Life & Body
  • Divat
  • Kultúra
    • Zene
    • Szórakozás
    • Könyv
    • Novella
  • Életmód
    • Egészség
    • Szépség
    • Utazás
    • Gasztro
    • Otthon
    • Mozgás
    • Kipróbáltuk
  • Psziché
    • Kapcsolatok
    • Anyaság
    • Önismeret
    • Szexualitás
  • Üzlet
    • Pénzügy
    • Vállalkozás
    • Tech
    • Karrier
  • Komolyan
    • Jövő
    • Interjú
  • Podcast
  • Asztrológia
Life & Body
  • Divat
  • Kultúra
    • Zene
    • Szórakozás
    • Könyv
    • Novella
  • Életmód
    • Egészség
    • Szépség
    • Utazás
    • Gasztro
    • Otthon
    • Mozgás
    • Kipróbáltuk
  • Psziché
    • Kapcsolatok
    • Anyaság
    • Önismeret
    • Szexualitás
  • Üzlet
    • Pénzügy
    • Vállalkozás
    • Tech
    • Karrier
  • Komolyan
    • Jövő
    • Interjú
  • Podcast
  • Asztrológia
Nincs találat
Mutasd az összes eredményt
Life & Body

Lélekmelengető ételek borongós napokra – így javítsd a hangulatod minden étkezéssel

Szerző Geiger Bianka
2021.12.02.
0
Megosztás a FacebookonMegosztás a Twitteren

Ha Te is úgy érzed, hogy a hideg napokon egy tál meleg leves nem csak a testedet, de a lelkedet is felmelegíti, tulajdonképpen tényleg erről van szó. Az ételeknek ugyanis a pszichére is kiemelten nagy hatása van, amivel, ha tudatosan bánsz, bármilyen szürke hangulat legyőzhető.

Tányéron a boldogság

A téli szürkeségben könnyedén úrrá lesz rajtunk a melankólia. A korai sötétedés, a ködös, párás idő és az alacsony hőmérséklet, valamint a napsütés általános hiánya nem csak fizikailag, de lelkileg is megterhelő lehet – az ember óhatatlanul is arra vágyik, hogy egy nagy takaró és nagy bögre kakaó társaságában bekuckózzon a meleg szobába.

Ilyenkor megváltozik az étkezésünk is, hiszen ösztönösen melegebb, táplálóbb és több ételt kívánunk. Bár hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni ezeket az intuitív jelzéseket, ha hallgatunk az érzeteinkre, az immunrendszerünk támogatása mellett a hangulatunkat is javíthatjuk ételekkel. A pontos hogyanról Vida Kata pszichológust, a Babramegy gasztroblog és az Idei, hazai, zöld szakácskönyv szerzőjét kérdeztük.

vida kata

Ezek isérdekelhetnek

Egészséges falatok az ünnepi asztalra!

Egészséges falatok az ünnepi asztalra!

2025.04.20.
Mézes, mustáros báránysült kakukkfüves mázzal – ínycsiklandó falatok húsvétra!

Mézes, mustáros báránysült kakukkfüves mázzal – ínycsiklandó falatok húsvétra!

2025.04.13.
Tavaszi újhagymaleves – egyszerű, olcsó, gyógyító eledel és még finom is

Tavaszi újhagymaleves – egyszerű, olcsó, gyógyító eledel és még finom is

2025.03.23.
A tavasz egyik első roppanós vitaminbombája a retek

A tavasz egyik első roppanós vitaminbombája a retek

2025.03.16.
Továbbiak
Fotó: Vida Kata, babramegy

Mennyire befolyásolja a táplálkozási szokásainkat az őszi-téli időszak? A borongós, hideg időben milyen ételeket keresünk, akár tudattalanul?

Számos állat fogyaszt télen extra adag táplálékot és korlátozza az aktivitását, hogy zsírtartalékot építsen fel. Ez a tendencia ugyanígy igaz az emberekre is. Ösztönösen magas szénhidrát-, zsír- és energiatartalmú ételeket keresünk a hideg idő beköszöntével.

Egy a Physiology & Behavior szaklapban megjelent tanulmány szerint az emberek ősszel nagyobb adagokat és gyakrabban fogyasztanak, és az étkezés után éhesebbnek észlelik magukat, mint tavasszal. Ezzel a szezonális hullámzással nincs is igazán baj, amíg nem esünk túlzásba, nyugodtan hallgassunk a testünkre, hogy mi esik jól.

Vannak olyan comfort foodok, amik ilyenkor népszerűbbek? Egyáltalán mi tesz egy ételt comfort fooddá?

Ez egy nagyon szubjektív dolog. Nem feltétlen junk foodokra kell gondolni, inkább az érzelmi kötődés a kulcs: a legtöbb ember valamilyen gyerekkori ételhez kapcsolódik. A férjem comfort food-ja például a paprikás krumpli, amit gyerekkorában sokat főztek neki, nekem a tejfölös túró, amit anyukám evett sokszor vacsorára. Ahogy ezeket újra elkészítjük, aktivizálódik az ételhez kapcsolódó teljes pozitív hálózat: az odatartozás, az intimitás, a gondoskodás érzetei.

