A február farsangi bálok, a karneváli mulatság pedig farsangi fánk nélkül nem teljes! Nem túl bonyolult, azonnal visszahozza a házi ízeket és ki tudna ellenállni egy könnyű, kelt tésztának, finom, édes lekvárral töltve? Ha épp nincs otthon tej vagy tojás, vagy épp ezek nélkül készítenéd el, vegán fánk receptünket neked találtuk ki!
A busójárás a sokácok hagyománya. A rendkívül jellegzetes öltözékbe bújt férfiak és nők vonulása mára már turisztikai látványosság is. Ez a télbúcsúztató, tavaszváró ünnep több napig tart, aminek központi eleme az egyedülálló farsangi karnevál. Egy ilyen ünnepségen természetesen sokfél hazai étel is megtalálható. Mi is elkészítettük az egyik ilyen jellegzetes édességet: íme a farsangi fánk receptünk tojás- és tejmentesen!
Farsangi fánk hozzávalók:
- 500 g finomliszt
- 320 ml langyos növényi tej
- 300 ml lekvár (a töltelékhez)
- 4 tk. száraz élesztő
- 80 g cukor
- 60 ml (kb. 4 ev.) növényi olaj a tésztába
- ½ l olaj a sütéshez (napraforgó vagy kókusz)
- 2 ev. porcukor
- 1 tk. só
Fotó: Németh Anna
A farsangi fánk elkészítése:
Előkészítés
Keverd el a langyos növényi tejben a cukrot és szárított élesztőt. Tedd félre 10 percre, hogy felfusson.
Közben keverd össze a lisztet és a sót egy keverőtálban. Készíts egy mélyedést a közepén.
Add hozzá a felfuttatott élesztős keveréket és az olajat a száraz hozzávalókhoz, és keverd egynemű, enyhén ragacsos tésztává. Nem kell tovább dagasztani a tésztát.
Kelesztés
A tésztát lefedett keverőtálban, 45 percig meleg helyen pihentesd.
Óvatosan forgasd át és ismét pihentesd 30 percig.
Megint óvatosan forgasd át és pihentesd újra 30 percig.
Formázás
Oszd a tésztát 10 darab 45-50 g-os részre.
A tésztadarabokból formázz golyókat a kezed segítségével. Görgesd körkörös mozdulatokkal tenyered és a pult között, úgy, hogy a kezed tölcsért alkot. (lásd tiktok videóban)
Helyezd a megformázott fánkokat enyhén lisztezett fadeszkára, hogy megkeljenek. Konyharuhával takard le és legalább egy órát meleg helyen pihentesd, amíg a duplájára nőnek.
Sütés
Tölts meg egy serpenyőt körülbelül 2,5 cm magasságban olajjal.
Melegítsd fel az olajat közepesen magas hőfokon 160-170 °C-ra. Lehetőség szerint hőmérővel mérd.
Fontos, hogy az olaj hőmérséklete ebben a tartományba maradjon, nehogy megégjenek a fánkok!
Néhány darabot óvatosan megfogva tegyél a forró olajba. Ahogy látod, hogy barnul az aljuk, fordítsd is meg őket.
A fánkokat szűrőkanállal emeld ki az olajból és papírtörlővel borított tányérra tedd, hogy felszívja a maradék olajat.
Töltés
Amikor eléggé lehűlt ahhoz, hogy meg tudd fogni, egy pálcikával szúrj lyukat minden fánkba, és hozz létre egy kis üreget a közepén.
Töltsd fel a lekvárfecskendőt vagy a habzsákot lekvárral és töltsd meg minden fánkot lekvárral.
Végül szórd meg porcukorral a fánkokat.
Jó étvágyat!
@lifeandbodymagazine 🍩Lekvárral töltött farsangi fánk #gasztro #receptek #recept #fánk #farsang #tejmentesrecept #tojásmentes ♬ Happy & Pop songs – PeriTune
Főkép: Németh Anna