz, mint például a kalcium, magnézium, réz, cink, mangán, és ugyancsak sokféle vitamint, úgy mint A, B1, B2, B6, B9 és C-vitamin.
Ráadásul folsavban és rostban gazdag zöldség. Kitűnő antioxidáns forrás, ehhez azonban héjastól kell megenni.
Fotó: Jason Briscoe, Unsplash
Nyári sült zöldségek elkészítése:
Hozzávalók 4 adagra:
- 2 közepes cukkini
- 1 kisebb padlizsán
- 1 fej kaliforniai piros paprika
- 4 közepes újburgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 konzerv (400g) kockázott paradicsom
- 1 konzerv (400g) fehérbab vagy csicseriborsó
- 3-4 evőkanálnyi olívaolaj
- 1 tk. őrölt koriandermag (vagy egészben, mozsárban egy kicsit megtörve)
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
Fotó: Németh Anna
Elkészítése:
- A sütőt kapcsold be 200 °C-ra. Egy tepsit olajozz ki.
- A vöröshagymát apróra kockázd fel.
- A zöldségeket nagyobb/vastagabb szeletekre karikázd, illetve kockázd fel.
- Rakd a tepsibe az összes friss zöldséget, sózd, borsozd és add hozzá a koriandermagot. Ha csak egészben van otthon, akkor érdemes egy mozsárban megtörni.
- Forgasd alaposan össze az egészet és tedd be a sütőbe nagyjából 45 percre. Közben 2-3 alkalommal forgasd át. Ha nagyon lesülne az edényre, akkor egy kevés olajat adhatsz hozzá.
- Ahogy letelt az idő és a zöldségek szélei is szép barnák lettek, add hozzá a paradicsom és a bab (vagy csicseri) konzervet. Keverd ezzel is jól össze, ha kell, fűszerezz utána.
- Tedd vissza a sütőbe még 10-15 percre.
- Ahogy kivetted, szórd meg friss petrezselyemmel.
- Friss kenyérrel, rizzsel, kölessel vagy bulgurral tálald!
Ha a főétel elé kellemesen hűsítő, nyári levest is keresel, nézd meg mentás zöldborsókrémleves receptünket is!
Főkép: Németh Anna