A karácsonyi menü összeállítása lássuk be, nem feltétlenül hálás feladat. Főleg akkor, ha szeretnénk minden évben valami újjal előrukkolni. Mai receptjeinkkel ezt szeretnénk megkönnyíteni, és ehhez nem félünk nemzetközi vizekre evezni!
Halászlé, töltött káposzta, sült kacsa, vagy hal, és az elmaradhatatlan bejgli: a hagyományos magyar karácsonyi menü alapdarabjai. De mit tesznek szenteste az asztalra más országokban?
Svédországban az ünnepi időszak már december 13-án, Luca napján elkezdődik. Ezen a napon szolgálja fel (a hagyomány szerint a család legidőseb lánya) a 13. század óta készített Luca napi svéd sáfrányos, mazsolás, S-alakban feltekert brióst, melynek a neve lussekatt (Luca macskája).
Japánban meglepő módon KFC-s csirkével ünneplik a karácsonyt.
Olaszországban a tengeri ételek (főleg kagylók, rákok) kapnak főszerepet. De sok családban szolgálnak fel sült kappant, pulykasültet, borjút, tésztákat, sőt akár pizzát is.
Lengyelországban szinte minden asztalon megjelenik ilyenkor a céklaleves, gombával töltött tésztával, de nagyon népszerű a káposztával és gombával töltött pirog, a hering és a töltött káposztalevél is.
Ha a fenti ötletek még nem győztek meg, de szívesen kísérleteznél idén karácsonykor a világ ízeivel, a következő 3 recepttel nem lőhetsz mellé.
A világ ízei karácsonyi menü első fogása: Chilis édesburgonya krémleves
Miért ne kerülhetne a karácsonyi asztalra egy finom, melengető, és pikáns leves? Ez a chilis édesburgonya krémleves pont ilyen.
Fotó: tudatosanelni.hu
Hozzávalók 3-4 adaghoz:
- 5 édesburgonya
- 1 liter zöldségleves alaplé
- 1 kis fej vöröshagyma felaprítva
- 1 gerezd fokhagyma
- egy csipet habanero chili
- 100 g natúr kesudió
- 1 ek. citromlé
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Az édesburgonyákat mosd meg és egyben, héjastól süsd meg 200C°-on kb. 20 perc alatt. A kesut forrásban lévő vízbe áztasd.
- Egy lábasban 1 evőkanál olívaolajon kezdd el párolni a felaprított vöröshagymát. Ahogy barnulni kezd, önts rá 0,5 dl vizet, és ebbe reszeld bele a fokhagymát, majd sózd és borsozd.
- A megsült és kissé kihűlt édesburgonyát hámozd meg és tedd egy turmixba. Öntsd hozzá a hagymás levet, majd önts rá annyit a zöldségleves alapléből, hogy vigye a gép.
- Turmixold teljesen simára, majd öntsd vissza a lábasba, és szórj bele egy csipet habanero chilit (vagy más chilit). Sózd, ha kell és öntsd rá a maradék zöldséglevest is.
- A kesudiót szűrd le és tedd turmixba. Adj hozzá egy kevés sót és borsot, majd facsarj rá egy kis citromlevet és kevés vizet. Addig turmixold csak, amíg a gép kis darabokra töri a kesut. Ezután adj még hozzá annyi vizet, hogy tejszín állagú legyen, majd nagyobb fokozaton teljesen krémesítsd.
- A kesus masszából tegyél két-három evőkanálnyit a levesbe és forrald fel. Ezzel készen is vagy.
