Ha meghallod, hogy húsvéti menü, leggyakrabban egy színes tál jut eszedbe sonkával, tojással és egy nagy adag tormával. Azonban, ha valamikülönlegesebb ételt varázsolnál inkább az ünnepi asztalra, próbáld ki ezt a megunhatatlan és tartalmas húsvéti ebédet. Recept a cikkben!
Mézes, mustáros báránysült kakukkfüves mázzal
Hozzávalók:
- 2,5 kg báránycomb
- 2 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
- 1/4 csésze (60 ml) olívaolaj
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 2 tk kakukkfű
- 2 db vöröshagyma, meghámozva, 1 cm-es szeletekre vágva
- 1 kg kockára vágott burgonya, meghámozva, apróra vágva
- 1 kg sütőtök kimagozva, nagy szeletekre vágva
- 20 dkg zöldborsó
- Friss kakukkfű gallyak a tálaláshoz
Elkészítés:
- A sütőt melegítsd elő 200 C-ra. Egy tepsit vajazd ki, majd béleld ki sütőpapírral.
- A hús elkészítése:Vágj néhány 1 cm mély vágást a bárány bőrébe, és nyomj mindegyik résbe egy-egy gerezd fokhagymát. Ezután keverj össze 2 evőkanál olajat, mézet, mustárt és kakukkfüvet egy kis tálkában. Szórj bele sót és borsot is. Ezzel a mézes keverékkel alaposan kend meg a bárányt. A már előre felvágott hagymást szórd szét egy rétegben egy nagy méretű serpenyő alján, majd helyezd rá a bárányt. Alufóliával lefedve süsd35 percig a sütőben.
- Köret elkészítése:Eközben acikkekre felvágott burgonyáttedd bele egy fazék sós, forrásban lévő vízbe. Főzd 10-15 percig, addig amígenyhén megpuhul. Majd vedd ki a burgonyát a vízből és egy serpenyőben süsd addig, amíg egy finom kéreg nem lesz mindegyik szélén.
- Sütés:Ezután az enyhén megpirult burgonya gerezdeket helyezd el a bárány körül a tepsiben, locsold meg a maradék olaj felével és sózd meg. Az előre felvágott sütőtök szeleteket is tedd a sülthús köré. Fedd le alufóliával és süsd még további 45 percig, hogy a bárány közepesen sült legyen. Majd vedd ki az egészet a sütőből és pihentesd 15 percig.
- Díszítés, tálalás:A bárány tetejére tegyél friss kakukkfüvet, szeleteld fel és tálald a sült burgonyávalés a sütőtök szeletekkel.
- Párolt zöldség elkészítése: Párold meg a zöldborsót, ami, ha elkészül, akkor szórd az étel köré a tányéron. Ha valaki szeretné, helyettesítheti a tányérján a burgonyát zöldborsóval.
A báránysült elkészítése elsőre bonyolultnak tűnhet, de ha szeretnéd elkápráztatni a húsvéti vendégeidet, akkor feltétlenül próbáld ki!
Forrás: www.taste.com
Ha pedig jól laktatok, akkor irány egy kis utazás, kirándulás!