Life & Body
  • Divat
  • Kultúra
    • Zene
    • Szórakozás
    • Könyv
    • Novella
  • Életmód
    • Egészség
    • Szépség
    • Utazás
    • Gasztro
    • Otthon
    • Mozgás
    • Kipróbáltuk
  • Psziché
    • Kapcsolatok
    • Anyaság
    • Önismeret
    • Szexualitás
  • Üzlet
    • Pénzügy
    • Vállalkozás
    • Tech
    • Karrier
  • Komolyan
    • Jövő
    • Interjú
  • Podcast
  • Asztrológia
Life & Body
  • Divat
  • Kultúra
    • Zene
    • Szórakozás
    • Könyv
    • Novella
  • Életmód
    • Egészség
    • Szépség
    • Utazás
    • Gasztro
    • Otthon
    • Mozgás
    • Kipróbáltuk
  • Psziché
    • Kapcsolatok
    • Anyaság
    • Önismeret
    • Szexualitás
  • Üzlet
    • Pénzügy
    • Vállalkozás
    • Tech
    • Karrier
  • Komolyan
    • Jövő
    • Interjú
  • Podcast
  • Asztrológia
Nincs találat
Mutasd az összes eredményt
Life & Body

Magas minőség és szaktudás etikus forrásból: így alakult ki hazánkban a specialty kávé kultúrája

Szerző Németh Anna
2022.03.22.
0
Megosztás a FacebookonMegosztás a Twitteren

Ma már lépten-nyomon szembejön, de tudod, mit jelent a specialty kávé, mi különbözteti meg hagyományos társaitól és hogyan terjedt el a világban és hazánkban az újhullámos kávéfogyasztás?

Ahogy erről egy előző cikkünkben is szót ejtettünk, hazánk kávékultúráját három nép is befolyásolta. A törökök hozták be hozzánk, általuk ismertük meg a kávét. Az olaszok pörkölési technikáját átvéve sokáig jelentette – és jelenti sok helyen még ma is – a presszó magát a kávét. Az osztrák, azaz a bécsi kávéházak mintájára itthon is megépült kávéházakban pedig a kávézás kultúrája is kialakult. A 2010-es évek elején berobbant újhullámos kávézók viszont egy más fajta kultúra alapjait tették le hazánkban, aminek népszerűsége azóta is töretlen. Ismerd meg közelebbről ezt a világot!

Mi a specialty kávé?

A specialty kávé, mint név a 2000-es évek elején jelent meg az USA-ban. Amerika és Ausztrália voltak az úttörői ennek a mozgalomnak. A specialty kávé magasabb minőséget jelent úgy a kávé pörkölésében, mint az elkészítésében: a még pörkölés előtt álló kávébabok eredete és beszerzése, a professzionális kávégépek használata és a barista tudása mind részét képezik az aromás fekete nedű minőségi besorolásának.

Az olasz kávékultúrában meghatározóak az arabica-robusta keverékek. Specialty kávé viszont csak arabica lehet. Ugyanezt a minőségi szintet a robusta esetén fine robustának hívják, ez a minőség már megkaphatja a specialty minősítést.

Ezek isérdekelhetnek

Cukor- és gluténmentes palacsinta turmixból – egyszerűen, finoman, tudatosan

Cukor- és gluténmentes palacsinta turmixból – egyszerűen, finoman, tudatosan

2025.05.18.
Egészséges falatok az ünnepi asztalra!

Egészséges falatok az ünnepi asztalra!

2025.04.20.
Mézes, mustáros báránysült kakukkfüves mázzal – ínycsiklandó falatok húsvétra!

Mézes, mustáros báránysült kakukkfüves mázzal – ínycsiklandó falatok húsvétra!

2025.04.13.
Tavaszi újhagymaleves – egyszerű, olcsó, gyógyító eledel és még finom is

Tavaszi újhagymaleves – egyszerű, olcsó, gyógyító eledel és még finom is

2025.03.23.
Továbbiak

specialty kávé

Fotó: Shutterstock

Ebben a világban a fair trade is valódi jelentéssel bír: a fenntarthatóságra és a méltányos kereskedelemre törekvés a specialty kávé esetében alapvetések.

