A hagyományos esküvői menü helyett egyre többen keresnek kreatív, izgalmas és költséghatékony alternatív catering-lehetőséget. Ezekből szemezgettünk most több étterem és catering-cég segítségével: olvasd el, ha a húsleves-pörkölt-vegyes tál kombón túl is szeretnél opciókat!
Közeleg a esküvőszezon, az esküvőszervezésnek pedig a tökéletes helyszín és menyasszonyi ruha megtalálása mellett kulcsfontosságú része az is, hogy eldöntsük, a násznép mivel fog jóllakni, az – akár egész éjszakán átnyúló ünneplésen. Megkértünk 2 cateringgel is foglalkozó céget, valamint egy séfet, osszanak meg pár alternatív esküvői menü lehetőséget: inspirálódj a válaszaikból!
Divat-e még hagyományos esküvői menü?
Biztosan neked is vannak olyan esküvői élményeid, amikor hosszú asztaloknál, egymás mellett ülve vacsorázott a násznép a soha el nem fogyó fogásokból. Először egy kis velős pirítós, aztán tyúkhúsleves, amit pörkölt, majd vegyes tálak követtek, rántott ételekkel, bőséges körettel. Járt mellé egy kis saláta is, de nem ez volt a hangsúlyos. Viszont következett az esküvői torta és aprósütemények, pogácsák – és akkor még nem is említettük az éjféli töltött káposztát a menyasszonyi táncban, mulatozásban megfáradt vendégek számára.
Fotó: Unsplash
Bár megvan ennek a stílusnak is a nosztalgikus szerethetősége, egyre több házasulandó pár gondolja úgy, hogy szeretne letérni a klasszikus útról és rendhagyó cateringgel előrukkolni az esküvőn. Egyrészt az egészségesebb étkezésre való törekvés jegyében szívesen választanak könnyebb ételopciókat, másrészt egy nagyobb vendégsereg esetében gondolni kell a felmerülő ételérzékenységekre is, amiből sajnos egyre több van. Harmadrészt megváltoztak az igények, a jólétet már nem az mutatja, ha mindenki pukkadásig eszi magát, sokkal fontosabb a közös idő és az élmények szerzése.
Mik a jelenlegi esküvői catering trendek?
A megkérdezett éttermek, séfek és catering-cégek (Édes Város, Fejszák Tamás séf, Tütü Gasztró Busz) szerint egyre inkább látszik, hogy a párok tudatosabban, költséghatékonyságot is szem előtt tartva választanak menüt a nagy napra. Senki nem szeretné, hogy a végén sok maradjon feleslegben, ezért inkább kevesebb, de változatosabb ebéd/vacsora mellett döntenek.
Gyakran hagyományos ültetés sincsen már, inkább állófogadásként kell elképzelni az eseményt, emiatt népszerűek a változatos büféasztalok, ahová bármi felkerülhet.
Fotó: Unsplash
Akár melegítő edényben tálalt húsételek, akár saláták vagy különféle kencék, tapasok, nyitott szendvicsek, gyümölcsök. Az ún. „finger food”-ok, azaz kis falatok is kedveltek, hiszen könnyedén testre szabhatóak és egy ideális válogatásban a hagyományos, valamint újító ízek is megjelenhetnek.
Sőt, még kulináris kalandozásra is hívhatjuk a vendégeket úgy, hogy szemezgetünk a világkonyha ételeiből. Egyébként ez a vegyes felhozatal a desszertasztalnál is megfelelő lehet, így nem kell attól félni, hogy besokallunk a mennyiségtől, tudunk keveset is kóstolni. Ráadásul a sütemények stílusát is a lagzi hangulatához igazíthatjuk, sőt, a mentesség kérdése is lefedhető, ahogy az Édes Város alapítói kiemelik.
Kitelepüléses catering – amikor házhoz megy a vacsora
Szereted a fesztiválokat? Ugye, milyen vagány lenne ezt a hangulatot átélni a saját esküvődön is? A jó hír, hogy ez lehetséges! Egyre több catering-cég foglalkozik kitelepüléssel, akár úgy, hogy különféle food truck-ok szolgáltatásait kínálják.
Ez a mozgó street food-opció azért jó, mert akár egészen kis esküvő esetében is működik, ráadásul a pár kedvenc ételei kaphatnak teret. Lehet grill, hamburger, vagy akár pizza is, de raclette-et, vegán finomságokat is kérhetünk, sőt, akár kávés vagy boros kitelepülés is rendelhető.
A Tütü Gasztró Busz tulajdonosai szerint ez a sokoldalúság igazán nyerő a pároknál. Ők maguk az egyébként is kedvelt ételeiket viszik házhoz, aki pedig a stílusukért kedveli őket, szintén nem fog csalódni. Ezek a kocsik általában kisebb menüvel mennek (érthető okokból), de mindenki megtalálhatja a neki szimpatikus ételt. Ráadásul minden csak rendelés után készül el, így nem keletkezik felesleg, ami a környezettudatosság szempontjából sem utolsó. Kattints tovább, ha más, fenntartható esküvővel kapcsolatos ötletet is szívesen olvasnál.
Amikor mindenki hoz a közösbe
Az egyik legkedvesebb esküvői menü ötlet tulajdonképpen azokhoz a hagyományokhoz kötődik, amikor a vendégek maguk készítette finomságokat, süteményeket, ételeket ajándékoztak a párnak.
Fotó: Unsplash
Ezt egy szabadtéri esküvő esetén akár célzottan is lehet tervezni és a meghívón, mint egy piknikre, hozzájárulást kérni. Persze ebben van egy kis bizonytalanság, mert lehet, hogy a végén mindenki hummuszt hoz vagy kis szendvicseket készít. De van annak valami bája és összekovácsoló ereje, amikor azt fogyasztjuk el közösen, amit mindenki szeretettel készített.
A cél az, hogy mindenki, az ifjú pár és a násznép is boldog és elégedett legyen. Egy jól összeállított esküvői menü pedig a nagyi és a barátok számára is örömöt fog jelenteni.
Főkép: Shutterstock