Kiadós, olcsó étele volt a régi időknek a disznótoros, különösen a hurka, amely a disznóvágásnál keletkező aprólékot dolgozta fel (bele) a hurkába.
Meglehet ma már sokan idegenkedve tekintenek erre a megoldásra és erre a fogásra, de ne feledkezzünk mag róla, hogy volt az az idő, amikor a túlélés volt a tét. Minden falat számított. A hurkába beledolgozott belsőségek, a vér, a kis húsdarabok pedig egyszerűen túl értékesek voltak, hogy szemétre, vagy az állatok elé kerüljenek.
Ráadásul a hurka jó eledel. Ha ügyesen készítik el, ha jó a fűszerezése, az állaga- finom.
Ahogy a sütésre szánt- disznó vagy műbélbe töltött kolbász is remek eledel. Mindkettőnek helye lehet az asztalon.
Még akkor is, ha a megfelelő táplálkozás egyre kevesebb húst és zsírt, gyengédebb fűszerezést kíván.
Mert meg lehet szelídíteni kicsit a toros ételeket is. Ha magunk töltjük azt, a hurkába rizs helyett mehet más, lassabban felszívódó, alternatív gabona- például árpa, akár bulgur is. Lehet kevesebb sóval, kevesebb zsírral tölteni a kolbászt is. Lehet óvatosabb a fűszerezés, minőségibb a hús is, ami belekerül, vagy a hús egy részét is kiválthatjuk gabonával.
De ha valaki jó szívvel traktál minket hurkával, kolbásszal, vagy ajándékba kapunk egy csomag disznótorost – ne legyen lelkiismeret furdalásunk a bevitt kalóriák miatt.
Módjával, óvatosan, ritkán fogyasztva nem árt az a néhány falat, ahogy lehet kevesebb kenyérrel vagy zsír nélkül pirított krumplival körítve is fogyasztani. Ehetünk mellé fermentált zöldségeket is, amelyek segítik az emésztést, és támogatják a szervezet helyes élettani folyamatait.
Egyszóval ne ijedjünk meg a sült hurkától, kolbásztól, mi több, nyugodtan lehet az a vasárnapi ebéd egy egy alkalommal.
Hogyan süssük, hogy szép piros legyen, ropogóssá váljon, és ne durranjon szét?
A titok- a víz és az alacsony sütési hőfok.
Sütőbe helyezés előtt áztassuk egy negyedórára a hurkát is, kolbászt is egy tál hideg vízbe. (akkor is, ha fagyasztott, akkor is, ha frissen vásárolt termékről van szó). A víz ugyanis kicsit felpuhítja, rugalmasabbá teszi a külső burkot.
Rakjuk hideg sütőbe a tepsit, aminek az aljára is teszünk egy kis hideg vizet, abba fektetjük a disznótorost. Villával kicsit megszurkáljuk a hurka-kolbász tetejét, és 160-170 fokos sütőben 30-40 percig sütjük.
Dobhatunk mellé előre megfőzött krumplit is- de az garantáltan felszívja a zsírt, így nehéz étellé válik. Viszont ha
csak vízben főtt krumplival, vagy zsír nélkül sült krumplival, édesburgonyával, teljes kiőrlésű kenyérrel, jóféle savanyúsággal kínáljuk – akár be is férhet az egészséges fogások közé.
Persze csak módjával, a nekünk megfelelő mennyiséget fogyasszunk belőle, de azt jó étvággyal!
Kiemelt kép: Shutterstock