A klímaváltozás hatása a kávéra

Kávétermesztésre alkalmas területeket elsősorban a Baktérítő és a Ráktérítő között találunk, de a növekvő kereslet és egyre kiszámíthatatlanabbá váló időjárás miatt a peremterületeken is egyre inkább kísérleteznek a termesztéssel. A növény ugyanakkor érzékeny a fagyra, termesztése ezért csakis a miénknél melegebb éghajlaton jöhet szóba.

A robusta ellenállóbb, igénytelenebb, sík vidéken is megterem, emellett magasabb a koffeintartalma, ennek köszönhetően kevésbé érzékeny a kártevőkre. A változékony időjáráshoz alkalmazkodva és előnyös tulajdonságai miatt ezért egyre inkább ezzel a fajtával foglalkoznak a termelők.

Mivel a kávé fontos része a hétköznapjainknak, és – csak hogy párat említsünk – Brazília, Kolumbia, Vietnám és Etiópia gazdaságának, teljesen eltűnni nagy valószínűséggel nem fog.

A klímaváltozás miatt ugyanakkor egyre kreatívabb megoldásokra lesz szükség a termesztésére. A tömegtermelés veszélyben van, de fenntarthatósági szempontokat is figyelembe véve a specialty kávé fogyasztói oldalról is előnyösebb választás: ha a kávézó, vagy a pörkölő tulajdonosa nem is áll közvetlen kapcsolatban a termelővel, mégis fenntartható és etikus módon jut hozzá az alapanyaghoz.

Specialty kávé kultúra hazánkban

specialty kávé

Fotó: My Little Melbourne

Magyarországon 2012-2013-ban jelentek meg az első specialty kávézók, akik akkoriban még külföldi kávépörkölőkkel dolgoztak, majd 2013-2014-ben indult el a hazai specialty kávépörkölés.

Az elsők között nyitott a Melbourne mellett a My Little Melbourne specialty kávézó 2012-ben. Őket követte a Tamp&Pull, az Espresso Embassy, majd a Fekete és a Madal. Az újhullámos baristák célja azóta is változatlan: kihozni a kávéból a lehető legjobbat, úgy, hogy az a kávé fajtájára és a termőterületre jellemző tulajdonságokat visszaadja.

A specialty kávé népszerűsége az első újhullámos kávézók megjelenése óta észrevehetően növekszik: hazánkban már 157 kávézóban várnak minket magas minőségben elkészített koffein bombákkal.

A specialty kávé kultúra emellett a háztartásokba is beszivárgott. Egyre többen szeretnének otthonra is helyi pörkölőtől vásárolni, hozzájárulva ezzel a termelők jobb életminőségéhez és az innováció fejlesztéshez, támogatva a fair trade elterjedését.

Ha kíváncsi vagy, hogy Budapesten és vidéken hol lelhetőek fel specialty kávézók, akkor jó szívvel ajánljuk Magyarország specialty kávé kalauzát.

Cimkék: életmódkávé kultúrakávézóspecialty
Előző bejegyzés

Ma van a víz világnapja

Ezek is érdekelhetnek

„Ilyen elszálló árak mellett már egy 16 éves Corolla is befektetés” – így csapódik le az orosz-ukrán háború az autóiparban

Németh Anna

Németh Anna

A vegán életmódról, növényi receptekről és környezettudatosságról írok, amellett, hogy a weboldalam és az énmárkámat is építem. Számomra a legfontosabb a fenntartható, tudatos élet kialakítása és bemutatása. Emellett 3 vegán szakácskönyv büszke szerzője vagyok. Minden nap jógázom, cukrász is vagyok és imádok a konyhában tevékenykedni.

Kapcsolódó cikkek

Cukor- és gluténmentes palacsinta turmixból – egyszerűen, finoman, tudatosan
Gasztro

Cukor- és gluténmentes palacsinta turmixból – egyszerűen, finoman, tudatosan

Szerző Magyar Viktória
2025.05.18.

A palacsinta sokunk kedvence, de a hagyományos változat helyett egyre többen keresik az egészségesebb, cukormentes verziókat. Ez a palacsinta recept azonban bebizonyítja, hogy az egészséges nem jelent lemondást – gluténmentesen, növényi tejjel,...

