Friss, üde, élénk zöld és mennyeien krémes? Igen, a mentás zöldborsókrémleves pont ilyen. Június végén jelenik meg a piacokon a friss zöldborsó, érdemes ilyenkor a kedvenc helyedre ellátogatni és venni belőle. Amikor még zsenge, nyersen csemegének is kitűnő!
A zöldborsóról
Tudtad, hogy a zöldborsó szabályozza a vérnyomást? Segít a fáradékonyság, vérszegénység leküzdésében, magas vastartalma révén javítja az immunrendszerünk átmeneti gyengeségét.
Kiemelkedő a vitamintartalma (A-vitamin, B-vitamin-csoport, C-vitamin, E-vitamin, folsav). Ásványi anyagai közül a magnézium tartalma említésre méltó, ami segíti a kalcium felszívódását és beépülését, valamint a csontok és izmok erősítését, gyógyítását. Nagy mennyiségben tartalmaz továbbá vasat, káliumot, foszfort, kalciumot, cinket és mangánt is.
Hatóanyagai erősítik érrendszerünket, segítik a zsírok és fehérjék lebontását. Magas fehérje tartalma miatt kitűnő állati fehérje helyettesítő.
Rengeteg módon elkészítheted, nálunk most zöldborsókrémleves készült belőle!
Fotó: Németh Anna
Így készül a mentás zöldborsókrémleves
Hozzávalók 4 főre:
- 1 kg friss borsó (héjastól) vagy 600 g fagyasztott borsó
- 1 fej vöröshagyma
- 4 közepes burgonya
- 1 marék friss menta
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1,5 l zöldségleves alaplé vagy 1,5 l víz + egy bio zöldségleves kocka
- só, bors
Elkészítése:
A friss zöldborsót fejtsd ki a héjából. Mindeközben aprítsd fel a hagymát és kevés olajon vagy vízen dinszteld meg üvegesre.
A burgonyákat kockázd fel és add a hagymához. Kapcsolj magas lángra és pirítsd le 1 perc alatt. Ezután öntsd fel az alaplével. Sózd és borsozd kedvedre.
Ha a krumpli félig megfőtt, akkor add hozzá a borsót. Főzd készre nagyjából 10 perc alatt, de kóstold meg, hogy minden megfőtt-e. Ha kell, fűszerezz még utána.
A fűszernövényeket alaposan aprítsd fel.
A levest botmixerrel vagy turmix segítségével krémesítsd. A végén add hozzá a friss mentát és a petrezselymet.
Langyosan vagy szobahőmérsékleten tálald, egy kevés szezámmaggal.
Jó étvágyat!
@lifeandbodymagazine Mentás zöldborsókrémleves???? #vegán #vegánrecept #magazine #recpet #fyp
Főkép: Farhad Ibrahimzade, Unsplash