Ha a klasszikus mézeskalács mellé szeretnél még valamilyen karácsonyi sütit, egyben kipróbálni valami újat, itt kezdd! A tojás és tejmentes, azaz vegán mézeskalácsos foszlós csigák feldobják majd a napodat és a család sem fog tudni neki ellenállni. A receptért csak görgess lejjebb.
A karácsony nem telhet el fűszeres, kalácsszerű finomság nélkül. A fahéjas vagy kakaós csiga mellé próbálj ki újdonságokat is: a mézeskalácsos foszlós csigák téged is rabul ejtenek majd! Egy kellemes könyvvel bekuckózva, ezt a sütit majszolva igazán karácsonyi hangulatba lehet jönni. Ha a bejglit rendeled valahonnan, akkor erre is lesz időd!
![mézeskalácsos foszlós csigák](https://lifeandbody.hu/wp-content/uploads/2022/12/kep2.jpeg)
Így készülnek a mézeskalácsos foszlós csigák
Hozzávalók:
Tészta:
- 450 g liszt
- 250 ml langyos növényi tej (szója, zab, mandula)
- 60 g langyosra olvasztott margarin (vagy vegán vaj)
- 50 g almaszósz
- 40 g nádcukor
- 1 csomag (7g) száraz élesztő vagy 25 g friss
- 1 tk. só
Töltelék:
- 120 g cukor
- 60 g épphogy megolvasztott vegán vaj vagy margarin
- 50 g aszalt gyömbér vagy áfonya
- 2 tk. fahéj
- 2 tk. gyömbér por
- kevés őrölt szegfűszeg
Elkészítés:
Ehhez a recepthez jól fog jönni, ha van dagasztógéped, mert nagyon ragacsos lesz a tészta!
- A gép keverőtáljába szitáld a lisztet. Add hozzá a szárított élesztőt, sót és keverd jól össze.
- Egy másik tálba mérd ki a cukrot, add hozzá az almaszószt, a megolvasztott vajat és a langyos növényi tejet. Keverd el, hogy a cukor megolvadjon.
- Öntsd a folyékony hozzávalókat a szárazhoz és tedd a gépbe. Nagyjából 5 percig kevertesd közepes erősséggel.
- Ha kézzel dolgozol, érdemes a kezedet és a felületet is nagyon kevés olajjal bekenni.
- Miután bedagasztottad, takard le jól és keleszd 1-1,5 órán át langyos, meleg helyen.
- Eközben készítsd el a tölteléket. A cukrot és a fűszereket keverd jól össze, a vajat épphogy olvaszd meg, hogy kenhető állagú legyen. Mérd ki az aszalványodat.
- Egy kerek tortaformát bélelj ki sütőpapírral
- Ha lejárt a kelesztési idő és legalább duplájára kelt a tészta, akkor enyhén lisztezett felületre borítsd a tésztát. Nyújtsd 1 cm vastagra és téglalap alakúra.
- Kend meg a langyos vajjal és szórd meg a fűszeres cukorral. Ezután oszlasd el rajta az aszalványt.
- A hosszabbik éle mentén tekerd fel, viszonylag szorosan, majd vágd fel 2-3 cm-ként. Helyezd egymás mellé a formában.
- Keleszd megint 30-45 percig, majd 180 °C-on 28-30 percig süsd.
- De lefóliázva el is teheted a hűtőbe és másnap reggel is kisütheted. Sütés előtt 1 órát pihenjen a pulton.
- Sütés után hagyd a formában kihűlni, majd tedd rácsra. Ilyenkor megszórhatod még porcukorral.
Jó étvágyat!
Főkép: Németh Anna