A többi csonthéjashoz hasonlóan a pisztácia is igazi csemegének számít. De nemcsak finom, hanem rengeteg egészségvédő tápanyagot is tartalmaz.
Egy kis történelem
Európába az arabok révén került a belül zöldes-lilás árnyalatú, vékony hártyával fedett csonthéjas gyümölcs, amelyet általában augusztustól októberig szüretelnek.
Nem tartozik a legolcsóbb termések közé, aminek fő oka, hogy a pisztácia fa csak kétévente terem.
Ásványi anyagok kiváló forrása
A pisztácia nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat, amelyek csökkentik a vér rossz koleszterinszintjét.
Ennek köszönhetően a pisztácia fogyasztása mérsékli a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, valamint nagymértékben hozzájárulhat a tüneteinek csökkentéséhez.
Számos ásványi anyagnak kiváló forrása, kalcium, foszfor, kalium, vas, cink, réz, mangán, fluor és magnézium mind található benne.
A látáson is segíthet a pisztácia
A szem egészségét is védi, rendszeres fogyasztásával lassítható a korral járó látáscsökkenés. Antioxidánsai megkötik a káros szabad gyököket, akadályozva ezzel a bőr idő előtti öregedését.
Antibakteriális, gombaellenes és sejtmegújító tulajdonságai révén segíthet az irritált bélrendszer állapotának helyreállításában, és a fogfájás mértékét is képes csillapítani.
A legjobb nassolnivaló
Általánosságban csak nassolnivalóként, esetleg salátára vagy desszertre szórva fogyasztjuk, pedig kiváló főételként vagy krémlevesként elkészítve is. Az olaszoknál likőr formájában is nagyon népszerű. Vendégváráshoz vagy gyorsan elkészíthető reggelihez, vacsorához krémként pirítósra kenve is mennyei. Túlzásba azonban semmi esetre sem szabad vinni, mivel magas a kalóriatartalma és allergiás reakciókat is kiválthat.
Ha kipróbálnád valami nem mindennapos fogáshoz, akkor készíts belőle tiramisut a Nosalty receptjével!
Hozzávalók:
- 50 dkg friss vagy mirelit eper
- 1 citrom préselt leve
- 20 dkg cukormentes babapiskóta
- 50 dkg mascarpone
- 1 db vaníliarúd
- 1 ek. cukor (vagy helyettesítő)
- 2 ek. porcukor (vagy helyettesítő)
- 15 dkg sótlan pisztácia
Elkészítés:
Az epret mosd meg alaposan, majd tisztítsd és vágd fel apró darabokra. Ízlés szerint adj hozzá cukrot vagy cukorhelyettesítőt és a citrom levét, és tedd félre egy kicsit állni. Szűrd le, a gyümölcs húsát pedig tedd félre.
A sótlan pisztáciát tedd aprítógépbe vagy darálóba.
A mascarponét keverd össze a porcukorral vagy helyettesítővel és a vaníliarúd kikapargatott magjaival.
Majd jöhet a lényeg: egy tál aljára tedd az eperlébe mártogatott babapiskótát, majd jöhet rá az eper, szépen sorban. Erre egy adag mascarponét kenj rá, majd szórd meg a pisztáciával. Annyi rétegben pakold, amennyit a tál enged.
Ha kész, mehet a hűtőbe. Hagyd benn egész éjszakára, akkor jól összeérnek az ízek és igazán ínycsiklandó lesz.
Mit szólnál hozzá egy pohár pezsgőhöz?
Forrás: wikihuhu.top, nosalty.hu, vitalitas-magazin.hu
Főkép: Shutterstock