Te bírod a csípőset? Vagy legalább van, hogy megkívánod a chilit? Gondolkodtál már rajta miért nem bírsz leállni vele akkor sem, amikor már alig kapsz tőle levegőt? Nyugi, semmi köze az önsanyargatáshoz, sokkal inkább egy hormonhoz. Lerántjuk a leplet a chili titkáról!
Tegyük tisztába: miért csíp a chili?
Kezdjük ott, hogy a csípős valójában nem egy íz, hanem a nyelveden lévő fájdalomreceptorok reakciója. A csípősség érzete azért keletkezik, mert a kapszaicin a szájban lévő hő- és fájdalomérzékelő receptorok ingerküszöbét lecsökkenti, így a normális testhőmérsékletet is forrónak érzékeljük.
Szintén vizsgálatok támasztják alá, hogy a kapszaicintartalmú ételek rendszeres fogyasztása segít a testsúly- és étvágycsökkentésben, és javítja a fizikai teljesítőképességet.
Fotó: Tanushree Rao, Unsplash
De miért szeretjük annyira?
A kapszaicin hatására a szervezetünk endorfint szabadít fel. A „boldogsághormonnak” keresztelt endorfinok csillapítják a fájdalmat, és kellemes érzést nyújtanak. Ez ugyanaz az anyag, ami izgalmi állapotban, komoly fizikai igénybevétel hatására vagy szex közben termelődik az agyalapi mirigyben, és eufórikus állapotot vált ki. Vagyis egyfajta természetes drog, amelyet a testünk termel.
Nem csoda, ha újra és újra csípős paprikával dobjuk fel az ételeinket.
Mennyire csíp a csípős?
Fajtától függően a chilit a szájban egész eltérően érzékelhetjük. A Scoville-skálát Wilbur Scoville 1912-ben ennek mérésére fejlesztette ki. Úgy gondolta, mérhető az élelmiszerek erőssége, és addig hígította a kivonatot, amíg a tesztelők már nem érzékelték erősnek.
A borsot például tízszeresére kellett hígítania, így a bors a Scoville skálán 10-es értékkel szerepel. Egyes chili fajtáknak viszont több, mint 100.000 feletti a Scoville értéke!
A világ jelenleg legnagyobb Scoville-számmal rendelkező paprikája a Carolina Reaper, 2,2 millióval, majd a Trinidad Moruga, körülbelül 1,6 millióval.
Világhírű chili magyar családi vállalkozástól
Ha minőségi és finom chilit szeretnél kóstolni, és fontos számodra a magyar termékek támogatása, ajánljuk figyelmedbe a Gabko chilit.
Semmi sallang, csak a világ legerősebb chilipaprikái!
A megszállottság 2011 nyarán egy Habanero paprika elfogyasztásával kezdődött Nagy Gábornál, a Gabko megálmodójánál. Szerette volna az ételeit feldobni, és a chili valódi ízét, erejét kihasználni, kizárólag természetesen, hozzáadott adalékanyag nélkül. Néhány chili palántával kezdte, ma pedig már egy egész termőföld áll a rendelkezésére.
A GaBko Chili név ma már a családját jelenti, mert felesége és gyermekei nélkül már régen nem bírná a hivatássá vált „hobbiját”.
Miért olyan különleges a Gabko chili?
Egyrészt sorra nyeri a neves versenyeket a termékeivel, mégpedig nemzetközi mezőnyben. Emellett folyamatosan megújuló kínálattal színesíti a piacot: chilije megtalálható már különleges csokikban, chutneyban, lekvárokban és szószokban. A szószokat húsok mellé, zöldséges ételekhez, de akár fagyira is jó szívvel ajánljuk – igen, kipróbáltuk!
Egyre több helyen találkozhattok a chilikkel, hiszen már éttermek is nyitottak a kistermelő szenzációs termékeivel.
A szerkesztőség személyes kedvence a GABKO & ZIP’S ALE MANGO HABANERO HOTSAUCE
A habanero és mangó friss, gyümölcsös íze, és a sörkomló fanyarsága teszi teljessé ezt az igazi szószkülönlegességet, ami szó szerint a „Világ legjobb chiliszósza”
A 2018-as World Hot Sauce Awards-on ugyanis nem csak a gyümölcsös chiliszósz kategóriában aratott győzelmet, hanem a verseny összes kategóriája felett elnyerte a „Best Hot Sauce in the World” címet!
A sikert a 2020-as Texasi Zest Fest Fiery Foods Awardson megismételte, ahol szintén díjat kapott, továbbá az Angliai GREAT TASTE AWARDS-on, ahol rögtön 2! csillagot zsebelt be!
Főkép: Shutterstock