Milyen ételekkel tudjuk javítani a hangulatunkat (és persze az egészségünket)?

vida kata

Fotó: Vida Kata, babramegy

Nem lehet egy vagy két olyan „szuper élelmiszert” kiemelni, ami kifejezetten emeli a hangulatot. Az tudományosan igazolt, hogy akik nagyobb arányban fogyasztanak friss zöldséget és gyümölcsöt, kevesebb mentális zavarral küzdenek (ideértve a depressziót, a megélt stresszt és a negatív hangulatot), valamint magasabb arányban számolnak be boldogságról, jó hangulatról és élettel való elégedettségről. Ráadásul ez dózis-függőnek tűnik, tehát minél magasabb a bevitel, annál jobb a mentális egészség.

Tévhit, hogy télen ne tudnánk szezonális zöldségekhez jutni. Régi barátaink a káposztafélék (fejes káposzta, kelkáposzta, karalábé, retek, karfiol, brokkoli, kelbimbó, kínai kel, fodros kel), de sokféle zöldet is találunk termelői piacon (rukkolát, madársalátát), a hagymákra (pl. édes póréhagyma) és más gyökérzöldségekre is számíthatunk. (répa, cékla, zeller, paszternák, édesburgonya, csicsóka) Aztán persze itt van a narancsszínű sütőtök is, a termesztett gombákról (csiperke, laska, shiitake) és a száraz hüvelyesekről (lencse, csicseriborsó, bab) nem is beszélve.

Vagy ott a cékla, amit legtöbben csak ecetes, savanyított formában ismernek, pedig mennyi lehetőséget rejt magában! Sütőben sütve előbújik édessége (mivel a cukorrépával rokon), sokféle színes változata pedig (fehér, sárga, csíkos) remek játékot jelent. A zellergumó is csak a levesben szokta végezni, pedig egészben, lassan sütve citromszeletekkel, fokhagymás tejföllel mennyei.

étel

Fotó: Vida Kata, babramegy, Heim Alexandra

A tél a tartósított (fermentált, aszalt stb.) ételek élvezetének az ideje. Ezeknek az alapanyagok megőrzésén túl van más pozitív hatása?

A zöldség-, gyümölcs-bevitel nem csak a bennük található tápanyagok, hanem rosttartalmuk miatt is kiemelkedő fontosságú. Nem csupán arról van szó, hogy egy összetett és kiegyensúlyozott étrend megfelelő tápanyaghoz juttatja az agyunkat, hanem arról is, hogy a bélrendszerünkön keresztül, közvetve is hat a mentális egészségünkre. A bélflóránk összefüggésben áll az idegrendszerünkkel és az immunrendszerünkkel is (ez a bél-agy-mikrobiom tengelye), ezért az, hogy mit eszünk, mindenünkre kihat. A fermentált ételek különösen bélflóra-barátok, hiszen már eleve nagy mennyiségű jó baktériumot tartalmaznak, természetes probiotikumok.

Lencsés sült zeller saláta 

Az alábbi salátában a gránátalma ugyan most abszolút szezonális, de nyilván nem helyi alapanyag, ha mást használnál helyette, akkor aszalt áfonyával tudod helyettesíteni. A zeller, mint minden gyökérzöldség pedig egészen csodálatos a sütőben sütve, zellert nem szeretők és imádni szokták!

* 1 fej zellergumó

* 200 gr lencse

* 80 gr törökmogyoró

* 4 evőkanál olívaolaj

* 2 evőkanál gránátalmaszirup vagy 3 evőkanál balzsamecet

* 1 csokor petrezselyem

* 1 gránátalma vagy aszalt áfonya

* só, bors

 

  1. A zellert meghámozzuk, hasábokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, olajjal meglocsoljuk és a sütőben 200 fokon aranybarnára sütjük (kb. 20-25perc).
  2. Eközben az előző éjszaka beáztatott lencsét feltesszük a tűzre és szintén 15-20 perc alatt puhára főzzük.
  3. Ha megsült a zeller, kivesszük a sütőből, lejjebb csavarjuk a hőmérsékletet 140 fokra és 12-15 perc alatt megpirítjuk a mogyorót (ezt a lépést semmiképpen nem érdemes kihagyni, összehasonlíthatatlanul más így a mogyoró íze!).
  4. Ezután egy tálban összekeverjük a langyos lencsét, zellert, mogyorót, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és gránátalmasziruppal, majd megszórjuk gránátalma maggal (vagy áfonyával) és a felaprított petrezselyemmel.

