Ha csak fél órád van vacsorát készíteni, de valami különlegeset ennél, akkor mindenképpen próbáld ki a legújabb receptünket! Az édesburgonyás-gombás curry még a veganuárba is beilleszthető, hiszen 100%-ban növényi étel.
Az édesburgonyáról már írtuk egy szuper cikket, de mi a helyzet a gombával?
Tudtad, hogy a gomba kitűnő vírusírtó is?
„A gombák serkenthetik az immunműködést. Egy ausztrál kísérletben kiderült, hogy azoknak az alanyoknak a nyálában mért IgA-szint – ezek az antitestek semlegesítik a vírusokat, és megakadályozzák, hogy bekerülhessenek a szervezetbe -, akik mindennap ettek egy bögrényi főtt csiperkegombát, akár ötven százalékos emelkedést mutatott. Úgy tűnik, hogy ezek az alanyok ennek köszönhetően kevesebb vírusfertőzést kaptak el.” – írja Dr. Michael Greger a Hogy ne halj meg című könyvében.
De mit készíts ezekből a fantasztikus alapanyagokból? Ez az édesburgonyás-gombás curry nem okoz majd csalódást!
Így készül az édesburgonyás-gombás curry
Hozzávalók:
- 250 g laskagomba
- 4 közepes édesburgonya vagy egy nagy (nagyjából 1 kg)
- 100 g földimogyoró (mozsárban kicsit megtörve)
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 cm gyömbér
- ½ fej lilahagyma
- ½ liter zöldségleves alaplé (Vegeta+víz is jó)
- 3-4 ev. kókuszkonzerv
- 3 ev. szójaszósz
- 3 ev. olívaolaj
- 1 lime leve
- 1 ev. kurkuma
- ½ – 1 tk. chilipaprika (vagy cayenne bors)
- só, bors
Fotó: Németh Anna
Tálaláshoz:
- rizs vagy más gabona
- naan kenyér
Édesburgonyás-gombás curry elkészítése:
A lilahagymát, gyömbért, fokhagymát aprítsd finomra.
Egy lábasban hevítsd fel az olajat és szórd bele a kurkumát, chilit, sót, borsot és közepes lángon pirítsd egy kicsit meg.
Zúdítsd rá a hagyma, gyömbér, fokhagyma keveréket és pirítsd meg, amíg illatozni nem kezd.
A mogyorót egy mozsárban kicsit törd meg, majd add a gyömbéres keverékhez.
Mindeközben vágd fel az édesburgonyát és tépkedd szét a laskagombát.
Tedd a serpenyőbe a burgonyát és a gombát, majd öntsd hozzá a zöldségleves alaplevet és a szójaszószt.
Főzd meg nagyjából 20 perc alatt. Ahogy készen van, kanalazd bele a kókuszkonzervet és locsold meg a lime levével.
Köretként főzhetsz ki rizst vagy készíthetsz naan kenyeret.
Jó étvágyat!
Főkép: Németh Anna