A világ ízei karácsonyi menü második fogása: Grillezett karfiolos buddha tál „pulled pork”-kal
Egy ekkora adag saláta karfiollal, brokkolival, minden földi jóval csakis egészséges és laktató lehet. Tényleg így van: ha valaki meg tud enni egy ekkora adagot a karácsonyi menü főfogásaként, utána már a bejgli is lassabban fog csúszni. 🙂
Fotó: tudatosanelni.hu
Hozzávalók 2-3 adaghoz:
A „Pulled pork”-hoz
- 300 g laskagomba
- 2 gerezd fokhagyma
- 60 ml BBQ szósz
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 tk. füstölt pirospaprika
- nagy csipet só
- cayenne bors
A Buddha tálhoz
- 1 közepes fej karfiol
- 1 fej brokkoli
- 1 nagy fej római saláta (vagy amilyet szeretnél)
- 1 nagy marék friss spenót
- maradék kesu szósz a leves receptjéből
- fekete és normál szezámmag, napraforgó mag
- 1/2 citrom leve
- kevés extra szűz olívaolaj
- só, bors
Elkészítés:
- Először készítsd el a tépett gombát. Kapcsold be a sütőt 200 C°-ra. Mosd meg a gombákat és tépkedd a kezeddel, vagy villával csíkokra. Legyen olyan az állaga, mint a tépett húsé, hiszen ez végül is az, csak gombából.
- Add hozzá a fűszereket, kivéve a BBQ szószt, keverd alaposan el az olajjal és tedd tepsibe.
- A karfiolt szedd kicsi rózsáira. Lobogó sós vízben főzd kb. 5 percig, majd szedd ki. Kevés olajjal, sóval, borssal és citromlével keverd át, ez is mehet a sütőbe a gomba mellé. Süsd, amíg a gomba és a karfiol is megbarnul egy kicsit.
- A brokkolit szedd rózsáira és a karfiolos forró, sós, borsos vízben kb. 5 percig főzd, majd szűrd le és tedd félre.
- Ha kész a gomba, akkor a BBQ szószt tedd egy serpenyőbe a fokhagymával és melegítsd fel. Öntsd bele a gombát, forgasd át és süsd 3-5 percig.
- Mosd meg a salátát és a spenótot. Bélelj ki vele egy tányért, erre szedd rá a karfiolt, a brokkolit és a „pulled pork-ot”. Ha van otthon akkor egy fél avokádót is tehetsz mellé.
- Locsold meg a kesu szósszal, őrölj rá egy kis borsot és csavarj rá még egy kevés citromot.
- Szórd meg a fekete, a normál szezám- és napraforgómaggal, és tálalhatod is!
A világ ízei karácsonyi menü desszertjei: Karácsonyi chia pudingok
A chia pudingot könnyű és gyors elkészíteni, nem telít el úgy, mint a bejgli, ráadásul még az asztalon is jól mutat: gyönyörű desszert lehet a karácsonyi menü végén.
Narancsos- csokis chia puding
Fotó: tudatosanelni.hu
Hozzávalók 1 adaghoz (1 adag egy főnek elegendő):
- 3 evőkanál chia mag
- 3/4 bögre növényi tej (kivéve rizstej, azzal tényleg nem finom)
- 2 ek. juharszirup/rizsszirup/agave/
- 2 ek. holland kakaópor
- 1 tk. narancslé
- kevés reszelt narancshéj
- a tetejére: csokicsepp, törökmogyoró, növényi tejszínhab stb.
Elkészítés:
- Egy kis tálban keverd el alaposan a chia magot, a növényi tejet és minden mást is, kivéve, amit díszítésnek fogsz használni. Tedd félre 10 percre.
- Keverd át és töltsd át kb. 2 decis pohárba, egy kisebb befőttesüvegbe vagy amiben szervírozni szeretnéd. A chia magnak kell néhány óra, amíg megdagad, így érdemes reggel ezzel kezdeni, vagy már előző este elkészíteni.
- Díszítsd kedvedre tálalás előtt.
Mogyoróvajas-almás chia puding
Fotó: tudatosanelni.hu
Hozzávalók 1 adaghoz (1 adag egy főnek elegendő):
- 3 ek. chia mag
- 3/4 bögre növényi tej
- 2 ek. juharszirup/agave/rizsszirup
- 1/2 tk almás pite fűszerkeverék (fahéj és szegfűbors keveréke)
- 1 ek. mogyoróvaj
- tetejére: alma kockák, dió/pekándió, fahéj
Az elkészítés teljesen megegyezik az előző receptével.
Ha inkább mégis maradnál a klasszikus magyar fogásoknál, de vinnél bele egy csavart és húsmentesen készítenéd az ételeket, ne hagyd ki ezeket a recepteket se!