 

Főkép: Vida Kata, babramegy

Cimkék: comfortfoodédesburgonyaegyéljótételekhangulatételmitegyekszuper élelmiszervida katazöldségek
Előző bejegyzés

Megnyitotta első magyarországi pop-up store-ját a Dyson

Ezek is érdekelhetnek

Design egy jobb világért: amikor a tervezés társadalmi problémákra válaszol

Geiger Bianka

Geiger Bianka

Több szálon fut az életem – amellett, hogy mentorként és designmenedzserként dolgozom hazai márkák mellett, a food design témájával foglalkozom, mint kutató és tervező. Ha nem találsz sehol, akkor vagy a konyhában vagyok, vagy eldugott, autentikus delikáteszekben, esetleg egy asztalnál, a másik íztörténeteit hallgatva. Hiszem, hogy az ételek gyógyítanak és missziómnak tekintem, hogy megmutassam a bennük rejlő varázslatot. Hiszen miért ne lehetne rizibiziből desszert?

Kapcsolódó cikkek

Egészséges falatok az ünnepi asztalra!
Gasztro

Egészséges falatok az ünnepi asztalra!

Szerző Magyar Viktória
2025.04.20.

A húsvét nem csupán a locsolkodásról és a hímes tojásokról szól, hanem az ízletes ételekről is, amelyek ilyenkor különleges hangulatot varázsolnak az otthonunkba. Az ünnepi reggeli középpontjában legtöbbször a sonka és a...

Részletek
Mézes, mustáros báránysült kakukkfüves mázzal – ínycsiklandó falatok húsvétra!
Gasztro

Mézes, mustáros báránysült kakukkfüves mázzal – ínycsiklandó falatok húsvétra!

Szerző Bedő Zsuzsanna
2025.04.13.

Ha meghallod, hogy húsvéti menü, leggyakrabban egy színes tál jut eszedbe sonkával, tojással és egy nagy adag tormával. Azonban, ha valamikülönlegesebb ételt varázsolnál inkább az ünnepi asztalra, próbáld ki ezt a megunhatatlan...

Részletek
Tavaszi újhagymaleves – egyszerű, olcsó, gyógyító eledel és még finom is
Gasztro

Tavaszi újhagymaleves – egyszerű, olcsó, gyógyító eledel és még finom is

Szerző Life&Body
2025.03.23.

Az újhagyma az egyik legfrissebb és legkíméletesebb hagymafajta, amelyet tavasszal érdemes beépíteni az étrendünkbe. Tele van vitaminokkal, könnyen emészthető, és finom, lágy íze miatt sokféleképpen felhasználható. Egy forró, tavaszi újhagymaleves nemcsak lélekmelegítő,...

Részletek
A tavasz egyik első roppanós vitaminbombája a retek
Gasztro

A tavasz egyik első roppanós vitaminbombája a retek

Szerző Life&Body
2025.03.16.

Mire véget ér a tél, testünk, lelkünk, szemünk, szánk, ízlelő bimbóink,  egész szervezetünk üde zöldségekre vágyik. Egyszerűen szükségünk van a természet kínálta friss falatokra. A retek pont ilyen. Zamatos, roppanós, nyálcsordítóan friss....

Részletek
Ezek is érdekelhetnek
design

Design egy jobb világért: amikor a tervezés társadalmi problémákra válaszol

3 trendi outfit 15 ezer Ft alatt, amiben minden nap stílusos lehetsz

3 trendi outfit 15 ezer Ft alatt, amiben minden nap stílusos lehetsz

Nincs találat
Mutasd az összes eredményt

Hírlevél feliratkozás

Népszerűek

  • vibrátor

    „A vibrátort nem azért veszi a nő, hogy kiváltsa a férfit” – az ország első női szexshopjában jártunk

    37166 megosztás
    megosztás 14866 Tweet 9291
  • Ezt kérd a fodrászodtól: a 4 legjobb tavaszi frizuratrend

    29813 megosztás
    megosztás 11924 Tweet 7453
  • Miről szól valójában a megcsalás? Ez a 8 ok állhat a háttérben

    25879 megosztás
    megosztás 10351 Tweet 6470
  • Életem 12 legjobb szokása: Tomán Szabina elárulja kiegyensúlyozottságának titkát

    23749 megosztás
    megosztás 9498 Tweet 5936
  • Szexuális fantáziák: baj, ha nincsenek? Mit jeleznek, ha vannak?

    16935 megosztás
    megosztás 6774 Tweet 4234
lifeandbody-logo-square

© 2024 Life and Body

Sütibeállítások

Hasznos

  • Karrier
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Sütiszabályzat
  • Tartalom felhasználása
  • Felhasználási feltételek
  • Kapcsolat
  • Hírlevél feliratkozás
  • LB ikon a kezdőképernyődre!
  • Legyél a szakértőnk!

Kövess minket!

Ügynökségi értékesítési képviselet:Adaptive Media

Nincs találat
Mutasd az összes eredményt
  • Divat
  • Kultúra
    • Zene
    • Szórakozás
    • Könyv
    • Novella
  • Életmód
    • Egészség
    • Szépség
    • Utazás
    • Gasztro
    • Otthon
    • Mozgás
    • Kipróbáltuk
  • Psziché
    • Kapcsolatok
    • Anyaság
    • Önismeret
    • Szexualitás
  • Üzlet
    • Pénzügy
    • Vállalkozás
    • Tech
    • Karrier
  • Komolyan
    • Jövő
    • Interjú
  • Podcast
  • Asztrológia

© 2021 Life and Body

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?