Ha te is rajongsz a bundás kenyérért, de az olajban sütés miatt egyre ritkábban veszed fel a családi menübe ezt a fogást, biztosan örülni fogsz egy olyan receptnek, ami megoldja ezt a dilemmát. Íme egy olyan megoldás, ami megőrzi számodra a hagyományos ízeket és a bundás kenyér gyerekkori élményét úgy, hogy közben nem kell félteni az alakodat sem. Szóval, egészséges bundás kenyér, tálalva.

Mutatjuk a receptet – 4 személyre:
Hozzávalók
- 8 szelet teljes kiőrlésű kenyér
- 4 tojás
- só – a tojásba ízlés szerint és kicsi a szóráshoz, ha még igényled
- fűszerek ízlés szerint (fokhagymapor, bors, pirospaprika vagy leheletnyi csili)
- olívaolaj spray vagy egy kevés olívaolaj a kenéshez
- friss zöldfűszerek szóráshoz, például petrezselyem vagy apróra vagdosott zellerlevél
Elkészítés
Előkészítés: melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Készítsünk elő egy tepsit, amit béleljünk ki sütőpapírral, vagy használjunk egy tapadásmentes tepsit. Kevéske olajjal, de tényleg csak minimális mennyiséggel kenjük ki a tepsi alját. Egy nagy tálban verjük fel a tojásokat, egyenként mártsuk bele a tojásba a szeleteket. Ne sajnáljuk kenyértől a tojást. Toljuk a tepsit az előmelegített sütőbe és süssük a tojásban megfürdetett szeletek olyan 15-20 percig. Félidőben nézzünk rá, akár meg is fordíthatjuk a kenyérkéket a tepsiben. Addig süssük, míg mindkét oldala aranybarna nem lesz.
Ha van tepsibe illő rácsunk, még jobban átjárja a forró levegő a szeleteket. Kísérletezzünk a sütéssel, ahogy a fűszerekkel is.
Ez egy sós változat receptje, de ha a bundás kenyeret, akár a pirítóst édesen is szeretjük, akkor csökkentsük minimálisra a sót, és a megsült kenyerek mellé kínáljunk cukormentes lekvárt. Így teljes az egészséges bundás kenyér élmény.
Főkép: Shutterstock