Mindannyian tudjuk, hogy a gyümölcs fogyasztás mennyire fontos része az egészséges táplálkozásnak. De ettől függetlenül sajnos azoknak a tábora a nagyobb, akik nem fogyasztanak eleget. Az iofilizált gyümölcsök erre nyújthatnak megoldást.
A gyümölcsök annak ellenére, hogy finomak és többnyire édesek, mégsem mindenkinek a kedvencei. Van, akinek kiskori rossz élménye fűződik hozzá, de van, aki szimplán megszokásból nem eszik eleget belőlük.
Gyümölcs chipsként
Ma már számtalan variáció létezik, hogy azok is megfelelő mennyiséget fogyasszanak, akik nem rajonganak értük különösebben.
A liofilizált gyümölcsök kicsit olyanok, mintha chipsek lennének, csak nem az egészségtelen, olajban sütött verzióban, hanem frissen és ropogósan.
A liofilizálás, vagyis fagyasztva szárítás egy olyan tartósító eljárás, melynek során a gyümölcsből nagyon alacsony hőmérsékleten kivonják szinte az összes vizet. Ami megmarad: a teljes szárazanyag tartalom, a rostok, a vitaminok, az ásványi anyagok, azaz minden, ami a gyümölcsben jó és hasznos a szervezetünknek.
A liofillizált gyümölcsök sokáig eltarthatók
A liofilizált gyümölcsök óriási előnye a friss gyümölccsel szemben a hosszú eltarthatóság. Az is mellettük szól, hogy nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, aromát, adalékanyagot és tartósítószereket.
A liofilizált gyümölcsöket nassolnivalóként bárhova magaddal viheted, de sütéshez, főzéshez is használhatóak.
Kisgyerekek számára pedig kifejezetten ideális, hiszen ezzel nem tudják magukat összekenni.
Szinte mindegyik gyümölcsből készülhet liofilizált változat, de a legáltalánosabban a málnát, az epret, a banánt és a mangót lehet ebben a formában megvásárolni.
Málna, eper, mangó: liofilizáltan is verhetetlenek
A málna alacsony kalóriatartalmú, de magas rosttartalmú, gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban.
Fotó: Jeremy Bezanger, Unsplash
Kutatások szerint a málna fogyasztása csökkenti a cukorbetegség, a rák, az elhízás, az ízületi gyulladás kockázatát, és még az öregedésgátlásból is kiveszti a részét.
Az eper az egyik legalacsonyabb a kalóriatartalmú gyümölcs, miközben magas rosttartalmú, antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. A benne lévő vitaminok megmaradnak, nem bomlanak le. A gyümölcsök közül az eper tartalmazza a legtöbb C-vitamint.
Fotó: Gianluca Gerardi, Unsplash
Mostanában egyre több kutatás erősítette meg, hogy az eper rendszeres fogyasztása a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is hatékonyan képes csökkenteni.
A mangót nem szokás a kifejezetten diétás gyümölcsök közé sorolni, mivel elég magas a szénhidráttartalma. Viszont a glikémiás indexe nem emeli meg az inzulinszintet, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.
Méregtelenítő hatásának köszönhetően bőrszépítéshez is kiváló, rost tartalma miatt pedig az emésztést segíti.
A banán mellett pedig nem kell érvelni, hiszen talán ez az egyetlen gyümölcs, amit mindenki szeret.
Forrás: gymbeam.hu, viblance.hu
Főkép: Jacqueline Brandwayn, Unsplash