Részletek
Egészséges falatok az ünnepi asztalra!
Gasztro

Egészséges falatok az ünnepi asztalra!

Szerző Magyar Viktória
2025.04.20.

A húsvét nem csupán a locsolkodásról és a hímes tojásokról szól, hanem az ízletes ételekről is, amelyek ilyenkor különleges hangulatot varázsolnak az otthonunkba. Az ünnepi reggeli középpontjában legtöbbször a sonka és a...

Részletek
Mézes, mustáros báránysült kakukkfüves mázzal – ínycsiklandó falatok húsvétra!
Gasztro

Mézes, mustáros báránysült kakukkfüves mázzal – ínycsiklandó falatok húsvétra!

Szerző Bedő Zsuzsanna
2025.04.13.

Ha meghallod, hogy húsvéti menü, leggyakrabban egy színes tál jut eszedbe sonkával, tojással és egy nagy adag tormával. Azonban, ha valamikülönlegesebb ételt varázsolnál inkább az ünnepi asztalra, próbáld ki ezt a megunhatatlan...

Részletek
Tavaszi újhagymaleves – egyszerű, olcsó, gyógyító eledel és még finom is
Gasztro

Tavaszi újhagymaleves – egyszerű, olcsó, gyógyító eledel és még finom is

Szerző Life&Body
2025.03.23.

Az újhagyma az egyik legfrissebb és legkíméletesebb hagymafajta, amelyet tavasszal érdemes beépíteni az étrendünkbe. Tele van vitaminokkal, könnyen emészthető, és finom, lágy íze miatt sokféleképpen felhasználható. Egy forró, tavaszi újhagymaleves nemcsak lélekmelegítő,...

Részletek
Ezek is érdekelhetnek
orosz-ukrán háború az autóiparban

„Ilyen elszálló árak mellett már egy 16 éves Corolla is befektetés” – így csapódik le az orosz-ukrán háború az autóiparban

terhességi stressz

Milyen hatással lehet a terhességi stressz a gyermekek életére?

Nincs találat
Mutasd az összes eredményt

Hírlevél feliratkozás

Népszerűek

  • vibrátor

    „A vibrátort nem azért veszi a nő, hogy kiváltsa a férfit” – az ország első női szexshopjában jártunk

    37243 megosztás
    megosztás 14897 Tweet 9311
  • Ezt kérd a fodrászodtól: a 4 legjobb tavaszi frizuratrend

    29885 megosztás
    megosztás 11953 Tweet 7471
  • Miről szól valójában a megcsalás? Ez a 8 ok állhat a háttérben

    25885 megosztás
    megosztás 10354 Tweet 6471
  • Életem 12 legjobb szokása: Tomán Szabina elárulja kiegyensúlyozottságának titkát

    23782 megosztás
    megosztás 9511 Tweet 5944
  • Szexuális fantáziák: baj, ha nincsenek? Mit jeleznek, ha vannak?

    16942 megosztás
    megosztás 6776 Tweet 4235
lifeandbody-logo-square

© 2024 Life and Body

Sütibeállítások

Hasznos

  • Karrier
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Sütiszabályzat
  • Tartalom felhasználása
  • Felhasználási feltételek
  • Kapcsolat
  • Hírlevél feliratkozás
  • LB ikon a kezdőképernyődre!
  • Legyél a szakértőnk!

Kövess minket!

Ügynökségi értékesítési képviselet:Adaptive Media

Nincs találat
Mutasd az összes eredményt
  • Divat
  • Kultúra
    • Zene
    • Szórakozás
    • Könyv
    • Novella
  • Életmód
    • Egészség
    • Szépség
    • Utazás
    • Gasztro
    • Otthon
    • Mozgás
    • Kipróbáltuk
  • Psziché
    • Kapcsolatok
    • Anyaság
    • Önismeret
    • Szexualitás
  • Üzlet
    • Pénzügy
    • Vállalkozás
    • Tech
    • Karrier
  • Komolyan
    • Jövő
    • Interjú
  • Podcast
  • Asztrológia

© 2021 Life and Body

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?