Nincs mese, lencsét szilveszterkor enni kell, vagy ha nem lencsét, akkor mákos kalácsot, mert kell valami szerencsét hozó, szapora szemű étel.
Mivel a mákos bejgli okán a mákkal már pont tele vagyunk, jöjjön inkább egy kis lencse. Most leves formájában, hiszen jól is esik a gyomornak egy kis bélelő leves, főleg, ha kíméletesebb verzióban főzzük, amelyben több a zöldség, mint a hüvelyes.
Hozzávalók
- 150 gr vöröslencse
- 1 közepes hagyma
- 3 szál nagy sárgarépa
- 1 szál petrezselyem zölddel együtt
- 2-3 édes burgonya
- 1 evőkanál olaj
- 1-2 babérlevél
- kevés fokhagyma, zöldhagyma
Elkészítés:
A lencsét alaposan mossuk meg, válogassuk is át, hogy ne maradjanak benne szennyeződések, mert olykor található benne más gabona vagy más egyéb hüvelyes termények szemei. Ha barna lencsét választunk, akkor érdemes beáztatni a lencsét előzős este, de a sárga lencsét nem szükséges.
Pucoljuk meg a zöldségeket, a répát karikázzuk hajszálvékonyra, hogy együtt tudjon megpuhulni a lencsével.
A vöröshagymát is kockázzuk apróra, kevés olajon (olíva vagy kókusz) pirítsuk le, majd mehet bele a lencse, a karikákra vágott répa, a petrezselyem is (nagyobb darabokra vágva), meg a petrezselyem zöld fele. mehetnek bele a fűszerek is, a só is. Öntsük fel langyos vízzel. Forraljuk fel, majd csendes lángon még főzzük egy 30 percet.
Ennél több idő nem is kell a finom, zöldséges, gyomorkímélő, lélek melengető szilveszteri lencse levesünknek.
Azt nem tudjuk, szerencsét hoz e, – szívből reméljük és kívánjuk olvasóinknak, de egészséget biztosan hoz. Elvégre csupa-csupa egészséges hozzávalóból főzzük.
Főkép: Shutterstock